Επιστημονικά Νέα

Πώς σχετίζεται η μη αλκοολική λιπώδης διήθηση του ήπατος με τις διαταραχές ύπνου;

της Ευσταθίας Παπαδά
28 Μαρτίου 2019
7899 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
pos-sxetizetai-i-mi-alkooliki-lipodis-diithisi-tou-ipatos-me-tis-diataraxes-ypnou

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η Μη Αλκοολική Λιπώδης Διήθηση του Ήπατος (Non-Alcoholic Fatty Liver Disease (NAFLD) αποτελεί μία από τις κυριότερες χρόνιες ηπατικές παθήσεις παγκοσμίως, αφού 20-30% του ενήλικου πληθυσμού στις αναπτυγμένες χώρες πάσχει από τη νόσο

Η NAFLD χαρακτηρίζεται από την υπερβολική συσσώρευση λίπους στο ήπαρ σε ποσοστό μεγαλύτερο του 5% του βάρους του οργάνου απουσία ιστορικού κατάχρησης αλκοόλ ή άλλων παραγόντων δευτερογενούς ηπατικής στεάτωσης. Σχετίζεται με τις συνιστώσες του μεταβολικού συνδρόμου (διαβήτης, παχυσαρκία, υπέρταση, δυσλιπιδαιμία) και θεωρείται η ηπατική εκδήλωσή του. Στην παθογένεσή της φαίνεται να εμπλέκεται πληθώρα παραγόντων όπως η παχυσαρκία, η λιποτοξικότητα, η φλεγμονή, η μη ισορροπημένη διατροφή, η χαμηλή φυσική δραστηριότητα, η γενετική προδιάθεση, η μικροχλωρίδα του εντέρου καθώς και κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες.

Ένας ακόμα παράγοντας που φαίνεται να σχετίζεται με έναρξη και την εξέλιξη της NAFLD είναι η ποιότητα του ύπνου. Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο αν οι διαταραχές του ύπνου αποτελούν αίτιο ή αποτέλεσμα της ηπατικής δυσλειτουργίας των ασθενών με NAFLD. Για το λόγο αυτό η παρακάτω μελέτη στόχευσε στην αξιολόγηση της σχέσης της ποιότητας του ύπνου με δείκτες ηπατικής λειτουργίας σε παχύσαρκα άτομα με NAFLD.

Πώς σχεδιάστηκε η παρέμβαση;

Συνολικά 94 υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ασθενείς με NAFLD και 40 υγιείς εθελοντές με φυσιολογικό βάρος συμμετείχαν στη μελέτη. Η ηπατική λειτουργία αξιολογήθηκε με τη βοήθεια ελαστογραφίας και των τρανσαμινασών, ενώ καταγράφηκαν τα ανθρωπομετρικά και τα κλινικά χαρακτηριστικά, καθώς και το βιοχημικό προφίλ. Τα χαρακτηριστικά του ύπνου αξιολογήθηκαν με το ερωτηματολόγιο Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI).

Ποια ήταν τα αποτελέσματα της μελέτης;

Οι δείκτες ηπατικής λειτουργίας, τα ανθρωπομετρικά, κλινικά και βιοχημικά χαρακτηριστικά διέφεραν σημαντικά μεταξύ της ομάδας με NAFLD και της ομάδας ελέγχου, καθώς επίσης και η αποτελεσματικότητα του ύπνου, το σκορ διαταραχής ύπνου και η βαθμολογία ποιότητας ύπνου. Στην ομάδα με NAFLD η συχνότητα ύπνου μικρής διάρκειας και η κακή ποιότητα ύπνου ήταν σημαντικά υψηλότερη. Τα μοντέλα παλινδρόμησης που περιελάμβαναν είτε τη διαταραχή του ύπνου είτε την ποιότητα του ύπνου προέβλεπαν έως και 20,3% και 20,4% της μεταβλητότητας της δυσκαμψίας του ήπατος, αντίστοιχα, και μετά από προσαρμογή για πιθανούς συγχυτικούς παράγοντες.

Ποια τα συμπεράσματα για τον επαγγελματία διαιτολόγο;

Οι διαταραχές του ύπνου μπορούν να συμβάλουν στην παθογένεση της NAFLD, αλλά και η αλλοίωση του ήπατος μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου. Κατά συνέπεια, τα χαρακτηριστικά του ύπνου θα πρέπει να προστεθούν στον κατάλογο των τροποποιήσιμων συμπεριφορών για την πρόληψη και τη διαχείριση της NAFLD.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Marin-Alejandre BA, Abete I, Cantero I, Riezu-Boj JI, Milagro FI, Monreal JI, Elorz M, Herrero JI, Benito-Boillos A, Quiroga J, Martinez-Echeverria A, Uriz-Otano JI, Huarte-Muniesa MP, Tur JA, Martínez JA, Zulet MA. Association between Sleep Disturbances and Liver Status in Obese Subjects with Nonalcoholic Fatty Liver Disease: A Comparison with Healthy Controls. Nutrients. 2019;11(2).

Ευσταθία Παπαδά
Ευσταθία Παπαδά Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, Ph.D