Ομιλίες

Όλα όσα ακούσαμε στο Cafe Scientifique: DNA, διατροφή & μακροζωία

16 Μαρτίου 2017
10821 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
cafe scientifique dna diatrofi makrozoia

Τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου, παρακολουθήσαμε την ομιλία του καινοτόμου θεσμού Cafe Scientifique με ομιλήτρια την κα. Αντιγόνη Δήμα, Ερευνήτρια Γ' στον Τομέα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Ερευνητικού Κέντρου Βιοϊατρικών Επιστημών Αλέξανδρος Φλέμιγκ.

Ο θεσμός του Cafe Scientifique περιλαμβάνει μια σειρά επιστημονικών διαλέξεων ανοιχτών και προσιτών στο κοινό, που προσφέρουν δωρεάν ενημέρωση για επιστημονικά θέματα.

Στη συγκεκριμένη ομιλία η κα. Δήμα αναλύει πώς η διατροφή είναι ένας από τους μεγαλύτερους συμμάχους μας στην αντιμετώπιση των νόσων φθοράς.

Είναι γεγονός πως οι περιβαλλοντικές επιδράσεις μπορούν να επηρεάσουν το DNA και να επιφέρουν αλλαγές σε αυτό. Ωστόσο, θα μπορούσαμε να πούμε πως η διατροφή, ίσως αποτελεί έναν ακόμη «περιβαλλοντικό» παράγοντα που μπορεί να επιδράσει έντονα πάνω στο DNA μας. Το ενδιαφέρον των επιστημόνων έχει προσελκύσει ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια ο διατροφικός περιορισμός. Μία διατροφική τακτική η οποία φαίνεται να έχεις αρκετές βιολογικές επιδράσεις στους οργανισμούς.

Τι εννοούμε λέγοντας διατροφικός περιορισμός;

Με το όρο «διατροφικός περιορισμός» εννοούμε την μείωση των θερμίδων που χρειαζόμαστε καθημερινά από 10 ως και 50% . Πρόσφατες μελέτες σε πειραματόζωα, αποδεικνύουν ότι η μείωση των θρεπτικών συστατικών στη διατροφή ενός οργανισμού οδηγεί στην αδρανοποίηση συγκεκριμένων μονοπατιών σήμανσης, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στα κύτταρα να μπαίνουν σε «κατάσταση αναμονής» (standby mode), επιτρέποντας έτσι στους οργανισμούς να ζήσουν για μήνες ή και χρόνια με μειωμένη τροφή.

Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις πως ο διατροφικός περιορισμός μπορεί να δράσει ως ασπίδα απέναντι στις νόσους φθοράς όπως είναι το Alzheimer κλπ.

Θα μπορούσε όμως κάτι τέτοιο να έχει εφαρμογή και στον ανθρώπινο οργανισμό;

Είναι σαφές πως ο διατροφικός περιορισμός μπορεί να επιδράσει θετικά στην υγεία, στην ποιότητα αλλά και στη διάρκεια ζωής σε πειράματα εργαστηρίου.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η κα. Δήμα, παρά το γεγονός πως η τακτική αυτή δρα θετικά στην υγεία, είναι κάτι το οποίο δεν έχει πλήρως διερευνηθεί. Ως εκ τούτου δεν υπάρχουν ακόμη ασφαλή συμπεράσματα για την εφαρμογή και τις επιδράσεις του. Επιπλέον, μειονέκτημα αποτελεί το γεγονός πως ο διατροφικός περιορισμός είναι αφενός δύσκολος στην εφαρμογή κι αφετέρου ίσως δρα ως επιβαρυντικός παράγοντας για κάποιες συγκεκριμένες νόσους.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως πέραν του θερμιδικού περιεχομένου της διατροφής εξίσου μεγάλη σημασία έχει και η σύσταση της, καθώς υπάρχουν ενδείξεις πως η αυξημένη πρόληψη ή η μείωση κάποιων συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών φαίνεται να επηρεάζει διαφορετικά την υγεία και το DNA μας.

Δείτε όλη την ομιλία στο βίντεο που ακολουθεί.

Κωνσταντίνος Μπακόπουλος
Κωνσταντίνος Μπακόπουλος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Ο Κωνσταντίνος Μπακόπουλος είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και ιδρυτής του κέντρου εργομετρικής αξιολόγησης & βελτίωσης αθλητικής απόδοσης NutriErgo. Παρέχει τις διαιτολογικές του υπηρεσίες στο ιδιωτικό του γραφείο στην περιοχή των Αμπελοκήπων.