Επιστημονικά Νέα

Μπορούν τα Ω-3 Λιπαρά Οξέα να κάνουν τη διαφορά στη Νοσηλεία;

19 Μαΐου 2025
1239 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Η Συμβολή των Ω-3 στην Παρεντερική Διατροφή

Photo source: www.canva.com

Εισαγωγή

Η παρεντερική διατροφή (PN) αποτελεί κρίσιμο εργαλείο υποστήριξης των βαρέως πασχόντων ασθενών που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ιδιαίτερα όταν η εντερική διατροφή δεν είναι εφικτή ή επαρκής. Τα τελευταία χρόνια, έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον για τον εμπλουτισμό της παρεντερικής διατροφής με ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (κυρίως EPA και DHA), τα οποία προέρχονται από ιχθυέλαια και έχουν γνωστές αντιφλεγμονώδεις και ανοσορυθμιστικές ιδιότητες.

Σκοπός

Η συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση διεξήχθη με σκοπό να συγκρίνει μεταξύ παρεντερικής διατροφής με ω-3 λιπαρά οξέα και κλασσικής παρεντερικής διατροφής (χωρίς ω-3) στους ασθενείς της ΜΕΘ.

Μεθοδολογία

  • Συνολικός αριθμός ασθενών: 1.421

  • Συμπεριλήφθηκαν 24 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες (RCTs)

Η σύγκριση έγινε μεταξύ

  • Παρεντερικής διατροφής που περιείχε ω-3 λιπαρά οξέα (fish oil), και

  • Συμβατικής παρεντερικής διατροφής.

Τα δεδομένα αναλύθηκαν με χρήση μετα-ανάλυσης και trial sequential analysis (ανάλυση διαδοχικών δοκιμών), ώστε να εκτιμηθεί η στατιστική ισχύς και αξιοπιστία των ευρημάτων.

Αποτελέσματα

  • Σημαντική μείωση των ποσοστών λοιμώξεων σε ασθενείς που έλαβαν παρεντερική διατροφή εμπλουτισμένη με ω-3 λιπαρά οξέα, συγκριτικά με την κλασική PN. (RR 0,60; 95% ΔΕ 0,49-0.72; P< 0.00001). Μείωση 40% των ποσοστών μόλυνσης.

  • Μειωμένη συνολική διάρκεια νοσηλείας στο νοσοκομείο (Hospital length of stay), γεγονός που ενδέχεται να σχετίζεται με τα αντιφλεγμονώδη και ανοσορυθμιστικά οφέλη των ω-3 λιπαρών. (95% ΔΕ 1,36-2,93; P<0.00001). Μείωση κατά 2,14 ημέρες.

  • Συντομότερη παραμονή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ICU stay), υποδεικνύοντας πιθανή ταχύτερη κλινική βελτίωση των ασθενών που έλαβαν ω-3 PN. (95% ΔΕ 0,42-3,49; P=0,01). Μείωση κατά 2 ημέρες κατά μέσο όρο.

  • Τάση προς μείωση της θνητότητας, αν και δεν διευκρινίζεται στατιστικά σημαντική μείωση, υπήρχε τάση υπέρ των ω-3.

Συμπεράσματα

Τα ευρήματα αυτά υποστηρίζουν ότι η χορήγηση ω-3 συνδέεται με σημαντική μείωση του κινδύνου λοιμώξεων καθώς και με συντομότερη διάρκεια παραμονής τόσο στη ΜΕΘ όσο και στο νοσοκομείο. Αν και η επίδραση στη θνησιμότητα δεν ήταν στατιστικά σημαντική, η συνολική τάση είναι ενθαρρυντική.

Συνεπώς, φαίνεται να αποτελεί μια ασφαλή, αποτελεσματική και ενδεχομένως οικονομικά αποδοτική προσέγγιση για τη διατροφική υποστήριξη νοσηλευόμενων ασθενών.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Pradelli, L., Mayer, K., Klek, S., Omar Alsaleh, A. J., Clark, R. A. C., Rosenthal, M. D., Heller, A. R., & Muscaritoli, M. (2020). ω-3 Fatty-Acid Enriched Parenteral Nutrition in Hospitalized Patients: Systematic Review With Meta-Analysis and Trial Sequential Analysis. JPEN. Journal of parenteral and enteral nutrition, 44(1), pp. 44–57. doi: 10.1002/jpen.1672

Ελίνα Δήμητσα
Ελίνα Δήμητσα Επιστήμονας Τροφίμων και Διατροφής

Η Ελίνα Δήμητσα είναι Επιστήμονας Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου με ιδιαίτερη αγάπη όμως για την διατροφή και στοχεύει να συνεχίσει τις σπουδές της ώστε να εμβαθύνει τις γνώσεις της στο τομέα της Διαιτολογίας.