Επιστημονικά Νέα

Οι συστάσεις γαλακτοκομικών και τα οφέλη τους για την υγεία

17 Αυγούστου 2016
1046 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
galaktokomika proionta

Photo source: www.shutterstock.com

Οι περισσότερες χώρες συστήνουν την πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων και οι συστάσεις συνήθως μιλούν για 2-3 μερίδες ανά ημέρα ανάλογα με την κουλτούρα, τη διαθεσιμότητα αλλά κυρίως για την κάλυψη των θρεπτικών συστατικών από τον πληθυσμό. Με απλά λόγια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα συντελούν στην κάλυψη των αναγκών σε ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο. Σε ποιο βαθμό όμως οι επιστημονικές μελέτες υποστηρίζουν τις συστάσεις δηλαδή αυτές οι συνιστώμενες προσλήψεις έχουν αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία;

Σύμφωνα με τις επίσημες διατροφικές οδηγίες για τους Αμερικάνους του 2010 οι μελέτες στον τομέα αυτό δείχνουν πως:

  • υπάρχει μέτρια σχέση μεταξύ γαλακτοκομικών προϊόντων και οστικής υγείας στα παιδιά. Στους ενήλικες ωστόσο οι έρευνες είναι περιορισμένες. 
  • Μέτρια είναι και η σχέση της κατανάλωσης γαλακτοκομικών στην μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, αρτηριακή πίεση και σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ στους ενήλικες. 
  • Λίγες έρευνες υποστηρίζουν την κατανάλωση γαλακτοκομικών για τη μείωση του κινδύνου για μεταβολικό σύνδρομο. 
  • Ανεπαρκής είναι η βιβλιογραφία για τη σχέση των γαλακτοκομικών με τα επίπεδα χοληστερόλης του αίματος, 
  • ενώ, τέλος, οι έρευνες συμφωνούν πως το γάλα δεν έχει συγκεκριμένο ιδιαίτερο ρόλο στη διαχείριση βάρους. 

Να σημειώσουμε πως η σχέση γαλακτοκομικών και υγείας είναι λιγότερο ισχυρή καθώς δεν υπάρχουν αρκετές κλινικές μελέτες και έτσι τα αποτελέσματα βασίζονται κυρίως σε μετα-αναλύσεις και επισκοπήσεις επιδημιολογικών και προοπτικών μελετών. Ταυτόχρονα για τη διεξαγωγή συμπερασμάτων πρέπει να λάβουμε υπόψη πως τα γαλακτοκομικά είναι αναγκαία για την κάλυψη των αναγκών σε μικροθρεπτικά συστατικά, κάτι που είναι δύσκολο να επιτευχθεί σε δίαιτα χωρίς γαλακτοκομικά. Η συγκεκριμένη ανασκόπηση της βιβλιογραφίας παρουσιάστηκε στο δορυφορικό συμπόσιο για τα οφέλη του γιαουρτιού στην υγεία (που έλαβε χώρα στη Βοστόνη τον Απρίλιο του 2013) χρηματοδοτείται από εταιρία γαλακτοκομικών, αλλά δίνει ένα καλό πλαίσιο της υπάρχουσας βιβλιογραφίας και της λογικής πίσω από τις συστάσεις.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Weaver CM.,How sound is the science behind the dietary recommendations for dairy? Am J Clin Nutr. 2014 May;99(5 Suppl)

  • Μαρκέλλα Συμεοπούλου
    Μαρκέλλα Συμεοπούλου Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.

    Η Μαρκέλλα Συμεοπούλου είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακή ειδίκευση (M.Sc-MedSci) στην Παχυσαρκία και Διαχείριση Βάρους. Εργάζεται στην Πάτρα στο Διαιτολογικό γραφείο- Διατροφικό εργαστήρι Ευτροφία.

ΣΧΟΛΙΑ
Η medNutrition σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.