Blog

Μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο του Sheffield;

30 Μαρτίου 2016
10479 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
panepistimio sheffield

Photo source: www.bigstockphoto.com

Το Πανεπιστήμιο του Sheffield, από το οποίο απέκτησα το μεταπτυχιακό μου τίτλο του Master of Medical Sciences ήταν και είναι ένα πολύ καλά οργανωμένο και επιστημονικά άρτιο μεταπτυχιακό για όσους επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Κλινική Διαιτολογία. Η επιλογή έγινε μέσα από τη σύγκριση του οδηγού σπουδών αλλά έπαιξε ρόλο και η επιλογή της πόλης, που ήταν μία μεγάλη αλλά απόλυτα ασφαλής πόλη της Αγγλίας. Επίσης, η επιλογή είχε να κάνει και με το γεγονός ότι το Sheffield είχε ένα πολύ καλά οργανωμένο πανεπιστημιακό campus και δύο μεγάλα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία, όπου παρακολουθούσαμε πολλά από τα κλινικά περιστατικά.

Πρόγραμμα σπουδών

Το πρόγραμμα περιλάμβανε 6 υποχρεωτικές ενότητες και την ολοκλήρωση μίας τρίμηνης διπλωματικής εργασίας που παρουσίαζες στο τέλος του course. Οι έξι θεματικές ενότητες καλύπτουν τα παρακάτω: Epidemiology and Community Nutrition, Nutritional Biochemistry, Molecular Nutrition, Nutritional Physiology, Nutrition for Developing Countries και Clinical Nutrition. Το μεταπτυχιακό όπως και όλα τα άλλα στη Μεγάλη Βρετανία απευθύνονται σε άτομα με σχετικό επιστημονικό υπόβαθρο και σου δίνει την ευκαιρία να καλύψεις αυτή τη θεματολογία της ύλης σε βάθος μέσα από διαλέξεις, ατομικές γραπτές εργασίες αλλά και ομαδικές εργασίες πάνω σε διαφορετικά θέματα κάθε φορά. Το μεταπτυχιακό βασίζεται σε κριτική σκέψη και στη συνολική βιβλιογραφία που είναι διαθέσιμη στη μεγάλη βιβλιοθήκη τόσο του Centre of Human Nutrition όσο και της Ιατρικής Σχολής του Sheffield όπου ανήκει το κέντρο.

Επιλογή τομέα εξειδίκευσης

Το πρόγραμμα λέγεται Master of Medical Sciences (MMedSc) in Human Nutrition, και προσφέρει μία εξειδίκευση στον τομέα της Διατροφή. Πιο συγκεκριμένα μέσα από τα courses επιλέγεις το ειδικότερο επιστημονικό πεδίο με το οποίο θα ασχοληθείς και το οποίο σχετίζεται με τη διπλωματική εργασία που πρέπει να υλοποιήσεις και να παραδώσεις για να ολοκληρώσεις το πρόγραμμα σπουδών. Εγώ, έχοντας από τότε το ενδιαφέρον για το σακχαρώδη διαβήτη, επέλεξα το μάθημα της Κλινικής Διατροφής και το Διαβήτη για να ασχοληθώ και ολοκλήρωσα μία εργασία που αφορούσε τη διατροφή των ατόμων με ΣΔτ2.

Περιβάλλον εκπαίδευσης και ζωή στo Sheffield

Το Sheffield το 1993-1994, όταν ολοκλήρωσα τις δικές μου μεταπτυχιακές σπουδές στη Διατροφή του Ανθρώπου, ήταν μία μεγάλη αλλά απόλυτα ασφαλής εργατική πόλη της κεντρικής Αγγλίας. Τα επόμενα χρόνια αναπτύχθηκε με γρήγορους ρυθμούς και μεταμορφώθηκε από μία πόλη της ανεργίας και των κλειστών εργοστασίων ατσαλιού, που αποτυπώνεται στην ταινία «Full Monty» σε ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο με δύο μεγάλα πανεπιστήμια, το Sheffield University και το Sheffield Polytechnic. Το Πανεπιστήμιο ήταν από τότε στο κέντρο της πόλης όπου ήταν και όλες οι εστίες, ενώ τα μαθήματα πραγματοποιούνταν στην άλλη άκρη της πόλης, στις εγκαταστάσεις του δεύτερου νοσοκομείου της, του Northern Sheffield Hospital. Η ζωή ήταν πολύ καλή, το university union γεμάτο εστιατόρια, μπαρ, αίθουσες τέχνης και δραστηριοτήτων και γενικά πρόσφερε μία απίθανη φοιτητική ζωή.

Χάρης Δημοσθενόπουλος
Χάρης Δημοσθενόπουλος Κλινικός Διαιτολόγος & Βιολόγος, M.Med.Sci. S.R.D.

O Xάρης Δημοσθενόπουλος είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακές σπουδές (PostGraduate Diploma-MMedSci) και υποψήφιος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Συγγραφέας του βιβλίου "Διατροφή στο Διαβήτη - Μια «γλυκιά»... συνήθεια" των εκδόσεων medNutrition.