Επιστημονικά Νέα

Διατροφικά πρότυπα & μεταβολικό σύνδρομο: Πώς σχετίζονται;

26 Απριλίου 2017
13494 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
dytikoy typou diatrofh kai ygieinh diatrofh

Photo source: www.bigstockphoto.com

Ο κίνδυνος ανάπτυξης μεταβολικού συνδρόμου ορίζεται ως η συνύπαρξη φυσιολογικών, βιοχημικών, κλινικών και μεταβολικών παραγόντων που σχετίζονται άμεσα με τον αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα και σακχαρώδη διαβήτη. Για τη διαχείριση του, έμφαση δίνεται στη διαχείριση των τροποποιήσιμων παραγόντων όπως είναι η παχυσαρκία, η σωματική αδράνεια καθώς και η διατροφή μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής.

Τα στοιχεία της διατροφής που φαίνεται να σχετίζονται με το μεταβολικό σύνδρομο είναι πέρα από τη μείωση των συνολικών θερμίδων, το κορεσμένο λίπος καθώς και τα trans λιπαρά, η χοληστερόλη, το αλάτι καθώς και τα απλά σάκχαρα. Έτσι, ενώ το μεταβολικό σύνδρομο έχει συνδεθεί με μεμονωμένες συνήθειες του τρόπου ζωής, αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί από τη βιβλιογραφία είναι η σχέση του με τα διατροφικά πρότυπα (ένα σύνολο δηλαδή χαρακτηριστικών διατροφικών συνηθειών), αντικείμενο που αποτέλεσε το σκοπό πρόσφατης συστηματικής ανασκόπησης της βιβλιογραφίας με ταυτόχρονη διεξαγωγή μετα-ανάλυσης.

Πώς σχεδιάστηκε η μετα-ανάλυση;

Στις βάσεις δεδομένων PubMed, CINAHL και Scopus πραγματοποιήθηκε αναζήτηση για επιδημιολογικές μελέτες που αξιολόγησαν τη σχέση μεταξύ των διατροφικών προτύπων και του μεταβολικού συνδρόμου.

Από την ανασκόπηση της βιβλιογραφίας 3730 άρθρα αναδείχθηκαν, εκ των οποίων 28 συγχρονικές μελέτες και 3 μελέτες κοορτής κρίθηκαν ως κατάλληλες για τη συμπερίληψή τους στη μετα-ανάλυση. Σε μία σύγκριση των περισσότερο σε σχέση με των λιγότερο συνετών/ υγιών διατροφικών προτύπων, στις συγχρονικές μελέτες ο κίνδυνος (Odds Ratio: OR) για το ΜΣ ήταν 0,83 ενώ ο σχετικός κίνδυνος (Relative Risk: RR) για μεταβολικό σύνδρομο σε μελέτες κοόρτης ήταν 0,91. Από τα συνολικά δεδομένα της μετα-ανάλυσης, το OR για ΜΣ σε μία σύγκριση μεταξύ του περισσότερο σε σχέση με το λιγότερο Δυτικό διατροφικό πρότυπο ήταν 1,28 σε συγχρονικές μελέτες και ο RR ήταν 0,96 σε μελέτες κοόρτης.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα;

Συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της μετα-ανάλυσης, τα δεδομένα από τις συγχρονικές μελέτες έδειξαν ότι ένα συνετό / υγιές διατροφικό πρότυπο σχετίζεται με χαμηλότερο επιπολασμό του μεταβολικού συνδρόμου, ενώ ένα δυτικό/ ανθυγιεινό διατροφικό πρότυπο σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για μεταβολικό σύνδρομο, πράγμα που συνάδει με τις μέχρι τώρα συστάσεις όσον αφορά τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες για τη μείωση της παχυσαρκίας, τη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ και την καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Η διεξαγωγή περισσότερων προοπτικών μελετών μπορεί να βοηθήσει στην επιβεβαίωση της συσχέτισης μεταξύ διατροφικών προτύπων και μεταβολικού συνδρόμου.

Δενδρόγραμμα της μετα-ανάλυσης για τη σχέση μεταξύ (Α) συνετού/ υγιούς διατροφικού προτύπου και ΜΣ, (Β) δυτικού/ ανθυγιεινού διατροφικού προτύπου και ΜΣ, σε συγχρονικές μελέτες.

Α.

diatrofika protypa metavoliko syndromo A

B.

diatrofika protypa metavoliko syndromo B

Δενδρόγραμμα της μετα-ανάλυσης για τη σχέση μεταξύ (Α) συνετού/ υγιούς διατροφικού προτύπου και ΜΣ, (Β) δυτικού/ ανθυγιεινού διατροφικού προτύπου και ΜΣ, σε μελέτες κοορτής.

A.

diatrofika protypa metavoliko syndromo 1A

B.

diatrofika protypa metavoliko syndromo 1B

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Rodríguez-Monforte M, Sánchez E, Barrio F, Costa B, Flores-Mateo G. Metabolic syndrome and dietary patterns: a systematic review and meta‑analysis of observational studies. Eur J Nutr (2017) 56:925–947

Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού
Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD

H Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc.) στην κλινική διατροφή και Διδάκτωρ του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Εργάζεται ως επιστημονική συνεργάτιδα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου σε Ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα ενώ παρέχει και διαιτολογικές υπηρεσίες στο αυτόνομο διαιτολογικό γραφείο στην περιοχή της Καλλιθέας.