Blog

Μεταπτυχιακό στο πανεπιστήμιο UCL;

της Ευσταθίας Παπαδά
31 Μαΐου 2016
11046 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
UCL university metaptyxiako gia diaitologous

Photo source: www.ucl.ac.uk

Μόλις αποκτήσατε το βασικό σας πτυχίο και σκέφτεστε ποιο θα είναι το επόμενο βήμα; Αν και σε ποιο πανεπιστήμιο θα κάνετε το μεταπτυχιακό σας προκειμένου να αντεπεξέλθετε στην ανταγωνιστική αγορά εργασίας; Η άποψή μου είναι να μη βιαστείτε στην απόφασή σας, αλλά να κάνετε πρώτα μια ενδελεχή έρευνα του οδηγού σπουδών του κάθε πανεπιστημίου. Προσωπικά επέλεξα το πανεπιστήμιο UCL στο Λονδίνο, ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια στη διεθνή κατάταξη.

Επιλογή τομέα εξειδίκευσης

Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα αφορά στην Κλινική Διατροφή και Δημόσια Υγεία και η επιλογή μου βασίστηκε στο γεγονός ότι ο τομέας της Κλινικής Διατροφής με είχε «κερδίσει» από τα προπτυχιακά μου χρόνια. Το πρόγραμμα σπουδών αποτελείται από οκτώ μαθήματα υποχρεωτικής παρακολούθησης, τα οποία διδάσκονται μέσω ενός συνδυασμού σεμιναρίων, διαλέξεων, εργαστηριακών ασκήσεων κι επισκέψεων. Η αξιολόγηση γίνεται μέσω της γραπτών εξετάσεων, παρουσιάσεων, εργασιών και της μεταπτυχιακής διατριβής. Καθώς το συγκεκριμένο πρόγραμμα ανήκει στην Ιατρική σχολή του πανεπιστημίου, θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για μία αρκετά «ιατρική» προσέγγιση της διατροφής. Το γεγονός αυτό τελικά είναι ιδιαιτέρως θετικό, καθώς εμείς οι διαιτολόγοι διδασκόμαστε θέματα της Κλινικής Διατροφής και της Δημόσιας Υγείας με μία διαφορετική προσέγγιση που διευρύνουν τον τρόπο σκέψης μας.

Περιβάλλον εκπαίδευσης

Σε ό,τι αφορά το περιβάλλον εκπαίδευσης θα έχετε αυστηρά deadlines και αρκετές εργασίες, που ωστόσο βοηθούν στην ανάπτυξη κριτικής σκέψης και στη σωστή διαχείριση του χρόνου, δύο πολύ βασικά στοιχεία για μια επιτυχημένη επαγγελματική πορεία. Θα έχετε στη διάθεσή σας μεγάλες βιβλιοθήκες όπου θα μπορείτε να μελετήσετε και να αναζητήσετε χρήσιμη βιβλιογραφία για τις εργασίες σας και οι καθηγητές θα είναι στη διάθεσή σας για να σας συμβουλεύσουν.

Φοιτητική ζωή στο Λονδίνο

Ό,τι και να πω για τη ζωή στο Λονδίνο θα είναι λίγο! Πρόκειται για μία μεγαλούπολη που μπορεί να καλύψει όλα τα γούστα. Μεγάλα πάρκα, πολυσύχναστοι δρόμοι, βόλτες στις όχθες του Τάμεση, αγορές σε πολυκαταστήματα, διάσημα musicals αλλά και πιο ήσυχες γειτονιές όπου μπορεί κανείς να απολαύσει λιχουδιές από όλο τον κόσμο, καθώς πρόκειται για μία πολυπολιτισμική πρωτεύουσα. Ωστόσο, το μοναδικό μειονέκτημα της βρετανικής πρωτεύουσας είναι το υψηλό κόστος διαβίωσης, τόσο ως προς τα ενοίκια όσο και ως προς τις μετακινήσεις.

Συμπερασματικά

Η επιλογή του συγκεκριμένου πανεπιστημίου, του προγράμματος σπουδών και της πόλης με αποζημίωσε και με το παραπάνω, καθώς πέρα από την εξειδίκευση, τις νέες γνώσεις και δεξιότητες που απέκτησα, συναναστράφηκα συμφοιτητές από διαφορετικά μέρη του πλανήτη και γνώρισα διαφορετικές κουλτούρες και νοοτροπίες.

Ευσταθία Παπαδά
Ευσταθία Παπαδά Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, Ph.D