Blog

Νέες κατευθυντήριες οδηγίες διατροφής Ηνωμένου Βασιλείου

18 Μαρτίου 2016
20340 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
UK flag

Χθες το πρωί ο οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (Public Health England), δημοσιοποίησε τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες διατροφής της χώρας, οι οποίες συστήνονται με νέο όνομα: Eatwell Guide. Μέχρι πρόσφατα ήταν γνωστές ως Εatwell Plate.

Η κεντρική ιδέα, δηλαδή το πιάτο, παραμένει ίδια. Η επιλογή της διαφορετικής ονομασίας καθώς και της αφαίρεσης του μαχαιροπίρουνου, στόχο έχει την διευκρίνιση των κατευθυντήριων γραμμών, βασιζόμενων σ' ένα διατροφικό πρότυπο και όχι σε κάθε γεύμα.

Ο νέος οδηγός Eatwell παρουσιάζει τις αναθεωρημένες αναλογίες των ομάδων τροφίμων που βοηθούν να πληρούν τις απαιτήσεις στα θρεπτικά συστατικά. Αντικατοπτρίζονται οι πιο πρόσφατες διατροφικές συστάσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών για τη ζάχαρη, τις φυτικές ίνες και τους αμυλούχους υδατάνθρακες που δημοσιεύτηκαν πριν μερικούς μήνες.

Δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά και τους αμυλούχους υδατάνθρακες, ιδιαίτερα σε αυτούς που είναι ολικής άλεσης. Tα ζαχαρούχα αναψυκτικά έχουν αφαιρεθεί από την εικόνα του πιάτου, και τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη έχουν μετακινηθεί στην περιφέρεια του οδηγού, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο ότι δεν αποτελούν ουσιαστικό μέρος μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.

Επίσης, διαφοροποιούνται τα ακόρεστα λιπαρά (όπως φυτικά έλαια ή ελαιόλαδο) καθώς και η μαργαρίνη (spreads) χαμηλών λιπαρών, από άλλα τρόφιμα που είναι πλούσια σε λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη. Εμφανίζονται για πρώτη φορά συστάσεις για την κατανάλωση υγρών, καθιστώντας σαφές ότι οι ενήλικες θα πρέπει να στοχεύουν στην κατανάλωση 6 - 8 ποτηριών την ημέρα, συμπεριλαμβάνοντας εκτός από νερό, γάλα χαμηλών λιπαρών και ροφήματα χωρίς ζάχαρη, όπως ο καφές και το τσαϊ. Ο χυμός (συπεριλαμβάνονται και τα smoothies) έχει αφαιρεθεί από την ομάδα των φρούτων και λαχανικών καθώς υπάρχει σε αυτή την κατηγορία και προτείνεται η κατανάλωσή του μέχρι 150ml την ημέρα.

To μπροστινό μέρος της ετικέτας τροφίμων προστέθηκε για να βοηθήσει τους καταναλωτές για την επιλογή τροφίμων χαμηλότερα σε λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη, όταν ψωνίζουν. Τέλος, έχουν ενταχθεί οι ενεργειακές απαιτήσεις τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες για να ενισχυθεί το μήνυμα ότι η πρόσληψη ενέργειας προέρχεται όχι μόνο από τα τρόφιμα που καταναλώνονται, αλλά και από τα ποτά, δίνοντας μ' αυτό τον τρόπο ένα σημείο αναφοράς για την διαχείριση της πρόσληψης των τροφίμων και των ποτών.

FINAL Eatwell guide 15 MARCH 2016

 

Συνοψίζοντας, οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες τις οποίες μπορείτε να κατεβάσετε και ΕΔΩ περιλαμβάνουν:

  • Κατανάλωση τουλάχιστον 5 μερίδες από ποικιλία φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα (39% της ολικής ενέργειας).
  • Τα γεύματα να έχουν ως βάση αμυλούχα τρόφιμα όπως πατάτα, ρύζι, ζυμαρικά ή ψωμί και όπου είναι δυνατόν να προτιμούνται ολικής άλεσης (37% της ολικής ενέργειας).
  • Κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων ή εναλλακτικών λύσεων (π.χ. γάλα σόγιας), επιλέγοντας αυτά με χαμηλότερο λίπος και ζάχαρη (8% της ολικής ενέργειας).
  • Κατανάλωση οσπρίων, ψαριών (τουλάχιστον δυο μερίδες την εβδομάδα, εκ των οποίων η μια να είναι λιπαρό ψάρι), αυγών, κρέατος και άλλων πρωτεϊνών (12% της ολικής ενέργειας).
  • Επιλογή ακόρεστων ελαίων όπως φυτικά έλαια, ελαιόλαδο και φυτική μαργαρίνη αντί για ζωικό βούτυρο και κατανάλωσή τους σε μικρές ποσότητες.
  • Κατανάλωση 6-8 ποτηριών υγρών την ημέρα.
  • Κατανάλωση τροφίμων και ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, αλάτι ή ζάχαρη σε μικρές ποσότητες και περιστασιακά (3% της ολικής ενέργειας).
Μαρία Παπαγιαννάκη
Μαρία Παπαγιαννάκη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Διεθνούς Δημόσιας Υγείας, M.Sc.

Η Μαρία Παπαγιαννάκη είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με μεταπτυχιακό στη Διεθνή Δημόσια Υγεία. Ζεί και εργάζεται στο Λονδίνο σε εταιρία διατροφής, όπου ασχολείται με τη νομοθεσία τροφίμων. Εργάζεται επίσης ως καθηγήτρια Διατροφής καθώς και ως αρθρογράφος στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Excellence in Healthcare Management και στο mednutrition.