Επιστημονικά Νέα

Κατανάλωση φρούτων και λαχανικών: Επαναξιολόγηση συστάσεων

της Γεωργίας Ρουσινού
01 Αυγούστου 2016
17958 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
kopela trwei frouta kai laxanika

Photo source: www.shutterstock.com

Το 1990, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνέστησε την κατανάλωση 400γρ ως χαμηλότερη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών ημερησίως, βάση αποδείξεων για τον προστατευτικό ρόλο της αυξημένης κατανάλωσής τους έναντι στη καρδιαγγειακή νόσο και αρκετές μορφές καρκίνου. Στη συντριπτική πλειοψηφία, οι υπάρχουσες έρευνες έχουν γίνει σε επαγγελματίες υγείας, δότες αίματος, χορτοφαγικές κοινότητες και άτομα με αυξημένη συνείδηση σε θέματα υγείας. Έχει υπάρξει σημαντική αντιπαράθεση σχετικά με το αν τα αποτελέσματα μπορούν να θεωρηθούν αντιπροσωπευτικά ως προς το γενικό πληθυσμό, μιας και αρκετοί συγχυτικοί παράγοντες είναι δυνατόν να έχουν επηρεάσει την κατεύθυνση των αποτελεσμάτων.

Τι εξέτασε η μελέτη;

Ερευνητές στο Ηνωμένο Βασίλειο επεδίωξαν να εξετάσουν το κατά πόσο η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σχετίζεται με τη θνησιμότητα από κάθε αιτία, καρκίνο και καρδιαγγειακά, σε έναν εθνικά αντιπροσωπευτικό πληθυσμό ελεύθερης διαβίωσης. Στην ανάλυση συμπεριλήφθηκε ένα δείγμα 65.226 ατόμων ηλικίας άνω των 35 ετών, που συμμετείχαν στις Health Surveys for England τα έτη 2001-2008, οι οποίες αποτελούν ετήσιες έρευνες σε εθνικά αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού της Αγγλίας που ζει εκτός ιδρυμάτων. Λήφθηκαν υπόψη ως συγχυτικοί παράγοντες η ηλικία, το φύλο, η κοινωνική τάξη, η μόρφωση, το ΔΜΣ, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και η φυσική δραστηριότητα.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα;

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σχετίζεται με μειωμένη θνησιμότητα από κάθε αιτία (HR για 7+ μερίδες 0,67 (95% CI 0,58 – 0,78), σε σύγκριση με την κατανάλωση <1 μερίδας. Επιπλέον, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών συσχετίστηκε με μειωμένη θνησιμότητα από καρκίνο [0,75 (0,59 – 0,96)] και καρδιαγγειακά αίτια [0,69 (0,53 – 0,88)]. Βρέθηκε επίσης, ότι τα λαχανικά παρουσιάζουν ισχυρότερη συσχέτιση με τη θνησιμότητα συγκριτικά με τα φρούτα (HR για 2-3 μερίδες 0,81 (0,73 – 0,89) και 0,90 (0,82 - 0,98) αντίστοιχα). Αντίθετα, η κατανάλωση κονσερβοποιημένων/κατεψυγμένων φρούτων συσχετίστηκε με αυξημένη θνησιμότητα [1,17 (1,07 – 1,28) ανά μερίδ].

Τα δεδομένα της μελέτης αποκάλυψαν ότι, συγκριτικά με την κατανάλωση λιγότερης από 1 μερίδας φρούτων και λαχανικών, η θνησιμότητα από κάθε αιτία μειώνεται κατά 14% όταν καταναλώνονται 1-3 μερίδες, 29% για 3-5 μερίδες, 36% για 5-7 μερίδες και 42% για 7 μερίδες και άνω.

Η κατανάλωση τουλάχιστον 7 μερίδων μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο και καρδιαγγειακή νόσο κατά 25% και 31% αντίστοιχα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης, ότι τα λαχανικά επιφέρουν σημαντικά υψηλότερο όφελος από ότι τα φρούτα. Η αυξημένη θνησιμότητα που βρέθηκε να συνοδεύει την κατανάλωση κονσερβοποιημένων/κατεψυγμένων φρούτων οφείλεται πιθανώς στην υψηλή περιεκτικότητα ζαχάρων (σιρόπι) που ανευρίσκονται στα κονσερβοποιημένα φρούτα, δεδομένης της πιο ευρείας χρήσης τους συγκριτικά με τα κατεψυγμένα φρούτα.

Τι να κρατήσετε;

Η μελέτη υποστηρίζει μια ισχυρή αρνητική συσχέτιση ανάμεσα στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και στην θνησιμότητα, η οποία χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση ως προς την επίδραση διαφορετικών τύπων φρούτων και λαχανικών. Η παρούσα είναι η πρώτη έρευνα η οποία συνδέει την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών με την θνησιμότητα από κάθε αιτία, καρκίνο και καρδιαγγειακά σε δείγμα αντιπροσωπευτικό του γενικού πληθυσμού και η πρώτη μελέτη που καταφέρνει να ποσοτικοποιήσει τα οφέλη των φρούτων και λαχανικών ανά μερίδα κατανάλωσης.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Oyebode Ο, Gordon-Dseagu V, Walker A, Mindell JS. Fruit and vegetable consumption and all-cause, cancer and CVD mortality: analysis of Health Survey for England data. J Epidemiol Community Health. 31 March 2014

Γεωργία Ρουσινού
Γεωργία Ρουσινού Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc., RD