Blog

Η νέα Νορβηγική δίαιτα... στο 19ο Ευρωπαϊκο Συνέδριο Παχυσαρκίας

16 Μαΐου 2012
7230 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
fats

Η νέα Νορβηγική διαίτα παρουσιάστηκε στο 19ο Ευρωπαϊκο Συνέδριο Παχυσαρκίας (ECO 2012) που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Λυών της Γαλλίας. Το νέο αυτό πρότυπο διατροφής προσομοιάζει πολύ στο μοντέλο της Μεσογειακής διατροφής μιας και βασικές αρχές της νέας αυτής δίαιτας είναι η κατανάλωση ψαριών πλούσιων σε Ω 3 λιπαρά οξέα, οσπρίων καθώς και φρούτων και λαχανικών που ευδοκιμούν στο κλίμα της Βόρειας Ευρώπης. Σημαντικό ρόλο στη νέα Νορβηγική δίαιτα παίζουν και τα αμυλώδη τρόφιμα με κυρίαρχο τη βρώμη, ενώ βασικό μοτο της νέας δαίτας είναι: « ο έλεγχος στην ποσότητα του φαγητού και όχι η στέρησή του».

Άλλωστε, τα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν στο ECO 2012, σχετικά με τη νέα Νορβηγική δίαιτα ήταν πολύ ενθαρρυντικά. Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκε απώλεια βάρους περίπου 5 κιλών σε υπέρβαρα άτομα που ακολούθησαν τη νέα Νορβηγική δίαιτα για 12 εβδομάδες, δηλάδή διπλάσια απώλεια, από αυτή που είχαν άτομα που συμμετείχαν στην ίδια έρευνα και απλά περιόριζαν την ποσότητα του φαγητού τους, έτσι όπως προέκυψε, μετά από έρευνα 26 εβδομάδων, που πραγματοποίησε, ο καθηγητής A. Astrup και η ομάδα του, στο πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.


Διαβάστε επίσης: Πώς θα βρεις το διαιτολόγο που σου ταιριάζει; [Δωρεάν EBOOK]


Ώπως και στη Μεσογειακή διατροφή έτσι και στη νέα Νορβηγική δίαιτα, τα Ω3 λιπαρά οξέα καθώς και τα αντιοξειδωτικά, φαίνεται να παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξασφάλιση καλής υγείας και στην επίτευξη ενός υγειούς σωματικού βάρους. Απλά, στη Νορβηγική δίαιτα τα αντιοξειδοτικά προέρχονται κυρίως, από την κατανάλωση φρούτων όπως είναι τα μαύρα και κόκκινα βατόμουρα και το μύρτιλλο και από την κατανάλωση λαχανικών όπως είναι το λάχανο. Ταυτόχρονα, δεν λείπει η κατανάλωση κρέατος, αρκεί αυτή να προέρχεται από άπαχα μέρη από κρέας τάρανδου και αρνιού. Βασικές αρχές, όπως η προετοιμασία του φαγητού στο σπίτι και η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών «εποχής» παραμένουν και στη Νέα Νορβηγική δίαιτα. Απλά συμπληρωματικά σε αυτές έρχονται να προστεθούν, η αντικατάσταση του λίπους στα φαγητά και στις σαλάτες με χρήση βαλσάμικου ή dressing που έχουν γλυκιά γεύση καθώς και η αντικατάσταση της γαρνιτούρας στο πιάτο με λαχανικά.

Όπως και να ονομάζεται η δίαιτα, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να βασίζεται στις αρχές τις ισορροπίας στην ποσότητα και στην ποιότητα τροφίμων από όλες τις ομάδες, έτσι ώστε να γίνει κομμάτι ενός υγιούς τρόπου ζωής.

Πάρης Παπαχρήστος
Πάρης Παπαχρήστος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.
Ο Πάρης Παπαχρήστος παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες τροποποίησης διατροφικής συμπεριφοράς για πάνω από 15 χρόνια, συμβάλλοντας σε βελτίωση της ποιότητας ζωής.  Ως πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος, M.Sc. έχει ευρύτερη επιστημονική γνώση, η οποία συνδυάζεται στις διαιτολογικές συνεδρίες με την προσωπική του εμπειρία.
 
Είναι ιδρυτής του πρώτου portal διατροφής σε Ελλάδα και Κύπρο και συγγραφέας του πρώτου βιβλίου της σειράς medNutrition wellness, με τίτλο «Μύθοι και Αλήθειες στη διατροφή μας». Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις διαιτολογικές υπηρεσίες που παρέχει είτε στο Παγκράτι είτε αξιοποιώντας skype και viber σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, με χιλιάδες ανθρώπους, έχει δει τι είναι αποτελεσματικό και όχι.