Εισαγωγή
Τις τελευταίες δύο έως τρεις δεκαετίες, έχει διεξαχθεί εκτενής έρευνα για τη στοματική και οδοντική υγεία των ηλικιωμένων.
Η τερηδόνα, η απώλεια δοντιών, η περιοδοντίτιδα, η ξηροστομία, οι στοματικές προκαρκινικές ή κακοήθεις βλάβες και η ποιότητα ζωής που σχετίζεται με την υγεία του στόματος είναι οι στοματικές παθήσεις που σχετίζονται με τους ηλικιωμένους ασθενείς .
Τι είναι η Ξηροστομία;
Η υποκειμενική αίσθηση της στοματικής ξηρότητας, γνωστή ως ξηροστομία, συνδέεται συνήθως είτε με μειωμένη σιελική ροή είτε με αλλοιωμένη σύσταση του σάλιου. Από την άλλη πλευρά, η υποσιελόρροια προσδιορίζεται αντικειμενικά ως μείωση του ρυθμού ροής του σάλιου.
Η ξηροστομία είναι μια σχετικά κοινή πάθηση, ειδικά σε ηλικιωμένους ενήλικες, και μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη συνολική υγεία ενός ατόμου, συμπεριλαμβανομένης της στοματικής υγείας.
Αιτίες ξηροστομίας
Η αιμοκάθαρση έχει σημαντική επίδραση στην έκκριση του σάλιου και στη βιοχημική σύνθεση του, καθώς οι ασθενείς που κάνουν αιμοκάθαρση έχουν μειωμένους ρυθμούς ροής του σάλιου.
Μια δίαιτα περιορισμένη σε υγρά, η χρήση πολλών φαρμάκων που προκαλούν ξηροστομία, η ίδια η μέθοδος αιμοκάθαρσης και η ατροφία των σιελογόνων αδένων μπορεί όλα να συμβάλλουν στην ξηροστομία σε ασθενείς με νεφρική νόσο τελικού σταδίου.
Επιπλέον παράγοντες όπως η γήρανση, οι ορμονικές ανισορροπίες, κοινωνικά και ψυχολογικά ζητήματα θα μπορούσαν επίσης να έχουν αντίκτυπο.
Αντιμετώπιση Ξηροστομίας
Συνολικά, φαίνεται ότι οι θεραπείες που είναι διαθέσιμες επί του παρόντος δεν προσφέρουν μακροπρόθεσμη, πλήρη ή επιτυχή αντιμετώπιση της ξηροστομίας.
Αυτό έχει αυξήσει την ανάγκη για πρόσθετη έρευνα για εναλλακτικές θεραπείες για την αντιμετώπιση της ξηροστομίας, ειδικά σε ηλικιωμένους ασθενείς με διάφορες συστηματικές ασθένειες που μπορεί να έχουν ανεπιθύμητες παρενέργειες από τα προαναφερθέντα φάρμακα.
Θυμαρίσιο Μέλι
Το μέλι έχει πολλές θεραπευτικές δυνατότητες και δεν προκαλεί αρνητικά αποτελέσματα όπως άλλες φαρμακευτικές θεραπείες.
Το θυμαρίσιο μέλι, ένα προϊόν γέλης πρόπολης με ισχυρά αντιβακτηριακά, αντιοξειδωτικά και αντιμυκητιακά αποτελέσματα, είναι μια νέα εναλλακτική λύση για τη διαχείριση της ξηροστομίας.
Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε σάκχαρα, πιστεύεται ότι η παρουσία του στην στοματική κοιλότητα έχει θετικό αποτέλεσμα αναγκάζοντας τους σιελογόνους αδένες να εκκρίνουν περισσότερο σάλιο.
Σάλιο
Η παραγωγή σάλιου επηρεάζεται σημαντικά από το μονοξείδιο του αζώτου (NO), το οποίο είναι μια ελεύθερη χημική ρίζα. Το ΝΟ εμπλέκεται στις παθολογικές και φυσιολογικές λειτουργίες των σιελογόνων αδένων. Η αυξημένη παραγωγή βλέννας από το στόμα και η ροή του αίματος στον βλεννογόνο υποδεικνύονται από υψηλά επίπεδα νιτρικών και νιτρωδών στο φυσιολογικό σάλιο.
Σκοπός
Σκοπός αυτής της μελέτης ήταν να διαπιστωθεί αν το θυμαρίσιο μέλι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την θεραπεία της ξηροστομίας σε ηλικιωμένους ασθενείς που βρίσκονται στο τελικό στάδιο της νεφρικής νόσου
Μεθοδολογία
Διεξήχθη μια μονά τυφλή τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή. Επιλέχθηκαν είκοσι οκτώ γηριατρικοί ασθενείς με νεφρική νόσο τελικού σταδίου που υποβλήθηκαν σε αιμοκάθαρση και παραπονέθηκαν για ξηροστομία.
Οι ασθενείς και στα δύο σκέλη ακολούθησαν το ίδιο πρωτόκολλο χορήγησης είτε με στοματικό ξέπλυμα με θυμαρίσιο μέλι είτε με φυσιολογικό ορό. Οι ακόλουθες κλινικές παράμετροι αξιολογήθηκαν και για τις δύο ομάδες σε διαφορετικά διαστήματα:
- Υποκειμενικές και αντικειμενικές βαθμολογίες ξηροστομίας
- Ρυθμός ροής σάλιου
- Επίπεδα σιελικού ph
- Νιτρικού οξειδίου του σάλιου
Αποτελέσματα
Στην τρέχουσα μελέτη, βρέθηκε ότι τόσο οι υποκειμενικές όσο και οι αντικειμενικές βαθμολογίες ξηροστομίας ήταν σημαντικά χαμηλότερες μετά από ένα μήνα χρήσης στοματικής έκπλυσης με θυμαρίσιο μέλι.
Επίσης, ο ρυθμός ροής του σάλιου ήταν σημαντικά υψηλότερος μετά από ένα μήνα χρήσης στοματικής έκπλυσης με θυμαρίσιο μέλι σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.
Για τα επίπεδα ΝΟ, υπήρξε σημαντική αύξηση στη μετρούμενη τιμή μετά από 1 μήνα στην ομάδα παρέμβασης, ενώ για την ομάδα ελέγχου η αλλαγή δεν ήταν στατιστικά σημαντική.
Συμπέρασμα
Η χρήση θυμαρίσιου μελιού στο στοματικό διάλυμα αποδείχθηκε πολύ αποτελεσματική στη μείωση των υποκειμενικών και αντικειμενικών βαθμολογιών ξηροστομίας, ανακουφίζοντας έτσι από την ξηροστομία σε γηριατρικούς ασθενείς με νεφρική νόσο τελικού σταδίου.
Τόσο ο ρυθμός ροής του σάλιου όσο και τα επίπεδα ΝΟ στο σάλιο ήταν σημαντικά υψηλότερα μετά από ένα μήνα χρήσης του στοματικού ξεπλύματος με θυμαρίσιο μέλι σε σχέση με την ομάδα ελέγχου, χωρίς γνωστές αρνητικές παρενέργειες.
Το θυμαρίσιο μέλι θα ήταν μια πολλά υποσχόμενη εναλλακτική λύση έναντι των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται σήμερα για τη θεραπεία της ξηροστομίας.