Επιστημονικά Νέα

Προβιοτικά: Επηρεάζουν την αντιοξειδωτική ικανότητα του μητρικού γάλακτος;

της Ευσταθίας Παπαδά
23 Οκτωβρίου 2017
10482 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
proviotika kai mhtriko gala

Photo source: www.bigstockphoto.com

Το μητρικό γάλα αποτελεί μία συμπυκνωμένη πηγή θρεπτικών συστατικών (απαραίτητα αμινοξέα και λιπαρά οξέα, βιταμίνες και μέταλλα) και θεωρείται ο καλύτερος τρόπος διατροφής ενός βρέφους μέχρι τον έκτο μήνα. Επιπλέον, το μητρικό γάλα είναι πλούσιο σε βιοδραστικά συστατικά (βιταμίνες και αντιοξειδωτικά ένζυμα) με ιδιότητες που προστατεύουν το βρέφος από το οξειδωτικό στρες με το οποίο έρχεται σε επαφή μετά τη γέννησή του. Όπως συμβαίνει και με τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά, η περιεκτικότητα του γάλακτος σε αντιοξειδωτικά συστατικά επηρεάζεται από τη διατροφή της μητέρας, η οποία με τη σειρά της μπορεί να επηρεάσει την αντιοξειδωτική κατάσταση του βρέφους. Το συνολικό αντιοξειδωτικό δυναμικό του γάλακτος μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο επιστημονικές μελέτες έχουν προσπαθήσει κατά καιρούς να διερευνήσουν την επίδραση διατροφικών παρεμβάσεων στο συνολικό αντιοξειδωτικό δυναμικό του γάλακτος.

Μία τέτοια μελέτη έλαβε χώρα στο Ιράν προκειμένουν να εξετάσει την επίδραση ενός προβιοτικού συμπληρώματος με λακτοβάκιλλιους σε παραμέτρους οξειδωτικού στρες του μητρικού γάλακτος.

Πώς σχεδιάστηκε η παρέμβαση;

Πενήντα θηλάζουσες μητέρες διαχωρίσθηκαν τυχαία σε δύο ισάριθμες ομάδες, την ομάδα παρέμβασης που λάμβανε καθημερινά το προβιοτικό συμπλήρωμα για 60 ημέρες και την ομάδα ελέγχου που έλαβε εικονικό σκεύασμα. Καταγράφηκαν ανθρωπομετρικά δεδομένα, η διατροφική πρόσληψη και αξιολογήθηκαν δείκτες της αντιοξειδωτικής ικανότητας του μητρικού γάλακτος στο μέσο (30 ημέρες) και στο τέλος της παρέμβασης (60 ημέρες).

Ποια ήταν τα αποτελέσματα της μελέτης;

Η συνολική αντιοξειδωτική ικανότητα του μητρικού γάλακτος αυξήθηκε στατιστικά σημαντικά στην ομάδα παρέμβασης ήδη από το μέσο της παρέμβασης. Ωστόσο, δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ του μέσου και του τέλους της παρέμβασης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αντιοξειδωτική ικανότητα του μητρικού γάλακτος στην ομάδα ελέγχου μειώθηκε σημαντικά στο τέλος της παρέμβασης. Επιπρόσθετα, τα επίπεδα της μηλονικής διαλδεΰδης, ενός δείκτη οξειδωτικού στρες, μειώθηκαν σημαντικά στην ομάδα παρέμβασης προοδευτικά, ενώ αυξήθηκαν σημαντικά στην ομάδα ελέγχου.

Ποια τα συμπεράσματα για τον επαγγελματία διαιτολόγο;

Συμπερασματικά, η διατροφή της θηλάζουσας μπορεί να επηρεάσει τη σύσταση του μητρικού γάλακτος και ο εμπλουτισμός της διατροφής με προβιοτικά να βελτιώσει σημαντικά το συνολικό αντιοξειδωτικό δυναμικό του μητρικού γάλακτος.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Mahdavi R, Nikniaz L, Ostadrahimi A, Nikniaz Z, Khamnian Z. Lactobacillus intake for 60 days favors antioxidant status of human breast milk: an RCT. Asia Pac J Clin Nutr. 2017;26(4):619-623.

Ευσταθία Παπαδά
Ευσταθία Παπαδά Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, Ph.D