Επιστημονικά Νέα

Οι διατροφικές εμπειρίες στην παιδική ηλικία και η αποδοχή τροφίμων!

03 Οκτωβρίου 2017
7701 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
mikro paidi trwei frouta kai laxanika

Photo source: www.bigstockphoto.com

Τα βρέφη γεννιούνται εφοδιασμένα με την ικανότητα να πέπτουν τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων. Αυτό που πρέπει να μάθουν είναι «ποια τρόφιμα» να επιλέγουν σε σύντομο χρονικό διάστημα μάλιστα, καθώς η μέθοδος σίτισης εξελίσσεται δραματικά από την «έτοιμη» τροφή στη μήτρα, στο γάλα και στα οικογενειακά τρόφιμα. Ελάχιστες προτιμήσεις σε τρόφιμα είναι κληρονομικές, με εξαίρεση την προτίμηση στη γλυκιά γεύση, οι υπόλοιπες προτιμήσεις σε τρόφιμα είναι επίκτητες και μαθαίνονται τα πρώτα χρόνια της ζωής.

Ποιος είναι ο σκοπός της μελέτης;

Οι συνήθειες κατανάλωσης τροφίμων που καλλιεργούνται κατά τα πρώτα έτη της ζωής συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη των μεταγενέστερων διατροφικών συνηθειών. Ως εκ τούτου, σκοπός της έρευνας αυτής είναι να κατανοήσουμε τις κινητήριες δυνάμεις πίσω από την ανάπτυξη των διατροφικών συνηθειών στις πιο σημαντικές περιόδους της βρεφικής και νηπιακής ηλικίας (μεταξύ γέννησης και 2 ετών, το διάστημα έναρξης της νεοφοβίας σε τρόφιμα).

Ο ρόλος της απόλαυσης στην κατανάλωση

Ειδικά κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, όπου οι γνώσεις σχετικά με τις διατροφικές επιλογές είναι λιγότερο επικρατείς από τη μετέπειτα ζωή, ο ρόλος της απόλαυσης είναι πολύ σημαντικός. Ο ορισμός και η αξιολόγηση της ευχαρίστησης του φαγητού δεν είναι εύκολα στην παιδική ηλικία. Ωστόσο, είναι δυνατό να προσδιοριστούν τα χαρακτηριστικά της συνολικής εμπειρίας στο φαγητό που συμβάλλουν στην κατανάλωση τροφίμων από τα βρέφη και στη διαμόρφωση προτιμήσεων (αισθητηριακές ιδιότητες τροφίμων, ιδιότητες ανταμοιβής τροφίμων, κοινωνικό πλαίσιο κατανάλωσης).

Τι περιλαμβάνουν οι διαδικασίες μάθησης νέων τροφίμων;

Την επανειλημμένη έκθεση 10-15 φορές (σε ποικιλία γεύσεων), τον συσχετισμό με τις μετα-απορροφητικές συνέπειες και με τα σήματα που λαμβάνονται από το περιβάλλον (συμπεριλαμβανομένων των μελών της οικογένειας).

Η φάση του απογαλακτισμού των βρεφών

Πέρα από τις πρώτες γεύσεις κατά τη διάρκεια της προγεννητικής περιόδου και της γαλουχίας (μέσω της έκθεσης του βρέφους σε γεύσεις από τη διατροφή της μητέρας), η πιο σημαντική φάση φαίνεται να είναι ο απογαλακτισμός με την αρχή της συμπληρωματικής σίτισης. Τα βρέφη ανακαλύπτουν τις αισθητηριακές (υφή, άρωμα και γεύση) και θρεπτικές ιδιότητες (ενεργειακή πυκνότητα) των τροφίμων που τελικά θα συνθέσουν τη διατροφή τους ως ενήλικες.

Τι πρέπει να κρατήσει ο επαγγελματίας διαιτολόγος;

Οι γονείς εξακολουθούν να είναι υπεύθυνοι για την παροχή των κατάλληλων τροφίμων, του χρόνου και του πλαισίου για το φαγητό. Οι προσωπικές διαφορές μεταξύ των παιδιών στη μάθηση της απόλαυσης τροφίμων, που σχετίζονται με τα ιδιοσυγκρασιακά χαρακτηριστικά ή την αισθητηριακή ευαισθησία πρέπει επίσης να λαμβάνονται υπόψη ως παράγοντες που επηρεάζουν την αρέσκεια και την αποδοχή τροφίμων, ειδικά από ένα διαιτολόγο που προετοιμάζει συμβουλευτική προς τους γονείς για τη σταδιακή αποδοχή τροφίμων των παιδιών τους.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Nicklaus S. The role of food experiences during early childhood in food pleasure learning. Appetite 104 (2016) 3-9

Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού
Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD

H Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc.) στην κλινική διατροφή και Διδάκτωρ του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Εργάζεται ως επιστημονική συνεργάτιδα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου σε Ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα ενώ παρέχει και διαιτολογικές υπηρεσίες στο αυτόνομο διαιτολογικό γραφείο στην περιοχή της Καλλιθέας.