Την ισχύουσα άποψη περί μικρών και συχνών γευμάτων σε διαβητικούς ασθενείς έρχεται να ανατρέψει μια πρόσφατη τυχαιοποιημένη διασταυρούμενη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Πράγας.
Στην μελέτη συμμετείχαν συνολικά 54 ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου ΙΙ, από 30 έως 70 ετών και με τιμές γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης από 6 έως 11.8%. Αφότου χωρίστηκαν σε δύο ομάδες παρέμβασης, οι ασθενείς ακολούθησαν για 3 μήνες δύο διατροφές είτε με δύο γεύματα την ημέρα (πρωινό και μεσημεριανό), είτε με 6 μικρότερα γεύματα. Μετά το πέρας των 3 μηνών, οι ομάδες αντιστράφηκαν και οι ασθενείς ακολούθησαν το άλλο διατροφικό πρότυπο. Σημειώνεται ότι τα δύο μοντέλα διατροφής ήταν ίδια σε θερμιδικό περιεχόμενο αλλά και σε μακροσυστατική ανάλυση.
Τα αποτελέσματα αναφορικά με τον γλυκαιμικό έλεγχο έδειξαν ότι η διατροφή με τα 2 γεύματα ημερησίως βελτίωσε σημαντικά περισσότερο την γλυκόζη νηστείας (-0,47 mmlo/l, 95%CI -0,57 έως -0,36 για τα 6 γεύματα ημερησίως έναντι -0,78 mmol/l, 95%CI -0,89 έως -0,68 για τα 2 γεύματα, p<0,05) ενώ οδήγησε σε σημαντικά μεγαλύτερη απώλεια βάρους (-3,7 kg, 95%CI -4,1 έως -3,4 kg έναντι -2,3kg, 95%CI -2,7 έως -2,0kg, p<0,05). Σημαντικά μεγαλύτερη ήταν και η μείωση του ηπατικού περιεχομένου σε λίπος με την διατροφή των 2 γευμάτων την ημέρα, ενώ δεν βρέθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές σε άλλους παράγοντες.
Η διαλλειμματική νηστεία αποτελεί τελευταία ένα νέο διατροφικό πρότυπο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στην παρούσα μελέτη, τα οφέλη της έναντι του κλασσικού μοτίβου των 6 γευμάτων την ημέρα φαίνεται να ισχύουν και σε διαβητικούς ασθενείς. Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραπάνω μελέτη έχει ορισμένα μειονεκτήματα: το σχετικά μικρό δείγμα με τις αρκετές ανομοιογένειες από άποψη αρχικού βάρους και γλυκαιμικού ελέγχου πιθανώς να κάλυψε και άλλες στατιστικά σημαντικές διαφορές (όπως στον Βασικό Μεταβολισμό) οι οποίες είναι σημαντικό να εξακριβωθούν και από επόμενες μελέτες. Ωστόσο, τα παραπάνω αποτελέσματα αποτελούν οπωσδήποτε τροφή για σκέψη ειδικά εφόσον φαίνεται να αναιρούν την κυρίαρχη μέχρι τώρα άποψη στην διατροφική διαχείριση των διαβητικών ασθενών.