Blog

Πως να γίνετε ο «επαγγελματίας» φωτογράφος του blog σας

της Σοφίας Δρογούδη
07 Νοεμβρίου 2022
12504 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
fwtografies gia to blog sas

Photo source: www.bigstockphoto.com

To ξέρατε ότι ο εγκέφαλος, επεξεργάζεται την εικόνα γρηγορότερα από ότι το κείμενο;

Πηγή: www.blog.scoop.it

Εάν «τρέχετε» μόνοι σας το δικό σας blog, πιθανόν να έχετε καταλάβει μέχρι τώρα ότι η εύρεση εικόνων σχετικών με το άρθρο σας και παράλληλα σε υψηλή ανάλυση δεν είναι και πολύ εύκολη υπόθεση.

To επιτυχημένο blogging, απαιτεί ποικιλία και πληθώρα άρθρων καθώς επίσης ενδιαφέρουσες εικόνες να τα συνοδεύουν -στην αρχή του άρθρου, αλλά και ανάμεσα στις παραγράφους έτσι ώστε να κρατήσουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Έτσι, το αναγνωστικό σας κοινό θα παραμείνει αφοσιωμένο και είναι πιο πιθανό να κοινοποιήσει το περιεχόμενό σας στα κοινωνικά δίκτυα.

Kead simpliromata diatrofis 800x300

Η σημασία της οπτικοποίησης ενός άθρου

Χρειάζεστε αποδείξεις για τη σημαντικότητα του οπτικοποιημένου περιεχομένου;

Θα τις βρείτε στο παρακάτω infographic, του Ethos3, το οποίο μας εξηγεί με απλά νούμερα, πώς ο εγκέφαλός μας, επεξεργάζεται το οπτικοποιημένο περιεχόμενο σε σχέση με το κείμενο.

article curated visuals

 

Γιατί, όμως οι stock εικόνες δεν είναι πάντα κατάλληλες;

Η εύρεση εικόνων από ιντερνετικές «βιβλιοθήκες» φωτογραφιών μπορεί να μοιάζει σαν εύκολη λύση, αλλά θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί καθώς οι εικόνες αυτες μπορεί να είναι:

  • Πολύ γενικές και κατά συνέπεια άσχετες με το περιεχόμενο του άρθρου σας.
  • Ελλιπείς σε συναισθηματικό βάθος, με αποτέλεσμα να μην ταυτίζεται ο αναγνώστης.
  • Πολυχρησιμοποιημένες και «ανακυκλωμένες» σε παρόμοιου θέματος άρθρα.

5 tips για να τραβήξετε μόνοι σας τις εικόνες του blog σας

Με τα παρακάτω tips, θα μπορείτε να βγάλετε μόνοι σας φωτογραφίες που θα συνοδεύουν τα άρθρα σας, γρήγορα και απλά με το κινητό ή τη φωτογραφική μηχανή σας!

1. Χρυσή τομή

xrush tomh

 

Ο απλός αυτός κανόνας μας λέει πως κάθε εικόνα μπορεί να χωριστεί με 3 οριζόντιες και 3 κάθετες γραμμές. Το να τοποθετήσετε το «θέμα» σας σε όποιο απο τα σημεία τέμνονται αυτές οι γραμμές, θα κάνει την εικόνα σας πιο ισορροπημένη και φυσική.

2. Μη φοβάστε τον «κενό» χώρο

kenos xwros

 

Ο «κενός» χώρος σε μια εικόνα όπως π.χ. ένας μεγάλος τοίχος, το νερό ή ο ουρανός, δίνει έμφαση στο αντικείμενο που απεικονίζεται στη φωτογραφία. Μην τον φοβάστε λοιπόν και χρησιμοποιήστε την απλότητα υπέρ σας!

3. Φως, φως, φως

fwtismos

 

Ο καλός φωτισμός είναι ο βασικότερος παράγοντας που μπορεί να κάνει μια φωτογραφία να φαίνεται επαγγελματική. Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε σκιές, ανακλάσεις, ίσως ακόμα και τεχνιτό φωτισμό για να έχετε ένα μοναδικό αποτέλεσμα.

4. Αλλάξτε προοπτική

prooptiki

 

Μια φωτογραφία μπορεί να αλλάξει αισθητά με βάση την γωνία λήψης. Προσπαθήστε να τραβήξετε κάτι απο πολύ χαμηλά ή πολύ ψηλά για να δώσετε μεγαλύτερο βάθος στη φωτογραφία σας.

5. Όσο περισσότερες, τόσο το καλύτερο

oses perissoteres toso kalytera 0

 

Τραβήξτε όσες περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε, έτσι θα έχετε πολλές επιλογές για το άρθρο σας και ποτέ δεν ξέρετε... ίσως σας χρειαστούν και σε κάποιο μελλοντικό άθρο.

Mε αυτά τα μικρά και απλά tips μπορείτε να δώσετε προσωπικό ύφος στο blog σας, με εντυπωσιακές φωτογραφίες που θα έχετε τραβήξει οι ίδιοι και θα έχουν απόλυτη σύνδεση με το άθρο σας. Οι stock φωτογραφίες μπορεί να είναι εντυπωσιακές, αλλά μόνο εσείς μπορείτε να αντικατοπτρίσετε επακριβώς το περιεχόμενο του blog σας. Γι’ αυτό, λοιπόν, πάρτε το κινητό ή τη φωτογραφική σας μηχανή και βάλτε τα δυνατά σας για ένα μοναδικό περιεχόμενο!

Σοφία Δρογούδη
Σοφία Δρογούδη Γραφίστρια