Επιστημονικά Νέα

Υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα και ποιότητα Ύπνου

του Γιώργου Φωκά
20 Νοεμβρίου 2023
1647 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
yper epeksergasmena trofima poiotita ypnou

Photo source: www.canva.com

Εισαγωγή

Η κακή ποιότητα ύπνου και η ανεπαρκής διάρκεια αυτού έχουν συνδεθεί κατά καιρούς με ποικίλες επιδράσεις στην υγεία μας. Από την άλλη η μεγάλη κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφών (UPFs), τροφών δηλαδή πλούσιων σε πρόσθετα, χρωστικές, αρωματικές ύλες και γλυκαντικά – μπορεί να έχει και αυτή με τη σειρά της αρνητικές συνέπειες. Τι επιδράσεις μπορεί να έχει όμως η αυξημένη κατανάλωση UPFs στον ύπνο; Αυτό προσπάθησε να εξετάσει η παρούσα συστηματική ανασκόπηση και μετανάλυση.

Η Μελέτη

Η παρούσα μελέτη εξέτασε τη συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης UPFs και αποτελεσμάτων που σχετίζονται με τη συνολική ποιότητα και διάρκεια του ύπνου. Συμπεριέλαβε 15 συγχρονικές μελέτες, με συμμετέχοντες ηλικίας 8-65 ετών. Οι εκβάσεις σχετικά με τον ύπνο περιλάμβαναν σύντομη ή μεγάλη διάρκεια αυτού (<7 ώρες ή >9 ώρες αντίστοιχα), δυσκολία στο να αποκοιμηθεί κάποιος αλλά και τη συνολική ποιότητα του ύπνου χρησιμοποιώντας τυποποιημένες κλίμακες (π.χ. Pittsburgh Sleep Quality Index, PSQI).

Τα αποτελέσματα

14 από τις 15 μελέτες συσχέτισαν την πρόσληψη UPFs με διαταραχές του ύπνου. Η υψηλή πρόσληψη UPFs συσχετίστηκε, στατιστικά σημαντικά, με μικρότερη διάρκεια και κακή ποιότητα ύπνου σε παιδιά και εφήβους και με κακή ποιότητα ύπνου σε ενήλικες.

Συζήτηση

Η συσχέτιση μιας αυξημένης κατανάλωσης UPFs και αποτελεσμάτων που σχετίζονται με τη συνολική διάρκεια και ποιότητα του ύπνου μπορεί να υπάρξει μέσω πολλών μηχανισμών. Αρχικά μπορεί να συμβαίνει μέσω αυξημένων επιπέδων φλεγμονής, σε άτομα με παχυσαρκία ή και όχι, που επακόλουθα προκαλούν διαταραχές του ύπνου.

Υπάρχει επίσης συσχέτιση της αυξημένης κατανάλωσης UPFs με αγχώδεις διαταραχές και κατάθλιψη. Από την άλλη, άτομα που υπερκαταναλώνουν UPFs συνήθως έχουν φτωχή πρόσληψη ομάδων τροφίμων όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.

Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μπορεί να βελτιώσει τη συνολική ποιότητα του ύπνου μέσω της αυξημένης πρόσληψης πολυφαινολών. Δεν μπορούμε, παρόλα αυτά, να αποκλείσουμε την αντίστροφη αιτιότητα ως μία πιθανή εξήγηση για τα αποτελέσματα. Με άλλα λόγια, η κακή διάρκεια/ποιότητα ύπνου να οδηγεί σε αυξημένη κατανάλωση UPFs όπως έχει φανεί και σε προηγούμενη βιβλιογραφία.

Περισσότερες προοπτικές μελέτες και κλινικές δοκιμές είναι απαραίτητες έτσι ώστε να τα παρόντα αποτελέσματα.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Delpino, F. M., Figueiredo, L. M., Flores, T. R., Silveira, E. A., Silva Dos Santos, F., Werneck, A. O., Louzada, M. L. D. C., Arcêncio, R. A., & Nunes, B. P. (2023). Intake of ultra-processed foods and sleep-related outcomes: A systematic review and meta-analysis. Nutrition (Burbank, Los Angeles County, Calif.)106, 111908. https://doi.org/10.1016/j.nut.2022.111908
Γιώργος Φωκάς
Γιώργος Φωκάς Διαιτολόγος - Διατροφολόγος