Επιστημονικά Νέα

Πρόληψη καρκίνου του μαστού: τι επίδραση έχει η σόγια και τα προϊόντα της;

της Μαρκέλλας Συμεοπούλου
26 Ιουνίου 2017
8133 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
sogia kai gala sogias

Πολύ συχνά συναντάμε άρθρα που ενοχοποιούν τη σόγια και τα προϊόντα της ως προς τον καρκίνο του στήθους. Στη συγκεκριμένη μελέτη εξηγείται ακριβώς αυτός ο ρόλος μέσα από επιδημιολογικές μελέτες. Ας τα πάρουμε ένα-ένα.

Βασικό συστατικό της σόγιας και των υποπροϊόντων της είναι οι ισοφλαβόνες. Οι ισοφλαβόνες είναι φυτοχημικά στοιχεία των οποίων η δομή είναι παρόμοια με αυτή των οιστρογόνων, με αποτέλεσμα να συνδέονται με τους οιστρογονικούς υποδοχείς, παρεμποδίζοντας την σύνδεση με τα οιστρογόνα. Παράλληλα η ζύμωση του γάλακτος σόγιας με μικροοργανισμούς (προβιοτικά και συγκεκριμένα το Lactobacillus Casei strain Shirota) κάνει περισσότερο βιοδιαθέσιμες τις ισοφλαβόνες, όπως φάνηκε από τα μεγαλύτερα επίπεδα των ισοφλαβονών που ανιχνευθήκαν στο αίμα, σε σχέση με το απλό γάλα σόγιας.

Μελέτες έδειξαν έως και 64% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε γυναίκες που συνδυάζουν προϊόντα σόγιας με προβιοτικά.

Επιδημιολογικές μελέτες που διερεύνησαν τις διατροφικές συνήθειες (ως προς την κατανάλωση σόγιας και προϊόντων της) σε γυναίκες με και χωρίς καρκίνο του μαστού έδειξαν 52% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού όταν οι γυναίκες προσλάμβαναν πάνω από 43,75 mg ισοφλαβόνες σόγιας. Αντίστοιχα ο σχετικός κίνδυνος ήταν κατά 35% μικρότερος αν λάμβαναν πάνω από 4 φορές την εβδομάδα τρόφιμα με προβιοτικά. Αν μάλιστα συνδύαζαν αυτά τα δύο είχαν 64% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του στήθους. Μάλιστα αντίστοιχα αποτελέσματα έχουν φανεί και σε άλλες μορφές καρκίνου όπως της ουροδόχου κύστεως.

Έχει ερευνηθεί η ασφάλεια κατανάλωσης σόγιας;

Αυτό έχει μελετηθεί σε μακροχρόνια προοπτική μελέτη με 5000 γυναίκες για δείγμα και πέραν του ότι είναι ασφαλής, συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας. Συστήνεται λοιπόν, η κατανάλωση προϊόντων σόγιας (και ειδικά ζυμωμένων) από την νεανική ηλικία στις γυναίκες, ώστε να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή προληπτική επίδραση.

Τι πρέπει να κρατήσει ο επαγγελματίας διαιτολόγος;

Όπως φυσικά γνωρίζουμε παράγοντες του τρόπου ζωής αλλά και η συνολική διατροφή παίζουν σημαντικό ρόλο. Επομένως, είναι καλό να μην τα ξεχνάμε και να βοηθάμε τους ανθρώπους που απευθύνονται σε εμάς να κρατάνε στη ζωή τους τις περισσότερες πλευρές ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Takagi A, Kano M, Kaga C. Possibility of Breast Cancer Prevention: Use of Soy Isoflavones and Fermented Soy Beverage Produced Using Probiotics. Srivastava SK, ed. International Journal of Molecular Sciences. 2015;16(5).

Μαρκέλλα Συμεοπούλου
Μαρκέλλα Συμεοπούλου Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.