Είναι η παχυσαρκία ασθένεια, ναι ή όχι; Κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα, πολλές και διαφορετικές είναι οι απόψεις από Αμερικάνους, Ιάπωνες και Σκωτσέζους για το συγκεκριμένο θέμα υγείας. Έτσι, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας έρχεται να πάρει θέση και να υποστηρίξει, μέσα από πρόσφατες επιδημιολογικές έρευνες, ότι η παχυσαρκία πρέπει να οριστεί σαν μια χρόνια υποτροπιάζουσα ασθένεια.
Σύμφωνα λοιπόν με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πρόγραμμα Πρόληψης του Διαβήτη, φάνηκε πως οι συμμετέχοντες είχαν μια βαθμιαία αύξηση του σωματικού τους βάρους, ενώ παρόλο που οι συμμετέχοντες προσπαθόυσαν να χάσουν βάρος, αυτό δε συνέβη εξαιτίας των ορμονικών αλλαγών που υπέστησαν.
Συνεπώς, ακόμη και όταν η παχυσαρκία δε συνοδεύεται από άλλα προβλήματα υγείας, είναι αρκετή για να χαρακτηριστεί ως υποτροπιάζουσα ασθένεια καθώς πάντα υπάρχει ο κίνδυνος εμφάνισης σχετικών ασθενειών.
Ποιοι παράγοντες οδηγούν σε παχυσαρκία;
Η παχυσαρκία εξετάστηκε μέσα από ένα επιδημιολογικό μοντέλο, σύμφωνα με το οποίο διάφοροι παράγοντες επηρεάζουν τον οργανισμό οδηγώντας τον σε αύξηση βάρους και σε μερικές περιπτώσεις σε κλινική παχυσαρκία.
Πάμε λοιπόν να εξέτάσουμε μερικούς από αυτούς:
- Η τροφή είναι ο Νο1 παράγοντας που οδηγεί στην αύξηση βάρους. Πιο συγκεκριμένα, τα γρήγορα, νόστιμα, φτηνά και ελκυστικά φαγητά έχουν κατακτήσει την πρωτιά με αποτέλεσμα η φυσική δραστηριότητα να έχει μειωθεί σημαντικά.
- Παράλληλα με την τροφή, υπάρχουν κιάλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην παχυσαρκία όπως: λίγες ώρες ύπνου, ορμονικοί παράγοντες, φαρμακευτική αγωγή, μείωση του καπνίσματος, γενετικοί παράγοντες και αυξημένα λιποκύτταρα.
- Με ποιες παθήσεις σχετίζεται;
Πλησιάζοντας προς το τέλος μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως η παχυσαρκία βρίσκεται στο κέντρο σαν η πιο σημαντική «ασθένεια» περιβαλλόμενη από καταστάσεις υγείας άμεσα συνδεδεμένες με αυτήν. Προβλήματα όπως υψηλή χοληστερίνη, ινσουνιλοαντίσταση, αυξημένο σωματικό βάρος, αυξημένα λιποκύτταρα, υψηλή πίεση, δυσλιπιδαιμία, διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα, οστεοαρθρίτιδα, πέτρες στη χολή συμβάλλουν στην εμφάνιση της παχυσαρκίας. Αρκετές φορές όμως συμβαίνει και το αντίθετο. Η παχυσαρκία ως ασθένεια μπορέι να έχει ως αποτέλεσμα κάποιες από τις παραπάνω καταστάσεις υγείας. Μιλάμε δηλαδή για αλληλοεξαρτώμενα θέματα που περιβάλλουν την παχυσαρκία αλλά και περιβάλλονται από αυτήν.
Ποια είναι τα συμπεράσματα για τους διαιτολόγους;
Το επιδημιολογικό αυτό μοντέλο μας λέει ξεκάθαρα ότι η παχυσαρκία μπορεί να χαρακτηριστεί ως «communicable disease» επειδή ο οργανισμός αλληλεπιδρά με τους παράγοντες κινδύνου εμφάνισης αλλά και το αντίστροφο. Όπως συμβάινει με όλες τις ασθένειες έτσι και η παχυσαρκία μπορεί να μην εμφανιστεί ποτέ αν υπάρχει η κατάλληλη εκπαίδευση και πρόληψη από τη βρεφική κιόλας ηλικία, πράγμα που είναι καλό αν έχουν κατά νου ένας επαγγελματίας διαιτολόγος.. Ταυτόχρονα, είναι απαραίτητη η συνεχής προσπάθεια από τις κυβερνήσεις των χωρών για τον καλύτερο έλεγχο της παχυσαρκίας λόγω του χαρακτηρισμού της ως υποτροπιάζουσα ασθένεια.