Blog

Το Ψωμί… Αλλιώς – Από Τρόφιμο “Ενοχής” σε Επιλογή Θρέψης

23 Σεπτεμβρίου 2025
4806 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
to psomi allios apo trofimo enoxis

Photo Source: www.canva.com

Το ψωμί έχει βρεθεί συχνά στο στόχαστρο της “δίαιτας”, παρεξηγημένο και ενοχοποιημένο ως εμπόδιο στην απώλεια βάρους ή τη “σωστή” διατροφή. Όμως, όταν γίνεται με σωστές πρώτες ύλες, σωστό μέγεθος μερίδας και εντάσσεται ισορροπημένα σε ένα γεύμα, μπορεί να αποτελέσει βασικό φορέα ενέργειας, φυτικών ινών, βιταμινών και κορεσμού.

Η εκπαιδευτική καταγραφή “Το Ψωμί… Αλλιώς”, διαθέσιμη από τη medNutrition, έρχεται να επανασυστήσει το ψωμί στον διαιτώμενο:

  • Με βάση την ποικιλία και τη θρεπτική του αξία.

  • Με στόχο τη σωστή επιλογή τύπου ψωμιού και την κατανόηση του ρόλου του στο πιάτο.

  • Απομακρύνοντας ενοχές και υπερβολές που συχνά συνοδεύουν την κατανάλωσή του.

to psomi alliwsΓιατί Είναι Χρήσιμο στον Διαιτολόγο;

  • Εκπαιδεύει τον πελάτη να επιλέγει σωστά (ολικής άλεσης, πολύσπορο, προζυμένιο, χωρίς πρόσθετα ζάχαρης).

  • Αποσαφηνίζει ποιο είναι το κατάλληλο μέγεθος μερίδας και πώς ενσωματώνεται σε γεύματα.

  • Καταρρίπτει μύθους όπως:

    – «Το ψωμί παχαίνει»

    – «Δεν κάνει να τρως ψωμί το βράδυ»

    – «Μόνο το κράκερ ή η φρυγανιά είναι υγιεινή επιλογή»

  • Δημιουργεί ευκαιρία για αναβάθμιση του πρωινού ή του ενδιάμεσου γεύματος, μέσω θρεπτικών συνδυασμών με ψωμί ως βάση.

Πρακτικά Σενάρια Χρήσης στο Διαιτολογικό Γραφείο

  • Σε πελάτες που έχουν καταργήσει το ψωμί “για να αδυνατίσουν”, αλλά καταλήγουν να υπερκαταναλώνουν άλλα υδατάνθρακα ή σνακ.

  • Σε συνεδρίες με θέμα τον κορεσμό, τη διατροφική ισορροπία και τα “ένοχα” τρόφιμα.

  • Σε περιπτώσεις παιδιών, εφήβων ή ηλικιωμένων όπου το ψωμί είναι βασικό μέσο πρόσληψης ενέργειας, ινών και ευχάριστης γεύσης.

  • Ως εργαλείο για σχεδιασμό θρεπτικών γευμάτων, με βάση ψωμί + πρωτεΐνη + καλή λιπαρή ύλη + λαχανικά.

Τι Κερδίζει ο Διαιτώμενος;

Ο πελάτης:

  • Κατανοεί τις διαφορές μεταξύ τύπων ψωμιού και ποιοι έχουν υψηλότερη θρεπτική αξία.

  • Μαθαίνει πώς να συνδυάζει το ψωμί έξυπνα, ώστε να ενισχύει τον κορεσμό και τη γευστική ικανοποίηση.

  • Αποβάλλει τη νοοτροπία “όλα ή τίποτα” απέναντι στους υδατάνθρακες.

  • Μπορεί να ενσωματώσει το ψωμί σε μια ισορροπημένη διατροφή χωρίς φόβο ή ενοχές.

Αν Είσαι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος…

Χρησιμοποίησε την καταγραφή “Το Ψωμί… Αλλιώς” ως εργαλείο αποκατάστασης σχέσης με τους υδατάνθρακες. Μπορεί να ενταχθεί σε διατροφικά πλάνα απώλειας βάρους, υγείας του εντέρου, παιδικής διατροφής ή απλά ως αφορμή για να δώσεις γευστικές και πρακτικές εναλλακτικές που ο πελάτης μπορεί να εφαρμόσει άμεσα.

Δες την καταγραφή εδώ: https://www.mednutrition.gr/e-shop/diaitologiko-grafeio/imerologio-katagrafis-2020-to-psomi-allios-details

Πάρης Παπαχρήστος
Πάρης Παπαχρήστος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.
Ο Πάρης Παπαχρήστος παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες τροποποίησης διατροφικής συμπεριφοράς για πάνω από 15 χρόνια, συμβάλλοντας σε βελτίωση της ποιότητας ζωής.  Ως πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος, M.Sc. έχει ευρύτερη επιστημονική γνώση, η οποία συνδυάζεται στις διαιτολογικές συνεδρίες με την προσωπική του εμπειρία.
 
Είναι ιδρυτής του πρώτου portal διατροφής σε Ελλάδα και Κύπρο και συγγραφέας του πρώτου βιβλίου της σειράς medNutrition wellness, με τίτλο «Μύθοι και Αλήθειες στη διατροφή μας». Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις διαιτολογικές υπηρεσίες που παρέχει είτε στο Παγκράτι είτε αξιοποιώντας skype και viber σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, με χιλιάδες ανθρώπους, έχει δει τι είναι αποτελεσματικό και όχι.