Νομοθεσία

Ενημέρωση του πολίτη για τα ινστιτούτα αδυνατίσματος

09 Νοεμβρίου 2015
11031 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Ενημέρωση του πολίτη για τα ινστιτούτα αδυνατίσματος

Photo source: www.shutterstock.com

Τελευταία παρατηρείται μεγάλη αύξηση των ινστιτούτων αδυνατίσματος, γυμναστικής και αισθητικής. Μέσα σ'αυτή επιχειρησιακή ανάπτυξη δυστυχώς υπήρξαν και ινστιτούτα που δεν έδειξαν θετικό πρόσωπο στους ανθρώπους που θέλησαν να βελτιώσουν την εικόνα τους. Η αρνητική αυτή εικόνα αφορούσε είτε βλάβες στην υγεία του ενδιαφερόμενου ή οικονομική εκμετάλλευση. Μετά απο πολλές καταγγελείες που έγιναν στο συνήγορο του καταναλωτή εκδόθηκε ένας οδηγός για την ενημέρωση των πολιτών που τους ενημερώνει σχετικά με τη νομοθεσία και τα δικαιώματά τους.

Απο το νόμο δίνονται σαφείς οδηγίες για τη λειτουργία της κάθε επιχείρησης, συγκεκριμένα:

Τα ιδιωτικά γυμναστήρια

Επιτρέπεται να παρέχουν διάφορες υπηρεσίες σωματικής άσκησης (υδρόγυμναστική, αερόβια άσκηση, σάουνα, μασάζ, προπονήσεις με αντιστάσεις και πολλά άλλα ) σε ομαδικό ή ατομικό επίπεδο για διατήρηση και καλυτέρευση της φυσικής υγείας υπο την προυπόθεση ότι υπάρχουν γυμναστές απόφοιτοι του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού. Προσπάθεια αποκατάστασης διάφορων παθήσεων και τραυματισμών αλλά και την πρόληψη αυτών. Βασική αρχή για να γίνουν όμως όλα αυτά είναι πάντα να υπάρχει να παρακολούθηση απο επιστημονικό προσωπικό και παραπομπή με ιατρική γνωμάτευση. 

Στο χώρο του γυμναστηρίου απαγορεύεται η πώληση βιταμινών ή συμπληρωμάτων διατροφής

Ινστιτούτα αισθητικής και αδυνατίσματος

Υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές για το χώρο του ινστιτούτου και το προσωπικό πρέπει να έχει δίπλωμα στον τομέα της αισθητικής. Για να ακολουθήσει ο ενδιαφερόμενος οποιοδήποτε πρόγραμμα είτε άσκησης, είτε διατροφής πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει ιατρική γνωμάτευση ότι δεν αποτελεί πρόβλημα για την υγεία του.

Στο ινστιτούτο απαγορεύεται οποιαδήποτε ιατρική πράξη ή διαφήμισή της, καθώς  και η πώληση φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Συνήθεις παραβάσεις

Οι πιο συχνές παραβάσεις αφορούν τη λειτουργεία των μονάδων χωρίς άδεια και με μη καταρτισμένο προσωπικό. Συχνά γίνεται διακίνηση φαμάκων, συμπληρωμάτων διατροφής, ορμονώνκαι μη εγκεκριμένων σκευασμάτων. Προγράμματα σε ενδιαφερόμενους χωρίς την ιατρική έγκριση με αποτέλεσμα τη δημουργία προβλημάτων υγείας.

Μια άλλη παράβαση που γίνεται είναι η ελλιπής ενημέρωση πρίν υπογράψει ο ενδιαφερόμενος κάποια σύμβαση. Συνήθως προωθούν προγράμματα με μεγάλο κόστος και συνεργαζόμενοι με κάποια τράπεζα βγάζουν πιστωτική κάρτα στον πελάτη ώστε να αποπληρώσει αυτό το ποσό.

Στα γυμναστήρια συνήθως ζητούν εκ των προτέρων όλο το ποσό του προγράμματος και αν ο ενδιαφερόμενος διακόψει σε μικρότερο διάστημα απ αυτό που έχει πληρώσει δεν έχει τη δυνατότητα να πάρει τα χρήματα του πίσω.

Δεν είσαι μόνος

Σε κάθε περίπτωση ο πολίτης μπορεί να επικοινωνήσει με το συνήγορο του καταναλωτή. Στις περιπτώσεις αυτές καταγγέλουν την παραβατική συμπεριφορά ή τους καταχρηστικούς όρους. Αν γίνουν συλλογικές αγωγές οι όροι αυτοί κρίνονται άκυροι, αλλά ακόμα κι αν γίνει απο ένα άτομο εξετάζεται και δρομολογείται. Σκοπός του συνήγορου του καταναλωτή είναι να διορθώσει οριστικά το πρόβλημα της παραβατικότητας και να ενισχύσει την εποπτεία της αγοράς. 

Για λόγους καλύτερης εξυπηρέτησης ο συνήγορος του πολίτη δημιούργησε τον κώδικα καταναλωτικής δεοντολογίας που δε στηρίζεται στην καλή θέληση αλλά έχει δεσμευτικό χαρακτήρα. Ο κώδικας αυτός υποχρεώνει τον επαγγελματία να ενημερώσει πλήρως τον καταναλωτή, να μη τον πιέσει και να δώσει περισσότερες απο μια επιλογές πληρωμής.

Διαβάστε περισσότερα παρακάτω:

info instituta final

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στην ιστοθέση του Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων-Διατροφολόγων www.hda.gr και στην Ένωση Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος www.ed-de.gr