Blog

Σκέφτεσαι το μεταπτυχιακό; Βρες όσα θα ήθελες να μάθεις εδώ

28 Φεβρουαρίου 2017
19992 Προβολές
4 λεπτά να διαβαστεί
metaptuxiako diatrofhs kai diaitologias

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η διαδικασία επιλογής ενός μεταπτυχιακού σίγουρα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Οι λόγοι για να επιλέξει κάποιος να κάνει μεταπτυχιακό είναι αρκετοί. Ωστόσο, η ανάγκη για έρευνα προτού ο κάθε ενδιαφερόμενος προχωρήσει στην επιλογή ενός μεταπτυχιακού προγράμματος είναι επιτακτική. Το medNutrition συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει τα παρακάτω μεταπτυχιακά προγράμματα που αφορούν τον επαγγελματία διαιτολόγο.

Μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης

Πρώτη θέση στη λίστα κατέχει ο πιο μακρινός προορισμός και πιο συγκεκριμένα το πανεπιστήμιο της Βοστώνης. Η κα. Ήβη Παπαϊωάννου Διαιτολόγος - Διατροφολόγος MS, RDN., μιλά για την εμπειρία της από το παρόν μεταπτυχιακό.

Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα στη διατροφή & διαιτολογία του Πανεπιστημίου της Βοστόνης αποτελείται από 2 έως 6 εξάμηνα, ανάλογα με το επιστημονικό υπόβαθρο που διαθέτει ο κάθε φοιτητής στον τομέα της διατροφής. Τα μαθήματα είναι πολλά, τα ωράρια απαιτητικά και η προσπάθεια μεγάλη.

Εξίσου εποικοδομητική όμως είναι και η πρακτική άσκηση όπως αναφέρει η ίδια. Η πρακτική εργασία περιλαμβάνει την έκθεση κυρίως σε κλινικό περιβάλλον. Ωστόσο ο διαιτολόγος έχει τη δυνατότητα να εντρυφήσει και σε άλλους τομείς όπως η διαχείριση μονάδων εστίασης, η δημόσια υγεία, η παιδιατρική, η εργασία σε μονάδα αιμοκάθαρσης και σε κλινική επεμβάσεων παχυσαρκίας.

Δείτε περισσότερα εδώ.

Μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο του Leeds

Συνεχίζοντας, την εμπειρία της από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο πανεπιστήμιο του Leeds μας παραθέτει η κα. Κυριακή Καλδαρίδου, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 6 υποχρεωτικά μαθήματα και τη διπλωματική εργασία που επίσης είναι υποχρεωτική. Τα μαθήματα καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα της επιστήμης της διατροφής όπως είναι οι βασικές αρχές της διατροφής, η χρήση εργογόνων συμπληρωμάτων αλλά και οι μεταβολικές και βιοχημικές αποκρίσεις του οργανισμού στα διάφορα αθλήματα. Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει επίσης και εργαστηριακά μαθήματα τα οποία συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση της θεωρίας.

Δείτε περισσότερα εδώ.

Μεταπτυχιακό στο πανεπιστήμιο UCL

Επόμενη επιλογή αποτελεί το πανεπιστήμιο του UCL. Η κα. Ευσταθία Παπαδά, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, Ph.D.(cand)., μας μεταφέρει την εμπειρία της μετά την ολοκλήρωση του μεταπτυχιακού της.

Το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα αφορά την Κλινική Διατροφή & τη Δημόσια Υγεία. Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει οκτώ μαθήματα υποχρεωτικής παρακολούθησης, τα οποία συνδυάζουν σεμινάρια, διαλέξεις, εργαστηριακές ασκήσεις κι επισκέψεις. Στην αξιολόγηση συγκαταλέγονται γραπτές εξετάσεις, παρουσιάσεις, εργασίες και η μεταπτυχιακή διατριβή.

Δείτε αναλυτικότερα εδώ.

Μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης;

Συνεχίζοντας την αναζήτησή μας, συναντάμε το πανεπιστήμιο της Γλασκώβης. Για την εμπειρία της στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο μιλά η Μέμα Λαμπροπούλου, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., CISSN.

Όπως μας περιγράφει η ίδια, το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει 4 υποχρεωτικά μαθήματα και ένα μάθημα ειδίκευσης. Τα υποχρεωτικά μαθήματα καλύπτουν γενικά θέματα διατροφής θεωρώντας ότι απευθύνονται σε άτομα με μηδενικό σχετικό υπόβαθρο. Επιπροσθέτως περιλαμβάνει μία εξειδίκευση σε τομέα της επιλογής σου όπως η κλινική διατροφή, η παχυσαρκία κ.ά.

Δείτε περισσότερα εδώ.

Μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο του Sheffield;

Επόμενος προορισμός, το πανεπιστήμιο του Sheffield, το οποίο αποτελεί επιλογή για όσους επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Κλινική Διαιτολογία. Για την εμπειρία του από το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό μιλά ο κ. Xάρης Δημοσθενόπουλος, Κλινικός Διαιτολόγος & Βιολόγος, M.Med.Sci. S.R.D.

Όπως ο ίδιος μας λέει, το πρόγραμμα περιλαμβάνει 6 υποχρεωτικές ενότητες και την μία τρίμηνη διπλωματική εργασία η οποία παρουσιάζεται στο τέλος του course. Οι παραπάνω θεματικές ενότητες καλύπτουν τομείς όπως:

  • Epidemiology and Community Nutrition
  • Nutritional Biochemistry
  • Molecular Nutrition
  • Nutritional Physiology
  • Nutrition for Developing Countries και Clinical Nutrition

Το μεταπτυχιακό απευθύνεται σε άτομα με σχετικό επιστημονικό υπόβαθρο και περιλαμβάνει διδασκαλία μέσω διαλέξεων, ατομικών και ομαδικών γραπτών εργασιών πάνω σε διαφορετικά θέματα κάθε φορά.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Μεταπτυχιακό στο πανεπιστήμιο του Wageningen της Ολλανδίας

Μια εξίσου καλή επιλογή αποτελεί και το πανεπιστήμιο του Wageningen. Την εμπειρία της από το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό μας μεταφέρει η κα. Ξένια – Μαρία Παπαναστασίου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.

Το πρόγραμμα σπουδών του μεταπτυχιακού καθορίζεται ως εξής. Κάθε χρόνος διαιρείται σε έξι περιόδους των ενός ή δύο μηνών. Το πρώτο έτος περιλαμβάνει τα μαθήματα ειδικότητας, η οποία επιλέγεται εξ’ αρχής, αλλά και κάποια κοινά μαθήματα για όλες τις ειδικότητες. Το δεύτερο έτος ο σπουδαστής καλείται να πραγματοποιήσει την πτυχιακή διατριβή του καθώς και την πρακτική άσκηση η οποία λαμβάνει χώρα σε πραγματικό περιβάλλον εργασίας. Στο τέλος κάθε περιόδου πραγματοποιούνται οι εξετάσεις.

Το επίπεδο των μεταπτυχιακών σπουδών στο Wageningen University χαρακτηρίζεται αρκετά υψηλό με το πανεπιστήμιο του Wageningen να βρίσκεται ανάμεσα στα καλύτερα Πανεπιστήμια της Ευρώπης.

Δείτε περισσότερα εδώ.

Μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο του Westminster

Επιπροσθέτως, για όσους επιθυμούν ένα μεταπτυχιακό πάνω στην διατροφή του ανθρώπου και την δημόσια υγεία, επιλογή αποτελεί το Πανεπιστήμιο του Westminster. Την εικόνα για το μεταπτυχιακό αυτό μας δίνει η κα. Μαρία Παπαγιαννάκη, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Διεθνούς Δημόσιας Υγείας, M.Sc.

Το πρόγραμμα σπουδών αποτελείται από 8 μαθήματα, τέσσερα στο κάθε εξάμηνο και τη διπλωματική εργασία κατά την ολοκλήρωση των σπουδών. Το πρόγραμμα απαρτίζουν γενικά μαθήματα όπως οι αρχές διατροφής και δημόσιας υγείας καθώς και διατροφική αξιολόγηση και επιδημιολογία. Επιπλέον, τα υπόλοιπα μαθήματα αφορούν τον σχεδιασμό και προγραμματισμό διατροφικών προγραμμάτων σε διάφορες καταστάσεις, την ασφάλεια τροφίμων (food security) και τις διατροφικές πολιτικές και την προώθησή αυτών. Τέλος, στο τελευταίο τρίμηνο, εκπονείται η διπλωματική εργασία.

Δείτε πιο αναλυτικά εδώ

Μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο του Aberdeen

Στη συνέχεια, δε θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στο πανεπιστήμιο του Aberdeen, ένα από τα παλαιότερα ιδρύματα της Βρετανίας, στο οποίο πραγματοποιείται το μεταπτυχιακό MSc in Human Nutrition. Για το μεταπτυχιακό αυτό μιλά ο Γεώργιος Σαλταούρας Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, PhD-c, ANutr.

Το πρόγραμμα σπουδών αποτελείται από 2 εξάμηνα. Στο πρώτο εξάμηνο δίνεται κυρίως έμφαση στα τελευταία επιστημονικά δεδομένα για κάθε τομέα. Βασικό χαρακτηριστικό του εξαμήνου αυτού είναι οι απαιτητικές εργασίες, οι οποίες απαιτούν έρευνα, κριτική σκέψη και ανάλυση. Στο δεύτερο εξάμηνο δίνεται έμφαση στην ανάπτυξη ερευνητικών δεξιοτήτων σε συνεργασία με το Rowett Institute of Nutrition and Health, ένα από τα πιο γνωστά ερευνητικά κέντρα διατροφής στην Ευρώπη.

Δείτε περισσότερα εδώ.

Μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο του Southampton

Αρκετά διαδεδομένη επιλογή αποτελεί το πανεπιστήμιο του Southampton. Την εμπειρία της μετά την ολοκλήρωση του μεταπτυχιακού της στο πανεπιστήμιο αυτό μας μεταφέρει η κα. Ιωάννα Μασούρα, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.

Το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό παρέχει ολοκληρωμένη εκπαίδευση και υποστήριξη με σκοπό την ανάπτυξη βασικών δεξιοτήτων όπως επικοινωνιακές δεξιότητες, τη χρήση ή την αξιολόγηση της έρευνας, την ανάπτυξη προγραμμάτων κ.ά. Ακόμη, δίνεται στο σπουδαστή η δυνατότητα πρακτικής εξάσκησής με πραγματικά δεδομένα.

Δείτε αναλυτικότερα εδώ.

Μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο Robert Gordon

Ολοκληρώνοντας την αναζήτησή μας θα αναφερθούμε στο πανεπιστήμιο Robert Gordon, ένα πανεπιστήμιο με υψηλές προδιαγραφές. Πιο συγκεκριμένα εκεί μπορεί κανείς να αποκτήσει τον τίτλο, MSc Obesity Science and Management. Την εμπειρία της από το ίδρυμα αυτό μας μεταφέρει η κα. Πηνελόπη Δουβόγιαννη, κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Όπως μας αναφέρει η ίδια το σημαντικό πλεονέκτημα του ιδρύματος αυτού είναι το part –time, blended-learning. Αυτό σημαίνει ότι ο σπουδαστής έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί κάποια μαθήματα με φυσική παρουσία στο πανεπιστήμιο και μεγάλο μέρος της εκπαίδευσης μέσω μίας διαδικτυακής πλατφόρμας. Επιπλέον δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης σε μεγάλο εύρος full text papers και online βιβλίων. Η διάρκεια σπουδών με τη συγκεκριμένη μέθοδο είναι 2 χρόνια και οι απαιτήσεις του μεταπτυχιακού είναι υψηλές.

Δείτε περισσότερα εδώ.

Κωνσταντίνος Μπακόπουλος
Κωνσταντίνος Μπακόπουλος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Ο Κωνσταντίνος Μπακόπουλος είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και ιδρυτής του κέντρου εργομετρικής αξιολόγησης & βελτίωσης αθλητικής απόδοσης NutriErgo. Παρέχει τις διαιτολογικές του υπηρεσίες στο ιδιωτικό του γραφείο στην περιοχή των Αμπελοκήπων.