Blog

Πώς να βρείτε το σωστό επιστημονικό ορισμό;

06 Απριλίου 2017
12951 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
euresh episthmonikou orismou

Photo source: www.bigstockphoto.com

Είτε γράφετε το επόμενο άρθρο σας, είτε ετοιμάζετε το κείμενο για κάποια ομιλία σας, είτε θέλετε να απαντήσετε σε κάποια ερώτηση του πελάτη σας, πόσες φορές έχει χρειαστεί να αναζητήσετε κάποιον διατροφικό ορισμό;

Αναμφισβήτητα η εύρεση του σωστού επιστημονικού ορισμού δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Σίγουρα, μια αναζήτηση στο διαδίκτυο θα σας δώσει μια ευρεία γκάμα αποτελεσμάτων, ωστόσο η ακρίβεια και η αξιοπιστία των αποτελεσμάτων αυτών δεν είναι πάντα εγγυημένη. Έτσι, υπάρχει ο κίνδυνος να καταλήξετε σε αποτελέσματα τα οποία είναι εν μέρει ή καθόλου σωστά.

Στο κείμενο που ακολουθεί θα δούμε συνοπτικά κάποια sites στα οποία ο επαγγελματίας διαιτολόγος, ή οποιοσδήποτε άλλος επαγγελματίας υγείας, μπορεί να ανατρέξει ώστε να εντοπίσει τον κατάλληλο, έγκυρο, επιστημονικό ορισμό.

1. Examine.com

Πρόκειται για ένα site επιστημονικών ορισμών τόσο για διατροφικά συστατικά αλλά και για συμπληρώματα διατροφής.

Πέραν του επιστημονικού ορισμού δίνονται και πληροφορίες για την αλληλεπίδραση του συστατικού με άλλα συστατικά, για τις πιθανές παρενέργειες αλλά και για τη συνιστώμενη χρήση και δοσολογία. Επιπλέον, ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη ιστοθέση μπορείτε να βρείτε συνοπτικά τα αποτελέσματα των μελετών για τη δράση του κάθε συστατικού στον ανθρώπινο οργανισμό, ταξινομημένα με βάση το level of evidence.

2. Dictionary.com

Επόμενος προορισμός στον οποίο μπορούμε να αναζητήσουμε έναν επιστημονικό ορισμό είναι το Dictionary.com. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα εύχρηστο site με ευρεία ποικιλία λημμάτων. Αναζητώντας έναν ορισμό έχετε τη δυνατότητα να δείτε την προέλευση του, τη χρήση του στην ιατρική καθώς και να ακούσετε τη σωστή προφορά αυτού. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι κάθε ορισμός συνοδεύεται από τις αντίστοιχες βιβλιογραφικές αναφορές.

3. Oxforddictionaries.com

Συνεχίζοντας την αναζήτηση, συναντάμε το oxforddictionaries.com. Το συγκεκριμένο site είναι ιδιαίτερα απλό και εύχρηστο, παρέχοντας ταυτόχρονα μια ευρεία ποικιλία ορισμών.

4. Λεξικό διατροφής medNutrition

Στην ενότητα portal του medNutrition και πιο συγκεκριμένα στην κατηγορία «Εφαρμογές» μπορεί κάποιος να βρει την εφαρμογή «Λεξικό Διατροφής». Εκεί υπάρχουν, ταξινομημένοι με αλφαβητική σειρά, περισσότεροι από 160 διατροφικοί ορισμοί.

Η συγκεκριμένη εφαρμογή μπορεί να είναι ιδιάιτερα χρήσιμη όταν έρχεται η στιγμή να απαντήσετε μια ερώτηση του πελάτη σας. Το «λεξικό διατροφής» παρέχει απλοποιημένες και «εύπεπτες» πληροφορίες δίνοντάς σας τη δυνατότητα ακόμη και να τον παραπέμψετε εκεί. Παράλληλα με τον επιστημονικό ορισμό, δίνονται και επιπλέον χρήσιμες πληροφορίες, όπως παραδείγματος χάριν οι φυσιολογικές τιμές αν πρόκειται για ένα βιοχημικό δείκτη, τα συνιστώμενα όρια αν πρόκειται για κάποιο διατροφικό συστατικό καθώς και μικρά διατροφικά tips.

Συμπέρασμα

Γίνεται λοιπόν κατανοητό πως τα παραπάνω sites αποτελούν χρήσιμα εργαλεία στην καθημερινή διαιτολογική πράξη και μπορούν να σας δώσουν έγκυρα και αξιόπιστα αποτελέσματα σε οποιαδήποτε αναζήτηση επιστημονικού ορισμού.

Κωνσταντίνος Μπακόπουλος
Κωνσταντίνος Μπακόπουλος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Ο Κωνσταντίνος Μπακόπουλος είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και ιδρυτής του κέντρου εργομετρικής αξιολόγησης & βελτίωσης αθλητικής απόδοσης NutriErgo. Παρέχει τις διαιτολογικές του υπηρεσίες στο ιδιωτικό του γραφείο στην περιοχή των Αμπελοκήπων.