Blog

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ) [Case Study]

της Αναστασίας Καραντέλου
27 Οκτωβρίου 2022
7521 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
syndromo everethistou enterou

Photo source: www.canva.com

Η Δ.Κ είναι 30 ετών και τον τελευταίο χρόνο παρουσιάζει γαστρεντερικά συμπτώματα όπως δυσκοιλιότητα, μετεωρισμό, καθώς και έντονους κοιλιακούς πόνους. Κατά μέσο όρο, έχει κένωση κάθε 4-5 μέρες, ενώ νιώθει πως οι κενώσεις της δεν είναι ολοκληρωμένες. Επιπλέον, αναφέρει πως μετά την κένωση νιώθει ανακούφιση από τους κοιλιακούς πόνους. Μορφολογικά, τα κόπρανα της είναι σκληρά και μικρά σε μέγεθος.

Οι πρόσφατες εξετάσεις κοπράνων της είναι καθαρές και δεν εμφανίζουν κανένα πρόβλημα.

Όσο περνάει ο χρόνος, φαίνεται πως τα συμπτώματα της γίνονται όλο και εντονότερα γεγονός που της προκαλεί πολύ μεγάλη δυσφορία. Ο γιατρός που την παρακολουθεί της σύστησε να επισκεφτεί έναν διαιτολόγο καθώς τα συμπτώματα της πληρούν τα κριτήρια διάγνωσης ΣΕΕ.

Είναι η πρώτη φορά που η Δ.Κ επισκέπτεται διαιτολόγο καθώς όπως αναφέρει, δεν είχε ποτέ κάποιο πρόβλημα ούτε με τη διατροφή της ούτε με τα κιλά της. Ωστόσο, η δυσφορία που νιώθει πλέον είναι έντονη τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά καθώς δυσκολεύεται να χωρέσει στα ρούχα της.

Συγκέντρωση πληροφοριών

Στο πρώτο ραντεβού, έκανα μια εκτενή συζήτηση με την Δ.Κ προκειμένου να πάρω τις πληροφορίες που χρειάζομαι. Σχετικά με τις διατροφικές της συνήθειες, φαίνεται πως τα γεύματα της Δ.Κ δεν έχουν πρόγραμμα. Τις περισσότερες φορές μαγειρεύει μόνη της, όμως παραγγέλνει φαγητό από έξω αρκετές φορές την εβδομάδα όταν δεν προλαβαίνει να ετοιμάσει κάτι. Συχνά παραλείπει γεύματα καθώς προτιμάει να κοιμηθεί όταν έχει ελεύθερο χρόνο αντί να μαγειρέψει.

Εργασία

Σχετικά με την δουλειά της, εργάζεται σε αποθήκη τροφίμων σε νυχτερινή βάρδια και έχει παρατηρήσει πως τα συμπτώματα της ξεκίνησαν μερικούς μήνες μετά την πρόσληψη της. Η δουλειά της είναι ιδιαίτερα στρεσογόνα και νιώθει εξάντληση όταν επιστρέφει σπίτι.

Πριν ξεκινήσει να δουλεύει νυχτερινές ώρες, συνήθιζε να πηγαίνει στο γυμναστήριο 3-4 φορές την εβδομάδα. Λόγω του ωραρίου της όμως έχει σταματήσει εντελώς την άσκηση.

Οικογενειακό Ιστορικό

Από το ιστορικό της, φαίνεται πως δεν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό παθήσεων του εντέρου. Επιπλέον, η ίδια δεν είχε εμφανίσει ποτέ κάποιο σημαντικό πρόβλημα υγείας.

Έχει αποπειραθεί να αντιμετωπίσει την δυσκοιλιότητα μόνη της παίρνοντας καθαρκτικά, τα οποία της προσέφεραν μόνο παροδική ανακούφιση.

Συνολική Εικόνα

Καθ’ όλη την διάρκεια της συνεδρίας, ήταν προφανές πως η Δ.Κ νιώθει έντονο φόβο για την πορεία της κατάστασης της καθώς και ντροπή για την εικόνα του σώματος της.

Τι είναι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου;

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ) είναι μια πάθηση του παχέος εντέρου. Τα συμπτώματα που το χαρακτηρίζουν είναι:

  • κράμπες στην περιοχή της κοιλιάς
  • μετεωρισμός
  • δυσκοιλιότητα
  • διάρροια.

Τα συμπτώματα αυτά συνήθως εμφανίζουν περιόδους έξαρσης και ύφεσης. Η διάρκεια τους μπορεί να κυμαίνεται από λίγες μέρες μέχρι και μήνες. Ωστόσο, το σύνδρομο συνήθως είναι εφ’ όρου ζωής. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει σαφής αιτιολογία για την εμφάνιση του, ούτε συγκεκριμένη θεραπεία. Τα άτομα που πάσχουν από ΣΕΕ μπορούν να μειώσουν την διάρκεια και την ένταση των συμπτωμάτων τους μέσω φαρμακευτικής αγωγής και διατροφικής παρέμβασης.

Διαχείριση περιστατικού με ΣΕΕ

Αφιέρωσα το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίας με την Δ.Κ στην επεξήγηση της κατάστασης της καθώς και στο θεραπευτικό πλάνο που θα χρειαστεί να ακολουθήσει.

Οι σημαντικότερες συστάσεις είναι:

  • Σχεδιασμός γευμάτων σε καθορισμένες ώρες ώστε να μην παραλείπεται κανένα.
  • Τήρηση προγράμματος διατροφής με έμφαση στην σταδιακή αύξηση της πρόσληψης υγρών και φυτικών ινών.
  • Σύσταση για συμπληρώματα διατροφής (μαγνήσιο και βιταμίνη D) καθώς και κατάλληλα προβιοτικά για την εξισορρόπηση της χλωρίδας του εντέρου.
  • Τήρηση ημερολογίου από την Δ.Κ στο οποίο θα καταγράφει τα συμπτώματα της μετά τα γεύματα.
  • Παραπομπή σε γυμναστή ο οποίος θα μπορέσει να της σχεδιάσει ένα εξατομικευμένο πλάνο άσκησης.

Ο σχεδιασμός του διαιτολογίου πραγματοποιήθηκε με Διαιτολογικό λογισμικό.

Τον 1ο μήνα η Δ.Κ ακολούθησε διατροφικό πρόγραμμα σχεδιασμένο με τροφές Low-FODMAP. Στην συγκεκριμένη δίαιτα γίνεται αποκλεισμός των υδατανθράκων βραχέως αλύσου οι οποίοι σχετίζονται με την εκδήλωση του ΣΕΕ. Μερικά παραδείγματα τροφών υψηλών σε FODMAP είναι το σιτάρι, η σίκαλη, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα μήλα και το μέλι.

Πιο αναλυτικά, έγινε σύσταση για μείωση ή ολική αποφυγή τροφών που συνδέονται με την εμφάνιση των συμπτωμάτων όπως τα γαλακτοκομικά, τα όσπρια, καθώς και οι πολύ λιπαρές και πικάντικες τροφές. Επιπλέον, συστάθηκε η αποφυγή κατανάλωσης καφέ και καφεϊνούχων ροφημάτων όπως και του αλκοόλ.

Το διαιτολόγιο σχεδιάστηκε έτσι ώστε να είναι πλούσιο σε ευεργετικές φυτικές ίνες όπως βρώμη, λιναρόσπορο, καρότα και γλυκοπατάτες.

Στην συνέχεια, έγινε σταδιακή εισαγωγή τροφών και από άλλες κατηγορίες η οποία ακολουθούνταν από την καταγραφή των συμπτωμάτων της στο ημερολόγιο.

Αξιοποίηση συνταγών

Στον φάκελο «Συνταγές» έχω αποθηκευμένες συνταγές τις οποίες δημιούργησα για προηγούμενα περιστατικά με ΣΕΕ που μπορούν να εξυπηρετήσουν την Δ.Κ. Οι ετικέτες που έχω προσθέσει μου επιτρέπουν να ανακαλέσω εύκολα την συνταγή που αναζητώ, ώστε να τη στείλω στο email της Δ.Κ μαζί με οποιοδήποτε απαραίτητο μήνυμα.

Sindromo everethistou 4

Figure 1 Παράδειγμα δημιουργίας συνταγής

Sindromo everethistou 6

Figure 2 Αποστολή συνταγής

Επιπλέον, μπορώ να με τον ίδιο τρόπο να στείλω και το πρόγραμμα διατροφής στην Δ.Κ επιλέγοντας ανάμεσα στην «Απλή» ή «Λεπτομερή» μορφή.

 Sindromo everethistou 1

Εικόνα 1 Πρόγραμμα διατροφής με ανάλυση μακροθρεπτικών στοιχείων

Στο πλαίσιο «Πληροφορίες & Ιστορικό του πελάτη» συμπληρώνω όλα τα στοιχεία που χρειάζομαι για την διαχείριση του συγκεκριμένου περιστατικού π.χ. τις Δραστηριότητες και τις Διατροφικές Συνήθειες.

Sindromo everethistou 5

Εικόνα 2 Καταγραφή δραστηριοτήτων στο evexis

Sindromo everethistou 2

Εικόνα 3 Καταγραφή διατροφικών συνηθειών

Η Δ.Κ εμφανίζει δυσανεξία στην λακτόζη το τελευταίο διάστημα. Όταν συμπληρώνω το πλαίσιο «Αλλεργίες και δυσανεξίες» οι πληροφορίες εμφανίζονται στην καρτέλα «Πρόγραμμα Διατροφής». Έτσι, μπορώ να σχεδιάσω το κατάλληλο διατροφικό πλάνο χωρίς να χρειάζεται να ανατρέχω στο ιστορικό του πελάτη.

Sindromo everethistou 3

Εικόνα 4 Πλαίσιο υπενθύμισης αλλεργίας/δυσανεξίας

Follow up περιστατικού

Η Δ.Κ με επισκεπτόταν κάθε 3-4 εβδομάδες προκειμένου να εξεταστεί η πορεία της κατάστασης και να συζητήσουμε τις μετατροπές στην διατροφή της.

Σε διάστημα 3 μηνών τα συμπτώματα υποχώρησαν σημαντικά. Το φούσκωμα ήταν ως επί το πλείστων ανεπαίσθητο. Επιπλέον, είχε πλέον κανονικές κενώσεις καθημερινά.

Η Δ.Κ πλέον μαθαίνει να αναγνωρίζει μόνη της τα συμπτώματα της και τα αίτια που της τα προκαλούν. Η σωστή διατροφή, η άσκηση καθώς και η διαχείριση του καθημερινού στρες είχαν άμεσα θετικά αποτελέσματα στην κατάσταση της.

Αναστασία Καραντέλου
Αναστασία Καραντέλου Διαιτολόγος- Διατροφολόγος