Επιστημονικά Νέα

Μπορεί το RDA για την πρωτεΐνη να μην καλύπτει τον πληθυσμό;

της Μαρκέλλας Συμεοπούλου
26 Σεπτεμβρίου 2016
11040 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
rda kai prwteinikies anagkes toy plhthysmou

Photos source: www.bigstockphoto.com

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν το 0,8-1,2 γρ πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους (ΣΒ) μπορεί να καλύπτει όλες τις περιπτώσεις που έχετε απέναντί σας;

Ποιες ομάδες του πληθυσμού έχουν αυξημένες απαιτήσεις σε πρωτείνη;

Κάποιες ομάδες του πληθυσμού πιθανώς να έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για πρωτεΐνη, σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη, και έτσι αναλυτικά έχουμε:

Ηλικιωμένοι

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της τρίτης ηλικίας αποτελεί η σαρκοπενία και η απώλεια μυϊκής μάζας. Ο ρόλος της πρωτεΐνης στο μετριασμό της κατάστασης αυτής έχει φανεί από μελέτες και αναδεικνύει την ανάγκη για μεγαλύτερες συνιστώμενες προσλήψεις πρωτεΐνης της τάξης του 1,2 γρ/κιλό ΣΒ. Μάλιστα διερευνάται κατά πόσο η κατανομή της πρωτεΐνης σε όλα τα γεύματα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο.

Άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος

Καθώς η επίδραση της πρωτεΐνης στον κορεσμό είναι αναμφισβήτητα μεγαλύτερη από αυτή των άλλων μακροθρεπτικών συστατικών οι άνθρωποι που προσπαθούν να χάσουν βάρος μπορούν να επωφεληθούν από μία δίαιτα με λίγη παραπάνω πρωτεΐνη από 0,8 γρ/κιλό ΣΒ, τόσο ως προς τα επίπεδα πείνας όσο και ως προς τη διατήρηση της μυϊκής μάζας. Παρότι δεν προτείνεται κάποια συγκεκριμένη σύσταση, εξετάζεται παράλληλα κατά πόσο η ποιότητα της πρωτεΐνης (υψηλής VS χαμηλής βιολογικής αξίας) μπορεί να έχει κάποια επιπλέον θετική επίδραση.

Αθλητές

Οι αθλητές αποτελούν την τρίτη κατηγορία του πληθυσμού που έχει ανάγκη ως ήδη γνωστόν, υψηλότερα επίπεδα πρωτεΐνης. Έτσι υπάρχουν περιπτώσεις που χρειάζονται μέχρι και διπλάσια ποσότητα από τη σύσταση του 0,8 γρ/κιλό ΣΒ, κατανεμημένο σε 3-4 γεύματα με περίπου 0,4 γρ/κιλό ανά γεύμα. Για αυτήν την ομάδα του πληθυσμού, η πρόσληψη των απαραίτητων αμινοξέων διακλαδισμένης αλύσου και συγκεκριμένα της λευκίνης είναι πολύ σημαντική.

Η αύξηση της πρωτεΐνης προκαλεί προβλήματα;

Ως προς του πιθανούς προβληματισμούς από την αύξηση της πρωτεΐνης, γύρω από τη νεφρική λειτουργία, που ακούγονται συνήθως, η εν λόγω μελέτη μιλάει για θετική σχέση μεταξύ της έκπτωσης της νεφρικής λειτουργίας και της χαμηλής πρόσληψης πρωτεΐνης, ειδικά όταν αυτή γίνεται σε προχωρημένη ηλικία. Αντίστοιχα, ο σύνδεσμος της υψηλής πρωτεΐνης με την οστεοπόρωση δεν έχει αποδειχθεί.

Συμπερασματικά

Αν λοιπόν, έχετε δεύτερες σκέψεις για την αυξημένη πρωτεΐνη σε ένα πρόγραμμα διατροφής, μπορείτε να μην ανησυχείτε για αυτές τις τρεις υποκατηγορίες του πληθυσμού. Να σημειώσουμε πως η μελέτη έχει χρηματοδοτηθεί από τον Αμερικάνικο και αντίστοιχο Καναδικό Σύνδεσμο Παραγωγών αυγού, μοσχαριού και γαλακτοκομικών προϊόντων, έχει ωστόσο λάβει υπόψιν της πολύ πρόσφατες μελέτες και ανασκοπήσεις, και μας δίνει μία κατεύθυνση για την επιστημονική έρευνα που συνεχώς εξελίσσεται.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Phillips SM, Chevalier S2, Leidy HJ.Protein "requirements" beyond the RDA: implications for optimizing health. Appl Physiol Nutr Metab. 2016 May;41(5):565-72.

Μαρκέλλα Συμεοπούλου
Μαρκέλλα Συμεοπούλου Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.