Επιστημονικά Νέα

Κατανάλωση καφεΐνης στους φοιτητές: Γιατί την προτιμούν;

της Ευσταθίας Παπαδά
30 Ιουλίου 2018
6834 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
katanalosi kafeinis stous foitites

Ο καφές αποτελεί την πρωταρχική πηγή καφεΐνης για την πλειοψηφία του δυτικού πληθυσμού και ακολουθείται από το τσάι, τα ανθρακούχα ποτά, το κακάο, το σοκολατούχο γάλα και τη σοκολάτα, τα ενεργειακά ποτά και κάποια φαρμακευτικά σκευάσματα. Οι λόγοι κατανάλωσης που αναφέρονται κατά καιρούς στη βιβλιογραφία είναι η καταπολέμηση της κόπωσης από τους γιατρούς, η βελτίωση της αθλητικής απόδοσης για τους αθλητές αλλά και η ενέργεια και η γεύση για τους εφήβους.

Πρόσφατα ερευνητές από τις Ηνωμένες Πολιτείες, διερεύνησαν την ποσότητα αλλά και τους λόγους για τους οποίους καταναλώνει καφεΐνη ένα μεγάλο δείγμα φοιτητών.

Πώς σχεδιάστηκε η παρέμβαση;

Συνολικά 1248 φοιτητές κολλεγίων από 5 πολιτείες συμμετείχαν στη μελέτη. Αξιολογήθηκε η πρόσληψη καφεΐνης από τον καφέ, το τσάι, τα αναψυκτικά, τα ενεργειακά ποτά, τις τσίχλες και τα φάρμακα, ενώ συσχετίσθηκε με δημογραφικές μεταβλητές, την κατάσταση της υγείας, τις συνήθειες άσκησης, το βάρος και το κάπνισμα. Εξετάσθηκαν ακόμα οι λόγοι της κατανάλωσης καφεϊνούχων ποτών.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα της μελέτης;

Η καφεΐνη καταναλώθηκε κατά το προηγούμενο έτος από το 92% των φοιτητών. Η μέση κατανάλωση ήταν 159mg/ημέρα συμπεριλαμβανομένων των μη καταναλωτών, ενώ η μέση πρόσληψη στους καταναλωτές ήταν 173mg/ημέρα. Ο καφές αποτέλεσε την πρώτη πηγή καφεΐνης στους άνδρες (120mg/ημέρα) και στις γυναίκες (111mg/ημέρα). Οι άνδρες και οι γυναίκες κατανάλωσαν 53 έναντι 30mg/ημέρα καφεΐνης από ενεργειακά ποτά, ενώ το 28% κατανάλωσε τουλάχιστον μία φορά κάποιο ενεργειακό ποτό με αλκοόλ.

Ως λόγοι κατανάλωσης αναφέρθηκαν οι ακόλουθοι:

  • Για να ξυπνήσουν πιο εύκολα (79%)
  • Να απολαύσουν τη γεύση (68%)
  • Να κοινωνικοποιηθούν (39%)
  • Να βελτιώσουν τη συγκέντρωσή τους (31%)
  • Να αυξήσουν τη φυσική τους ενέργεια(27%)
  • Να βελτιώσουν τη διάθεσή τους (18%)
  • Να μειώσουν το στρες (9%)

Ποια τα συμπεράσματα για τον επαγγελματία διαιτολόγο;

Φαίνεται πως οι φοιτητές έχουν ήδη ανακαλύψει τα οφέλη της καφεΐνης, την οποία λαμβάνουν από τον καφέ ως κύρια πηγή. Τα ενεργειακά ποτά, τα οποία έχουν αποτελέσει αμφιλεγόμενο θέμα για την επίδρασή τους στην υγεία, συνεισφέρουν σε λιγότερο από τη μισή προσλαμβανόμενη ποσότητα καφεΐνης ημερησίως. Επιπλέον, οι γυναίκες φαίνεται να καταναλώνουν μεγαλύτερη ποσότητα καφεϊνης από αυτή που καταναλώνει ο γενικός πληθυσμός 19-30 ετών.

Είναι σημαντικό να ενημερώνουμε τους πελάτες μας –φοιτητές και μη– για τα οφέλη της καφεΐνης αλλά και για τρόπους που μπορούν να την εντάξουν στην καθημερινότητά τους, όπως το αγαπημένο κρύο ρόφημα φραπέ των Ελλήνων τις καλοκαιρινές μέρες ή τον παραδοσιακό ελληνικό καφέ. Άλλωστε, πέρα από τη συντροφικότητα, την εγρήγορση και την τόνωση που προσφέρει, ελληνικές μελέτες τη συνδέουν θετικά με την υγεία της καρδιάς και πιθανόν... τη μακροζωία.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Mahoney CR, et al., Intake of caffeine from all sources and reasons for use by college students, Clinical Nutrition (2018), https://doi.org/10.1016/j.clnu.2018.04.004

Ευσταθία Παπαδά
Ευσταθία Παπαδά Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, Ph.D