Επιστημονικά Νέα

Λιραγλουτίδη και παχυσαρκία

του Εμμανουήλ Τσοχατζή
23 Μαρτίου 2010
9684 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Λιραγλουτίδη και παχυσαρκία

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η παχυσαρκία αποτελεί τη νόσο του 21ου αιώνα και λαμβάνει διαστάσεις επιδημίας στο Δυτικό κόσμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 50% των ενηλίκων στη Ευρώπη είναι υπέρβαροι. Αναμφισβήτητα, η αποτελεσματικότερη θεραπεία της παχυσαρκίας είναι η δίαιτα σε συνδυασμό με τη φυσική άσκηση. Εντούτοις, μια τέτοια προσέγγιση προϋποθέτει αλλαγές στον τρόπο ζωής που λίγοι ενήλικες είναι διατεθειμένοι να εφαρμόσουν. Η λιραγλουτίδη αποτελεί ένα ανάλογο του GLP-1 πεπτιδίου που παράγεται στο στομάχι, ανήκει στις ινκρετίνες και έχει ήδη δοκιμαστεί στη θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη.

Σε μια τυχαιοποιημένη, διπλή τυφλή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Lancet (2009;374:1606-16), συγκρίθηκε η αποτελεσματικότητα της λιραγλουτίδης σε σύγκριση με την ορλιστάτη ή εικονικό φάρμακο. Συνολικά, 564 παχύσαρκοι ασθενείς (δείκτης μάζας σώματος 30-40 kg/m2) τυχαιοποιήθηκαν είτε σε μια εκ των τεσσάρων δόσεων λιραγλουτίδης υποδόρια (1.2, 1.8, 2.4 ή 3 mg) είτε σε εικονικό φάρμακο υποδόρια είτε σε από του στόματος ορλιστάτη τρίς ημερησίως για 20 εβδομάδες. Όλοι οι ασθενείς παράλληλα ακολούθησαν δίαιτα με στόχο την πρόσληψη 500 λιγότερων θερμίδων ημερησίως καθώς και πρόγραμμα φυσικής άσκησης.

Οι ασθενείς που έλαβαν λιραγλουτίδη είχαν σημαντικά μεγαλύτερη απώλεια βάρους σε σύγκριση με αυτούς που έλαβαν εικονικό φάρμακο (P=0.003 για 1.2 mg και P<0.001 για τις υπόλοιπες δόσεις) ή ορλιστάτη (P=0.003 για 2.4 mg και P<0.001 για 3.0 mg). Η μέση απώλεια βάρους με τις 4 δόσεις λιραγλουτίδης ήταν 4.8, 5.5, 6.3 και 7.2 kg αντίστοιχα, με το εικονικό φάρμακο ήταν 2.8 kg και την ορλιστάτη 4.1 kg. Η λιραγλουτίδη ελάττωσε την αρτηριακή πίεση και τον επιπολασμό του προ-διαβήτη σε όλες τις δόσεις.

Η κύρια ανεπιθύμητη ενέργεια της ήταν η ναυτία και ο έμετος, που όμως ήταν παροδικά και σπάνια οδήγησαν στη διακοπή της θεραπείας. Συμπερασματικά, η θεραπεία με λιραγλουτίδη για 20 εβδομάδες είναι ασφαλής, καλά ανεκτή, επάγει την απώλεια βάρους και βελτιώνει καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου που συσχετίζονται με την παχυσαρκία.

Αναδημοσίευση από το περιοδικό Ευεξία & Διατροφή. Τεύχος 41 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2010

Εμμανουήλ Τσοχατζής
Εμμανουήλ Τσοχατζής Παθολόγος