Συνέδρια

Έλλειψη βιταμίνης D και επιπτώσεις στην υγεία

του Μιχάλη Κάβδα
03 Μαρτίου 2016
16755 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Έλλειψη βιταμίνης D και επιπτώσεις στην υγεία

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η βιταμίνη D που πραγματικά πρόκειται για ένα σύμπλεγμα 2 βιταμινών D2 και D3 έπειτα από μια αντίδραση που πραγματοποιείται στο ήπαρ, μετατρέπονται σε ενώσεις που συμμετέχουν στην μεταβολική απόθεση του ασβεστίου. Επειδή χρειάζονται την ηλιακή ακτινοβολία για να σχηματιστούν παρατηρούμε σε αρκετές χώρες, κυρίως βόρειες, σημαντικές ελλείψεις!

Οι κάτοικοι αρκετών χωρών λοιπόν αντιμετωπίζουν σημαντικές ελλείψεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα αν και σε μεγάλο ποσοστό αποθηκεύεται και στο συκώτι! Ακόμη και τους καλοκαιρινούς μήνες όμως η έκθεση στον ήλιο είναι μειωμένη λόγω του γυαλιού, των ρούχων, τη χρήση αντηλιακών, τη συννεφιά και την ατμοσφαιρική ρύπανση. Συνηθίζεται λοιπόν να δίνεται ως συμπλήρωμα διατροφής ή να γίνεται προσπάθεια για εμπλουτισμό των τροφίμων στις χώρες αυτές! Πριν λίγα χρόνια αλλά ακόμη και σήμερα την παίρνει αρκετός κόσμος και από κάψουλες μουρουνέλαιου καθώς έχει πολύ άσχημη γεύση και οσμή σε υγρή μορφή. Η προσπάθεια για εμπλουτισμού κυρίως του γάλακτος σε βιταμίνη D έχει αποτρέψει αρκετά κρούσματα ραχίτιδας στις χώρες υψηλού κινδύνου!

Η έλλειψη βιταμίνης D κυρίως στην Αφρική, στην Ασία και τη Ν. Αμερική προκαλεί στα παιδιά ραχίτιδα λόγο διαταραχής του μεταβολισμού του ασβεστίου και του φωσφόρου με αποτέλεσμα τα οστά να γίνονται πιο μαλακά, ευλύγιστα και εμφανίζονται διάφορες παραμορφώσεις. Επίσης η έλλειψή της στις μεγαλύτερες ηλικίες συνδέεται με οστεοπόρωση, οστεομαλακία, αυξημένη συχνότητα λοιμώξεων, εμφάνιση καρκίνου, επιδείνωση στα καρδιαγγειακά και δυσκολία στη ρύθμιση του διαβήτη.

Σε χώρες όπου καταναλώνονται πολλά ψάρια ή υπάρχει μεγάλη έκθεση στον ήλιο αυτό είναι πιο σπάνιο.

Μιχάλης Κάβδας
Μιχάλης Κάβδας Διαιτολόγος - Διατροφολόγος