Επιστημονικά Νέα

Κετογονική δίαιτα ή Δυτικού τύπου για αθλητές αντίστασης;

11 Ιουνίου 2018
16755 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
ketogoniki diaita vs dytikoy typou gia athlites

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η κετογονική δίαιτα χαρακτηρίζεται από χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και μέτρια περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη η οποία, αρχικά, έχει χρησιμοποιηθεί ως αποτελεσματικό μέσο για τη βελτίωση των συμπτωμάτων της επιληψίας

Ωστόσο, είναι πλέον ιδιαίτερα δημοφιλής για τις επιδράσεις της στην απώλεια λίπους.

Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, η υιοθέτηση μιας κετογονικής δίαιτας φαίνεται να επιφέρει απώλεια λιπώδους ιστού και διατήρηση της άλιπης μάζας ανεξάρτητα από τη μορφή άσκησης των διαιτώμενων

Ως εκ τούτου, μπορεί να είναι ιδιαίτερα βοηθητική σε αθλήματα όπου υπάρχουν κατηγορίες βάρους ή σε αθλητές που επιθυμούν να βελτιώσουν τη σύσταση του σώματος διατηρώντας τη μυϊκή μάζα και μειώνοντας το λίπος σώματός τους σε σύντομο χρονικό διάστημα (π.χ. πάλη. Πυγμαχία κ.α).

Τι εξέτασε η παρούσα μελέτη;

Σκοπός της μελέτης ήταν να διερευνήσει τις επιδράσεις μιας ισοθερμιδικής και ισο-πρωτεϊνικής κετογόνικης δίαιτας συγκριτικά με μια παραδοσιακή δυτική διατροφή στη σύσταση του σώματος, την αθλητική επίδοση, τα λιπίδια του αίματος και το ορμονικό προφίλ σε αθλητές που ακολουθούσαν προπόνηση με αντιστάσεις.

Ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως η παρούσα μελέτης εξέτασε την επίδραση της επανεισαγωγής υδατανθράκων στη σύσταση του σώματος και τη απόδοση μετά την προσαρμογή στην κετογονική δίαιτα

Πώς σχεδιάστηκε η μελέτη;

Είκοσι πέντε (25) άνδρες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, την ομάδα κετογονικής διατροφής ή την ομάδα παραδοσιακής διατροφής δυτικού τύπου για έντεκα (11) εβδομάδες.

Την τελευταία εβδομάδα ακολούθησαν επανεισαγωγή υδατανθράκων, ενώ ακολουθούσαν πρόγραμμα άσκησης με αντιστάσεις.

Η σύσταση σώματος, η αντοχή, η ισχύς και τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα προσδιορίστηκαν κατά την έναρξη και τις εβδομάδες 10 και 11.

Σχεδιασμός διαιτολογίου των συμμετεχόντων

Όσον αφορά τη διατροφή που ακολούθησαν οι συμμετέχοντες, η συμβατική διατροφή δυτικού τύπου περιελάμβανε:

  • 20% πρωτεΐνες
  • 55% υδατάνθρακες
  • 25% από λίπος

Από την άλλη πλευρά η κετογονική διατροφή αποτελούταν από:

  • 20% πρωτεΐνες
  • 5% υδατάνθρακες
  • 75% από λίπος

Σχετικά με το θερμιδικό περιεχόμενο κάθε συμμετέχοντα, αυτό καθορίστηκε με βάση τις θερμίδες συντήρησης που προέκυψαν με την εξίσωση Mifflin St. Jeor.

ketogoniki diaita makrothrptika

 

Επανεισαγωγή υδατανθράκων στο διαιτολόγιο

Μετά από 10 εβδομάδες εφαρμογής της κετογονικής διατροφής εφαρμόστηκε προγραμματισμένη επανεισαγωγή υδατανθράκων με παράλληλη μείωση της περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Πιο συγκεκριμένα η ομάδα κετογονικής διατροφής ακολούθησε δίαιτα, αποτελούμενη από:

  • 1g υδατανθράκων/ kg για 2 ημέρες και στη συνέχεια
  • 2g υδατανθράκων/ kg για τις επόμενες 2 ημέρες και τέλος
  • 3g υδατανθράκων/ kg για τις τελευταίες 2 ημέρες.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα;

Επιδράσεις στη σύσταση σώματος

Η άλιπη μάζα σώματος αυξήθηκε σημαντικά τόσο στην ομάδα που ακολούθησε κετογονική διατροφή όσο και στην ομάδα που ακολούθησε διατροφή δυτικού τύπου κατά 2,4% και 4,4%, αντίστοιχα.

Η λιπώδης μάζα σώματος μειώθηκε και στις δύο ομάδες. Ωστόσο, η μείωση ήταν σημαντικά μεγαλύτερη για την ομάδα που ακολούθησε την κετογονική διατροφή -22.4% και -13% αντίστοιχα.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός την τελευταία εβδομάδα κατά την επανεισαγωγή υδατανθράκων η ομάδα κετογονικής διατροφής αύξησε τη λιπώδη μάζα σώματος

Αναφορικά με την αθλητική απόδοση, η δύναμη αυξήθηκε εξίσου και στις δύο ομάδες.

Επιδράσεις στους βιοχημικούς δείκτες

Όσον αφορά τους βιοχημικούς δείκτες δεν υπήρξαν αλλαγές στην ολική χοληστερόλη ή την HDL σε καμία από τις δύο ομάδες. Ωστόσο, υπήρξε μια τάση για αύξηση της HDL στην ομάδα που ακολούθησε την κετογονική διατροφή.

Επιπλέον, η συνολική τεστοστερόνη αυξήθηκε σημαντικά στην ομάδα που ακολούθησε την κετογονική διατροφή σε σύγκριση με την ομάδα που ακολούθησε διατροφή δυτικού τύπου.

Αντιθέτως, αρνητική ήταν η επίδραση επανεισαγωγής υδατανθράκων στα επίπεδα τριγλυκεριδίων του πλάσματος. Κατά την εβδομάδα επανεισαγωγής υδατανθράκων τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων του πλάσματος αυξήθηκαν.

Η αύξηση αυτή πιθανόν οφείλεται στην ταχεία επανεισαγωγή υδατανθράκων και στην μειωμένη ικανότητα του οργανισμού να τους διαχειριστεί μετά από μια μακροχρόνια διατροφή πλούσια σε λίπος.

Συγκεκριμένα, είναι πιθανό η ταχεία επανεισαγωγή υδατανθράκων να εμπόδισε την ικανότητα οξειδώσεως των TG πλάσματος.

Τι να κρατήσετε;

Σύμφωνα με την παρούσα μελέτη μία κετογονική διατροφή μπορεί να επιδράσει θετικά στη σύσταση του σώματος, στην αθλητική απόδοση και στα επίπεδα των ορμονών σε σύγκριση με μία δίαιτα δυτικού τύπου.

Ως εκ τούτου, ίσως αποτελεί ένα όπλο στη φαρέτρα του διαιτολόγου για τα βαρό-εξαρτώμενα αθλήματα!

Επιπλέον, φαίνεται να επηρεάζει θετικά τα επίπεδα των αναβολικών ορμονών. Ωστόσο, η ταχεία επανεισαγωγή υδατανθράκων μετά από παρατεταμένη περίοδο κετογονικής διατροφής μπορεί να επηρεάσει αρνητικά για το σωματικό λίπος και τα επίπεδα τριγλυκεριδίων.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Wilson, J.M., Lowery, R.P., Roberts, M.D., Sharp, M.H., Joy, J.M., Shields, K.A., Partl, J., Volek, J.S. and D'Agostino, D., 2017. The Effects of Ketogenic Dieting on Body Composition, Strength, Power, and Hormonal Profiles in Resistance Training Males. Journal of strength and conditioning research.

Κωνσταντίνος Μπακόπουλος
Κωνσταντίνος Μπακόπουλος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Ο Κωνσταντίνος Μπακόπουλος είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και ιδρυτής του κέντρου εργομετρικής αξιολόγησης & βελτίωσης αθλητικής απόδοσης NutriErgo. Παρέχει τις διαιτολογικές του υπηρεσίες στο ιδιωτικό του γραφείο στην περιοχή των Αμπελοκήπων.