Blog

Ενδοκρινείς αδένες και μεταβολικό σύνδρομο

Άννας Γαρίδου
15 Φεβρουαρίου 2017
12840 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
ormones

Photo source: www.bigstockphoto.com

Οι ενδοκρινείς αδένες είναι σημαντικά όργανα γιατί παράγουν τις ορμόνες, δηλαδή τις πολύτιμες αυτές χημικές ουσίες, που μέσα από την κυκλοφορία του αίματος φθάνουν σε όλο το σώμα, επηρεάζοντας και ρυθμίζοντας όλες τις λειτουργίες του. Έτσι το ενδοκρινικό σύστημα αλληλεπιδρά ρυθμιστικά με όλα τα υπόλοιπα συστήματα του οργανισμού, όπως το μυοσκελετικό, το πεπτικό, το αναπνευστικό, το ουροποιητικό, το γεννητικό και το νευρικό.

Μέσω της δράσης των ορμονών λοιπόν, το ενδοκρινικό σύστημα υπεισέρχεται στο σύνολο του φαινομένου της ζωής που χαρακτηρίζεται από το μεταβολισμό, την αναπαραγωγή και την προσαρμογή επηρεάζοντας θεμελιωδώς τις διαδικασίες της ανάπτυξης, της συντήρησης (ομοιοστασίας) και της γήρανσης.

Μια από τις πιο σημαντικές λειτουργίες που ρυθμίζεται από τις ορμόνες είναι ο μεταβολισμός.

Μεταβολισμός είναι το σύνολο των βιοχημικών αντιδράσεων, που έχουν σχέση με την κατανάλωση και παραγωγή ενέργειας από το ανθρώπινο σώμα. Διακρίνεται σε αναβολισμό, δηλαδή τη χρήση της ενέργειας που παίρνουμε από τις τροφές για την ανάπτυξη και διατήρησή μας, και σε καταβολισμό, δηλαδή την κατανάλωση της ενέργειας που απαιτείται για την επιτέλεση της κίνησης και των λοιπών σωματικών και πνευματικών δραστηριοτήτων μας.

Οι Ενδοκρινολόγοι έχουν ως αντικείμενο τις ορμόνες, τους ενδοκρινείς αδένες που τις παράγουν, τα όργανα που επηρεάζονται άμεσα από τη δράση των ορμονών (όπως π.χ. οι ωοθήκες), ο μεταβολισμός γενικά καθώς και τα όργανα του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (π.χ. ο Υποθάλαμος) που ρυθμίζουν τόσο την έκκριση ορμονών όσο και το μεταβολισμό.

Οι πλέον διαδεδομένες παθήσεις που αντιμετωπίζει ένας Ενδοκρινολόγος είναι αυτές του θυρεοειδούς αδένα, το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, τα προβλήματα που συνδέονται με την έμμηνο ρύση και την εμμηνόπαυση, ο σακχαρώδης διαβήτης, οι διαταραχές των λιπιδίων, η παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο που αυτή προκαλεί, καθώς και μεταβολικές διαταραχές των οστών, όπως η οστεοπόρωση. Πολλές από αυτές αλληλοσυνδέονται. Έτσι λοιπόν ο Ενδοκρινολόγος μπορεί να τις αντιμετωπίσει στο σύνολό τους, μολονότι υπάρχουν και ιατροί από άλλες ειδικότητες, που μπορούν εξίσου καλά να χειρισθούν ορισμένες από τις ανωτέρω παθήσεις.

Το βίντεο που ακολουθεί είναι απόσπασμα από την εκπαίδευση Master Practitioner in Eating Disorders.

Άννα Γαρίδου
Άννα Γαρίδου Ιατρός