Επιστημονικά Νέα

Μέτρια Κατανάλωση Μπύρας και Επιπτώσεις στην Καρδιαγγειακή και Μεταβολική Υγεία

05 Αυγούστου 2024
3060 Προβολές
8 λεπτά να διαβαστεί
mpira diatrofiki axia

Photo Source: www.canva.com

Υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις πιθανές επιπτώσεις που σχετίζονται με την υγεία από τη μέτρια κατανάλωση αλκοολούχων ποτών όπως της μπύρας, ειδικά τώρα το καλοκαίρι όπου για πολλούς αποτελεί ένα απολαυστικό δροσιστικό ποτό που τους συνοδεύει στις εξόδους τους. Αξιολογήθηκαν οι επιπτώσεις που σχετίζονται με την μπύρα στους καρδιαγγειακούς και μεταβολικούς παράγοντες κινδύνου για τον προσδιορισμό ενός επιπέδου κατανάλωσης που μπορεί να θεωρηθεί "μέτριο".

Προοπτικές κλινικές μελέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ εώς ένα ποτό την μέρα για γυναίκες (16g) και 2 για τους άνδρες (28g) σχετίζεται με μειωμένη συχνότητα καρδιαγγειακών παθήσεων  και ολική θνησιμότητα, μεταξύ άλλων μεταβολικών οφελών για την υγεία.

Παρόλο που υπάρχει πληθώρα καλά τεκμηριωμένων  μελετών που επιβεβαιώνουν τις αρνητικές συνέπειες του αλκοόλ στην υγεία η συσχέτιση αυτού με πιθανά οφέλη εξακολουθεί να είναι αμφιλεγόμενη καθώς τα διαθέσιμα αποτελέσματα μελετών δεν εξάγουν σαφή συμπεράσματα. Παράγοντες που πιθανώς ευθύνονται για αυτή την έλλειψη συναίνεσης είναι η διαφορετική ορολογία, τα όρια κατανάλωσης αλλά και περιεκτικότητα σε μη αλκοολούχα συστατικά.

Είναι πλούσια η μπύρα σε θρεπτικά συστατικά;

Η μπύρα αποτελείται κυρίως από νερό, αλλά είναι επίσης πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που προκύπτουν από μια διαδικασία παρασκευής και ζύμωσης πολλαπλών σταδίων, όπως:

  • Υδατάνθρακες
  • Αμινοξέα
  • Μέταλλα
  • Βιταμίνες
  • Πολυφαινόλες

'Ανθη Λυκίσκου

Τα άνθη λυκίσκου, που χρησιμοποιούνται ως πικρός και αρωματικός παράγοντας, περιέχουν φαινολικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων πρενυλιωμένων φλαβονοειδών, τα οποία έχει αποδειχθεί in vitro ότι έχουν διαφορετικές αντιοξειδωτικές, αντικαρκινογόνες, αντιφλεγμονώδεις, οιστρογόνες και αντιικές βιολογικές δράσεις. Η ξανθοχουμόλη είναι η πιο άφθονη από αυτές τις ενώσεις και, εκτός από την πιθανή βιοδραστικότητα, αναστέλλει επίσης την ενεργοποίηση των αιμοπεταλίων χωρίς να αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγίας.

Αντιοξειδωτικά

Όσον αφορά την περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, οι μπύρες ale έχουν αναφερθεί ότι εμφανίζουν υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση από τις μπύρες lager λόγω της υψηλότερης θερμοκρασίας ζύμωσης στη διαδικασία παρασκευής. Ωστόσο, παρά αυτές τις διαδικασίες εμπλουτισμού, η διαμάχη παραμένει ως προς τη βιοδιαθεσιμότητα των φαινολικών ενώσεων στην μπύρα.

Όσον αφορά την περιεκτικότητα σε αλκοόλ…

Η περιεκτικότητα σε αλκοόλ στις κανονικές μπύρες κυμαίνεται μεταξύ 3%- 6% αλκοόλ κατ' όγκο.

Η χρόνια υψηλή πρόσληψη αλκοόλ δρα ως τοξίνη για την καρδιά και το αγγειακό σύστημα και μπορεί επίσης να επιδεινώσει προϋπάρχουσες καρδιακές διαταραχές. Ωστόσο, χαμηλές έως μέτριες ποσότητες πρόσληψης αλκοόλ μπορεί να έχουν ευεργετικές επιδράσεις στο καρδιαγγειακό (CV) σύστημα, καθώς αυξάνει τη χοληστερόλη λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας (HDL), μειώνει την αρτηριακή ακαμψία και επίσης μειώνει το ινωδογόνο, την ενεργοποίηση και συσσώρευση των αιμοπεταλίων, καθώς και το οξειδωτικό στρες του αίματος και τις φλεγμονώδεις παραμέτρους.

Η περιεκτικότητα σε αλκοόλ της μπύρας μπορεί επίσης να έχει επίδραση στην ομοιόσταση της γλυκόζης, ωστόσο, συμβάλλει στη συνολική πρόσληψη θερμίδων και μπορεί να αυξήσει το βάρος όταν καταναλώνεται σε υπερβολική ποσότητα.Επομένως συνίσταται προσοχή στις μερίδες , ειδικά σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους που το ζητούμενο είναι το θερμιδικό έλλειμα.

Μη αλκοολούχα συστατικά

Τα μη αλκοολούχα συστατικά συμβάλλουν επίσης στο ενεργειακό περιεχόμενο της μπύρας. Έτσι, η Public Health England απαριθμεί το μέσο ενεργειακό περιεχόμενο των μπύρας χωρίς αλκοόλ σε 7 kcal/100 g . Συνολικά, το 28% των συνολικών μηνιαίων χιλιοθερμίδων που συνεισφέρει η μπύρα μεταξύ των τακτικών καταναλωτών προέρχεται από τα μη αλκοολούχα συστατικά της.

Η βιολογική δραστηριότητα των φαινολικών ενώσεων στην μπύρα και η πιθανή συσχέτιση της πρόσληψης αλκοόλ με τη θνησιμότητα, τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και τον μεταβολισμό της γλυκόζης μπορεί να συμβάλλουν στις πιθανές επιπτώσεις που σχετίζονται με την υγεία της μέτριας κατανάλωσης μπύρας. Αντίθετα, η υπερβολική κατανάλωση μπύρας μπορεί να συσχετιστεί με αύξηση βάρους και σχετικές νοσηρότητες.

Υλικά και Μέθοδοι

Πρόκειται για άρθρο ανασκόπησης. Τον Απρίλιο του 2020, διεξήχθη βιβλιογραφική αναζήτηση άρθρων που δημοσιεύθηκαν μετά τον Ιανουάριο του 2007 χρησιμοποιώντας το PubMed EMBASE και μέσω διασταύρωσης λίστας αναφοράς προηγούμενων μετα-αναλύσεων, προοπτικών κλινικών μελετών και συστηματικών ανασκοπήσεων σε ανθρώπους, έγινε αξιολόγηση των επιπτώσεων της μπύρας στην υγεία.

Ελήφθησαν και εξετάστηκαν, οι πρωτότυπες επιλέξιμες εργασίες, με βάση τον τίτλο/την περίληψή τους, για να επιλεγούν εκείνες που πληρούν τα κριτήρια συμπερίληψης: κλινικές μελέτες σε ανθρώπους με προοπτικό σχεδιασμό κοόρτης, συν συστηματικές ανασκοπήσεις και μετα-αναλύσεις που αξιολογούν τις επιπτώσεις της μπύρας στην υγεία από το 2007 και δημοσιεύσεις που οι εξεταζόμενοι συγγραφείς θα μπορούσαν να παρέχουν πρόσθετες πληροφορίες για το θέμα.

Επιλέχθηκαν συνολικά 13 ανασκοπήσεις (αφηγηματικές ή συστηματικές ανασκοπήσεις και/ή μετα-ανάλυση), 9 προοπτικές μελέτες κοόρτης και 1 ανοιχτή, τυχαιοποιημένη, διασταυρούμενη μελέτη. 

Αποτελέσματα

Δύο ανασκοπήσεις που αναφέρονται ειδικά στην μπύρα, ανέφεραν ότι η μέτρια κατανάλωση (έως 55 g αλκοόλ/ημέρα, δηλαδή 385 g/εβδομάδα) έδειξε ευεργετική επίδραση στα μη θανατηφόρα συμβάντα CV.Διαπιστώθηκε ότι το υψηλότερο αποτέλεσμα σχετίζεται με μέτρια κατανάλωση μπύρας ή κρασιού, υποδηλώνοντας ότι το πολυφαινολικό περιεχόμενο αυτών των ποτών πιθανώς συμβάλλει στα παρατηρούμενα οφέλη.

Αυτά τα δεδομένα συμφωνούν με τα περισσότερα ευρήματα από ανασκοπήσεις/μετα-αναλύσεις και μελέτες κοόρτης, που αναφέρουν προστατευτική επίδραση της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ για καρδιαγγειακή νόσο σε σύγκριση με την αποχή, την προηγούμενη κατανάλωση αλκοόλ ή την περιστασιακή κατανάλωση αλκοόλ. 

Επιπλέον, σημειώθηκε ότι οι διακρίσεις μεταξύ πρώην καταναλωτών αλκοόλ και ισόβιων απεχόντων από το αλκοόλ μπορεί να μην είναι επαρκείς για μια ακριβή ανάλυση, με βάση την ετερογένεια των λόγων στους οποίους βασίζεται η απόφαση της κατανάλωση ή μη αλκοόλ, γεγονός που μπορεί να μπερδέψει περαιτέρω τα αποτελέσματα. Τέλος, τα πρότυπα κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί επίσης να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στα αποτελέσματα , καθώς οι εβδομαδιαίες προσλήψεις που αναφέρονται μόνες τους μπορεί να περιλαμβάνουν αλκοόλ που καταναλώνεται κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου.

Ο ρόλος του φύλου

Λόγω της έλλειψης ξεχωριστών δεδομένων για άνδρες και γυναίκες, σε καμία από τις ειδικές μελέτες καρδιαγγειακής νόσου για τη μπύρα, δεν κατηγοριοποιήθηκαν τα συμπεράσματά  ανά φύλο. Σημειώθηκε παρόλα αυτά ότι οι γυναίκες είναι πιο ευαίσθητες στην προστατευτική επίδραση της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ, με βάση μια προηγούμενη μετα-ανάλυση, η οποία έδειξε μια πιο απότομη καμπύλη J για την ισχαιμική καρδιακή νόσο (IHD), τη θνησιμότητα και τη νοσηρότητα στις γυναίκες από τους άνδρες.

Η επιζήμια επίδραση στον καρδιαγγειακό κίνδυνο της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ φαίνεται να είναι χαμηλότερη στις γυναίκες απ' ό,τι στους άνδρες και αυξημένος κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας έχει παρατηρηθεί σε γυναίκες με αποχή σε σύγκριση με μέτρια κατανάλωση αλκοόλ. Επιπλέον, παρατηρήθηκε ότι τα ευεργετικά αποτελέσματα της χαμηλής και/ή μέτριας συνήθους κατανάλωσης στον καρδιαγγειακό κίνδυνο ήταν εμφανή μόνο σε νεότερες γυναίκες (ηλικίας 18-34), ενώ η καρδιοπροστασία έγινε εμφανής στη μέση (ηλικία 35-49) ή μεγαλύτερη ηλικία ( ηλικίας 50–64 ετών) στους άνδρες. Συνολικά, αυτές οι διαφορές φύλου μπορεί να οφείλονται σε ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της ζωής ή σε χαμηλότερη κατανάλωση ολικού αλκοόλ κατά τη διάρκεια της ζωής.

Έτσι, φαίνεται ότι οι γυναίκες μπορεί να είναι τόσο πιο ευαίσθητες στις προστατευτικές επιδράσεις έναντι της θνησιμότητας της μέτριας πρόσληψης μπύρας όσο και στις επιπτώσεις κινδύνου υψηλότερων ποσοτήτων.

Όσον αφορά την παχυσαρκία, προτάθηκε ότι μόνο οι άνδρες παρατηρούν κίνδυνο για αύξηση της περιφέρειας μέσης (WC) με κατανάλωση μπύρας >500 mL/ημέρα. Στις γυναίκες, όσες απείχαν από την μπύρα έδειξαν χαμηλότερες σχετικές πιθανότητες για κέρδος του WC σε σύγκριση με τις αντίστοιχες που έπιναν πολύ χαμηλού επιπέδου (1 έως <125 mL/ημέρα), κάτι που ήταν σχεδόν σημαντικό.

Αλκοόλ και Μεταβολισμός Γλυκόζης

Διαπιστώθηκε ότι η επίδραση του αλκοόλ στο μεταβολισμό της γλυκόζης ήταν διαφορετική μεταξύ ανδρών και γυναικών, ανάλογα με την ποσότητα κατανάλωσης και τον τύπο του αλκοόλ. Συνολικά, σε άτομα με φυσιολογική ανοχή στη γλυκόζη, παρατηρήθηκε μείωση του κινδύνου ΣΔ2 σε περιστασιακούς καταναλωτές μπύρας και κρασιού έναντι των ανδρών που απέχουν και σε υψηλούς καταναλωτές (≥192 g/εβδομάδα) κρασιού έναντι περιστασιακών καταναλωτών μεταξύ γυναικών.

Αυτή η μελέτη κοόρτης έδειξε ότι οι άνδρες που κατανάλωναν μεγάλη ποσότητα μπύρας και είχαν φυσιολογική ανοχή γλυκόζης είχαν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης μη φυσιολογικής ρύθμισης της γλυκόζης σε σύγκριση με περιστασιακούς πότες. Αυτό υποδηλώνει ότι η περιστασιακή κατανάλωση μπύρας μπορεί να είναι προστατευτική στους άνδρες. Κατά την εξέταση ατόμων με φυσιολογική ανοχή γλυκόζης ή προδιαβήτη κατά την έναρξη, η μόνη σημαντική διαφορά που βρέθηκε όταν χρησιμοποιήθηκε περιστασιακή κατανάλωση αλκοόλ ως αναφορά ήταν η περίπτωση των γυναικών με χαμηλή κατανάλωση ολικού αλκοόλ, οι οποίες εμφάνισαν μειωμένο κίνδυνο ΣΔ2.

Σε μια μελέτη, χαμηλότερος κίνδυνος για ΣΔ2 παρατηρήθηκε μόνο σε γυναίκες που κατανάλωναν αλκοόλ (οποιαδήποτε ποσότητα, δεν παρατηρήθηκε σχέση δόσης) σε σύγκριση με όσους απείχαν εφ' όρου ζωής, αλλά αυτό δεν βρέθηκε στους άνδρες. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι μόνο στους άνδρες, μια μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (10-14,9 g/ημέρα) συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο ΣΔ2 σε σχέση με πολύ χαμηλή κατανάλωση (0,01-4,9 g/ημέρα), που συνδέεται με την κατανάλωση κρασιού.

Μπύρα και θνησιμότητα

Παρατηρήθηκε χαμηλότερος κίνδυνος θνησιμότητας σε άτομα με χαμηλή έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ σε σύγκριση με εκείνους που απείχαν ή πίνουν πολύ, με τον χαμηλότερο κίνδυνο στην κατανάλωση μπύρας 84 g αλκοόλ/εβδομάδα.

Παχυσαρκία

Αν και η μπύρα φαίνεται να έχει άμεση επίδραση στην αύξηση βάρους και στην περίμετρο της μέσης στους άνδρες και ημερήσιες ποσότητες ≥500 mL αυξάνουν τον κίνδυνο μη απώλειας βάρους , δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν εάν η μέτρια πρόσληψη (<500 mL/ημέρα) σχετίζεται με γενική ή κοιλιακή παχυσαρκία.

Διαβήτης

Με βάση τις αναθεωρημένες μελέτες, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη στους άνδρες. Μια μετα-ανάλυση 13 προοπτικών μελετών, με 397.296 συμμετέχοντες, έδειξε ότι η κατανάλωση κρασιού συσχετίστηκε με σημαντική μείωση του κινδύνου για σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 (ΣΔ2), με συγκεντρωτικό σχετικό κίνδυνο 0,85, ενώ η κατανάλωση μπύρας ή οινοπνευματωδών ποτών οδήγησε σε μια ελαφρά τάση προς μείωση του κινδύνου για ΣΔ2 (σχετικός κίνδυνος 0,96 και 0,95, αντίστοιχα). Η χρόνια κατανάλωση αλκοόλ, ωστόσο, θεωρείται παράγοντας κινδύνου για ΣΔ2, ο οποίος μπορεί να προκληθεί από επιδείνωση της ανοχής στη γλυκόζη, αλλοιώσεις στη σηματοδότηση των πεπτιδίων που εμπλέκονται στη ρύθμιση της όρεξης και δυσλειτουργία και απόπτωση των β-κυττάρων του παγκρέατος.

Οστεοπόρωση

H κατανάλωση μπύρας χαμηλής αλκοόλης στις γυναίκες έχει σχετιστεί με αυξημένη οσφυϊκή οστική πυκνότητα , υποδηλώνοντας ότι, πέρα ​​από την υποτιθέμενη θετική επίδραση του αλκοόλ στην οστική πυκνότητα, μπορεί να εμπλέκονται και τα μη αλκοολούχα συστατικά της μπύρας. Άλλες ενώσεις που υπάρχουν στην μπύρα (π.χ. φυτοοιστρογόνα όπως η 8-πρενυλναρινγενίνη) δρουν συνεργικά με το πυρίτιο για να διεγείρουν τα κύτταρα των οστεοβλαστών, να βελτιώσουν τη δομή των οστών και να βοηθήσουν στην αναμετάλλωση των οστών και των δοντιών. Το πολυφαινολικό κλάσμα, τα φλαβονοειδή και η περιεκτικότητα σε πυρίτιο στην μπύρα μπορεί να συμβάλλουν στις θετικές επιδράσεις στον μεταβολισμό των οστών. Η προστατευτική δράση των πολυφαινολών έχει επίσης αποδειχθεί σε μελέτες σε ανθρώπους, όπου μείωσαν τη συστολική και διαστολική πίεση και μείωσαν τα επίπεδα λιποπρωτεΐνης χοληστερόλης στον ορό, μεταξύ άλλων. Ο καρδιοπροστατευτικός ρόλος των πολυφαινολών στην μπύρα  έχει αναφερθεί ιδιαίτερα σε άτομα με υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Συμπεράσματα

Οφέλη και Κίνδυνοι

Παρά την έλλειψη μελετών που διερευνούν ειδικά τις επιπτώσεις στην υγεία που σχετίζονται με την μπύρα, τα διαθέσιμα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η μέτρια κατανάλωση μπύρας σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο για μη θανατηφόρα συμβάντα CV και συνολική θνησιμότητα. Επιπλέον, η μέτρια κατανάλωση μπύρας έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο διαβήτη (μόνο στους άνδρες) και με αύξηση της BMD, η οποία μειώνει τον κίνδυνο κατάγματος στους ηλικιωμένους.

Οι διαθέσιμες μελέτες υποδεικνύουν ότι οι γυναίκες μπορεί να παρουσιάζουν μεγαλύτερη ευαισθησία στις επιπτώσεις της μπύρας και, ως εκ τούτου, το ανώτερο όριο μέτριας κατανάλωσης μπορεί να είναι ελαφρώς χαμηλότερο στα ≤112 g/εβδομάδα (περίπου 1 μπύρα την ημέρα). Σημειωτέον, αυτές οι τιμές είναι παρόμοιες με τις κατευθυντήριες γραμμές για την κατανάλωση αλκοόλ χαμηλού κινδύνου που έχουν θεσπιστεί από πολλές χώρες. Είναι σημαντικό ότι η αξιολόγηση της συνολικής επίδρασης της κατανάλωσης αλκοόλ στην υγεία είναι πρόκληση, δεδομένου ότι μπορεί να συνδεθεί με βελτιωμένα οφέλη στην καρδιαγγειακή νόσο, όπως φαίνεται σε αυτή τη μελέτη, αλλά μπορεί επίσης να συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

Συγκεκριμένα, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ διαφέρει μεταξύ των αναφορών και δικαιολογούνται μελέτες μεγάλης κλίμακας για την επαρκή αξιολόγηση του ρόλου που διαδραματίζουν συγκεκριμένα εύρη κατανάλωσης αλκοόλ στην υγεία.

Παράγοντες που διαμορφώνουν τα Οφέλη

Εκτός από τις διαφορές φύλου, τα οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με το αλκοόλ ενδέχεται να διαμορφώνονται από εγγενή χαρακτηριστικά των πληθυσμών, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικοοικονομικής τους κατάστασης ή/και της διατροφής και του γενικού τρόπου ζωής τους.

Σε ένα καθιερωμένο παράδειγμα, η Μεσογειακή διατροφή - ιστορικά συνδεδεμένη με υψηλό προσδόκιμο ζωής και χαμηλά ποσοστά καρδιαγγειακής νόσου - χαρακτηρίζεται από την υψηλή κατανάλωση φρέσκων τροφίμων, τη χαμηλή κατανάλωση ζωικών λιπών και τη χαμηλή έως μέτρια κατανάλωση κρασιού, γενικά με γεύματα. Πράγματι, η διατροφική πυραμίδα που προτείνει η Ισπανική Εταιρεία Κοινοτικής Διατροφής αντανακλά τη Μεσογειακή διατροφή και περιλαμβάνει αλκοολούχα ποτά που έχουν υποστεί ζύμωση (κρασί, μπύρα και μηλίτη) μεταξύ των τροφίμων και ποτών που προτείνονται για προαιρετική, περιστασιακή και μέτρια κατανάλωση.

Ως εκ τούτου, η κατανάλωση μέτριων ποσοτήτων αλκοόλ θα πρέπει πάντα να εξετάζεται στο πλαίσιο του μεσογειακού τρόπου ζωής (μέτριες ποσότητες αλκοόλ που καταναλώνονται ως μέρος ενός γεύματος), ως στρατηγική για την προώθηση μιας πιο κοινωνικά υπεύθυνης κατανάλωσης, αποφεύγοντας την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, που συχνά συνδέεται με τους σκανδιναβικούς Ευρωπαίους, καθώς και με τους πολίτες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης καταναλωτές αλκοόλ.

Κλείνοντας

Συμπερασματικά, θεωρούμε ότι μια κατά προσέγγιση πρόσληψη 10–16 g αλκοόλ/ημέρα (1 μπύρα/ημέρα) για τις γυναίκες και 20–28 g αλκοόλ/ημέρα (1–2 μπύρες/ημέρα) για τους άνδρες θα μπορούσε να οριστεί ως μέτρια κατανάλωση μπύρας, με την προϋπόθεση ότι η κατανάλωση διανέμεται καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας χωρίς έντονο επεισόδιο ή «υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ» σε μία μόνο περίπτωση, ειδικά τα Σαββατοκύριακα.

Η μέτρια κατανάλωση μπύρας μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και τη συνολική θνησιμότητα. Επιπλέον, η μέτρια κατανάλωση μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη στους άνδρες, αυξάνει την BMD, μειώνει τον κίνδυνο κατάγματος στους ηλικιωμένους και δεν φαίνεται να σχετίζεται με γενική ή κοιλιακή παχυσαρκία. Επιπλέον, η μέτρια κατανάλωση μπύρας θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στο πλαίσιο της κατανάλωσης κατά το γεύμα, όπως συνηθίζεται στις μεσογειακές χώρες. Μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να βελτιώσουν την ποσότητα μπύρας που θεωρείται ως χαμηλή έως μέτρια κατανάλωση, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο κινδύνου, και να προσδιορίσουν περαιτέρω τα πιθανά οφέλη για την υγεία που συνδέονται με τη μέτρια κατανάλωση μπύρας.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Marcos A, Serra-Majem L, Pérez-Jiménez F, Pascual V, Tinahones FJ, Estruch R. Moderate Consumption of Beer and Its Effects on Cardiovascular and Metabolic Health: An Updated Review of Recent Scientific Evidence. Nutrients. 2021; 13(3):879. https://doi.org/10.3390/nu13030879