Επιστημονικά Νέα

Συμβάλλουν τα συμπληρώματα βιταμίνης D στη μυοσκελετική υγεία;

06 Νοεμβρίου 2017
7953 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
symplhrwmata bitaminhs D kai skleletikh ygeia

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η δράση της βιταμίνης D σε συνδυασμό με την έλλειψη της σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού, έχει γίνει γνωστή τα τελευταία χρόνια, εγείροντας το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας για τα πιθανά οφέλη από τη συμπληρωματική χορήγησή της. Παράλληλα, είναι γνωστό ότι στους ηλικιωμένους υπάρχει μειωμένη ανταπόκριση στην άσκηση με αντιστάσεις και μειωμένη μυϊκή υπερτροφία σε σύγκριση με νεότερους ενήλικες. Έρευνες έχουν δείξει ότι τόσο η άσκηση όσο και η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D μπορεί να ωφελήσουν την μυοσκελετική υγεία στους ηλικιωμένους, ενώ είναι πιθανό ο συνδυασμός τους να οδηγεί σε αθροιστικά καλύτερα αποτελέσματα.

Ποιος ήταν ο σκοπός της μελέτης;

Σε πρόσφατη συστηματικής ανασκόπηση της βιβλιογραφίας, αξιολογήθηκε η αποτελεσματικότητα της άσκησης με αντιστάσεις συνδυασμένης με την παράλληλη χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμίνης D3 στη μυοσκελετική υγεία ηλικιωμένων ατόμων.

Πώς έγινε η αναζήτηση βιβλιογραφικών πηγών;

Αξιοποιήθηκαν οι ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων, Science Direct, Medline, PubMed, Google Scholar καθώς και το Cochrane central. Οι μελέτες, για να είναι επιλέξιμες στη συμπερίληψή τους στην ανασκόπηση, έπρεπε να είναι τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές, με πληθυσμό ανδρών και γυναικών (ηλικίας ≥65 ετών ετών ή μέσης ηλικίας ≥65 ετών), να αναφέρουν ότι εφαρμόστηκε παρέμβαση που περιλάμβανε τόσο την άσκηση με αντιστάσεις όσο και τη συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D3. Τα αποτελέσματα έπρεπε να περιλαμβάνουν αξιολόγηση της δύναμης, της λειτουργίας και της ισχύς των μυών, της σύνθεση του σώματος, της κατάστασης βιταμίνης D και του ασβεστίου στον ορό του αίματος ή της ποιότητα ζωής συγκρίνοντας τα αποτελέσματα με μια ομάδα ελέγχου.

Πώς κατηγοριοποιήθηκαν οι έρευνες;

Επτά μελέτες με συνολικά 792 συμμετέχοντες εντοπίστηκαν. Οι μελέτες κατηγοριοποιήθηκαν σε δύο ομάδες:

  • Η 1η ομάδα αξιολόγησε την άσκηση με αντιστάσεις και τη συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D3 σε σύγκριση μόνο με την άσκηση (περιγράφοντας το πρόσθετο όφελος της συμπληρωματικής χορήγησης βιταμίνης D3 όταν συνδυάζεται με άσκηση με αντιστάσεις).
  • Η 2η ομάδα σε σύγκριση μόνο με τη συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D3 (περιγράφοντας το πρόσθετο όφελος της άσκησης με αντιστάσεις όταν συνδυάζεται με τη συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D3).

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα;

Από τη μετα-ανάλυση για την ομάδα 1, βρέθηκε ότι η μυϊκή δύναμη των κάτω άκρων βελτιώθηκε σημαντικά στην ομάδα παρέμβασης, ενώ όλα τα άλλα αποτελέσματα έδειξαν μικρές αλλά μη σημαντικές θετικές επιδράσεις για την ομάδα παρέμβασης. Από τη 2η ομάδα βρέθηκε ότι η μυϊκή δύναμη των κάτω άκρων, η οστική πυκνότητα του μηριαίου οστού, καθώς και άλλοι δείκτες φυσικής κατάστασης (δείκτης λειτουργικότητας κάτω άκρων και δείκτης κινητικότητας και σταθερότητας) βελτιώθηκαν σημαντικά στην ομάδα παρέμβασης.

Τα συμπεράσματα για τους επαγγελματίες υγείας

Συμπερασματικά, η ανασκόπηση υποστηρίζει το πρόσθετο όφελος του συνδυασμού της άσκησης με αντιστάσεις με τη συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D3 για τη βελτίωση της μυϊκής δύναμης σε ηλικιωμένους ενήλικες. Για άλλες λειτουργικές μεταβλητές, όπως ο δείκτης λειτουργικότητας κάτω άκρων και ο δείκτης κινητικότητας & σταθερότητας δε βρέθηκε πρόσθετο όφελος πέρα από την άσκηση. Περαιτέρω μελέτες μπορούν να προσφέρουν περισσότερα στοιχεία έτσι ώστε να διαμορφωθούν νέες συστάσεις σχετικά τον συνδυασμό της άσκησης με αντιστάσεις και της συμπληρωματικής χορήγησης βιταμίνης D3 για τον πληθυσμό των ηλικιωμένων.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Antoniak AE, Greig CA. The effect of combined resistance exercise training and vitamin D3 supplementation on musculoskeletal health and function in older adults: a systematic review and meta-analysis. BMJ Open 2017;7:e014619. doi:10.1136/bmjopen-2016-014619

Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού
Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD

H Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc.) στην κλινική διατροφή και Διδάκτωρ του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Εργάζεται ως επιστημονική συνεργάτιδα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου σε Ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα ενώ παρέχει και διαιτολογικές υπηρεσίες στο αυτόνομο διαιτολογικό γραφείο στην περιοχή της Καλλιθέας.