Blog

Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Aberdeen

του Γεώργιου Σαλταούρα
06 Μαΐου 2016
15303 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
spoudes sto panepistimio tou aberdeen

Πραγματικά δεν ξέρω από πού να ξεκινήσω... H επιλογή μου για μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Aberdeen εξελίχθηκε σε μία από τις καλύτερες εμπειρίες της ζωής μου. Το πρόγραμμα και το επίπεδο σπουδών, η πόλη, οι γνωριμίες και ο καιρός (ναι ο καιρός!) είναι εμπειρίες που δε θα ξεχαστούν ποτέ. Ας τα πάρω ένα ένα.

aberdeen surf graffity university

Πρόγραμμα σπουδών και επιλογή εξειδίκευσης

Ο στόχος μου εξ’ αρχής ήταν να σπουδάσω σε ένα πρόγραμμα με έμφαση στην έρευνα και την ανάπτυξη αντίστοιχων δεξιοτήτων. Άλλωστε το γνωσιακό υπόβαθρο το είχα από τις προπτυχιακές σπουδές μου. Επομένως επέλεξα το πρόγραμμα MSc in Human Nutrition του Πανεπιστημίου του Aberdeen, ενός εκ των παλαιοτέρων ιδρυμάτων της Βρετανίας.

Στο πρώτο εξάμηνο έκανα μια πολύ δυνατή επανάληψη γνώσεων που αποκόμισα από τις σπουδές μου στο Χαροκόπιο Πανεπιστήμιο, με έμφαση στα τελευταία επιστημονικά δεδομένα για κάθε τομέα. Βασικό χαρακτηριστικό του πρώτου εξαμήνου ήταν οι απαιτητικές εργασίες, στις οποίες χρειαζόταν εις βάθος έρευνα του θέματος, κριτική σκέψη και ανάλυση. Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο ήταν ότι αν αποτύγχανες στην εξέταση ενός εκ των μαθημάτων του πρώτου εξαμήνου, αποχαιρετούσες τις σπουδές! Επομένως, απαιτούνταν διάβασμα από την αρχή.



Στο δεύτερο εξάμηνο και στην κατεύθυνση της Διατροφής και Μεταβολικής Υγείας, δίνεται έμφαση στην ανάπτυξη ερευνητικών δεξιοτήτων. Το Πανεπιστήμιο συνεργάζεται με το Rowett Institute of Nutrition and Health, ένα από τα πιο γνωστά ερευνητικά κέντρα διατροφής στην Ευρώπη, στο οποίο και εργάστηκα για τη μεταπτυχιακή μου μελέτη. Τι άλλο μπορεί να θέλει ένας επίδοξος ερευνητής Διατροφολόγος;

Εντοπίζω δύο βασικές διαφορές στο επίπεδο σπουδών σε σχέση με το προπτυχιακό πρόγραμμα του Χαροκοπείου: Η δυνατότητα να ασχοληθείς με έρευνα, είτε σε θεωρητικό (μέσω εργασιών) είτε σε πρακτικό επίπεδο και η συχνή επαφή με το διδακτικό προσωπικό. Συγκρίσεις για το περιεχόμενο σπουδών δε μπορώ να κάνω, καθ’ότι τα πτυχία είναι διαφορετικά.

aberdeen university graduation

Περιβάλλον εκπαίδευσης και ζωή στο Aberdeen

Γενικά θα συναντήσεις ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον με ανθρώπους από όλες τις άκρες της Γης. Ωστόσο, τη χρονιά που φοίτησα εγώ, ήμουν ένας από τους ελάχιστους non-English speakers στο τμήμα μου. Αυτό βέβαια ήταν μια ιδανική ευκαιρία να βελτιώσω τα Αγγλικά μου μιλώντας καθημερινά με Σκοτσέζους, Αμερικάνους, Ιρλανδούς (αχ αυτή η προφορά!) και Άγγλους. Το Πανεπιστήμιο έχει δύο μεγάλα campuses με εξαιρετικές εγκαταστάσεις, μια τεράστια βιβλιοθήκη και πράσινο παντού. Έτσι, μετά το διάβασμα, δεν έχανα την ευκαιρία για πικ νικ όποτε το επέτρεπε ο καιρός.

Aberdeen university library

Η (εσωτερική) θέα της βιβλιοθήκης από τον έκτο όροφο.

Και μιας και ανέφερα τον καιρό, πέρασα 10 ολόκληρες μέρες με βερμούδες και κοντομάνικα πουκάμισα! Αρκεί να δει κάποιος πού βρίσκεται το Aberdeen στον χάρτη για να καταλάβει πόσο ιδιαίτερο ήταν αυτό. Φυσικά χιόνισε αρκετά, αλλά είχε και μεγάλες περιόδους ηλιοφάνειας.
Ζώντας στο Aberdeen, θα συνειδητοποιήσεις την αγάπη των Σκοτσέζων για την οργάνωση, την καθαριότητα, το αλκοόλ και τα κατοικίδια. Επιβάλλονται ένα ταξίδι στα Highlands και ένα στο γειτονικό Stonehaven με το επιβλητικό κάστρο δίπλα στο γκρεμό.

Aberdeen university pic nic

Μεσημεριανό πικ νικ στο Rowett Institute of Nutrition and Health (Ιούνιος 2013).

Γεώργιος Σαλταούρας
Γεώργιος Σαλταούρας Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, PhD, ANutr