Επιστημονικά Νέα

Δυσβίωση του Εντερικού Μικροβιώματος

06 Μαρτίου 2024
2913 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
dysviosi tou enterikoy mikroviomatos

Photo Source: www.canva.com

Εισαγωγή

Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται μια εμφανής αύξηση εμφάνισης ασθενειών που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό, μεταβολικών, νευροεκφυλιστικών και ψυχιατρικών διαταραχές σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτή η αύξηση της νοσηρότητας όχι μόνο αποτελεί σημαντική πρόκληση για την υγεία, αλλά καθιστά τους πληθυσμούς πιο ευάλωτους σε επιπλέον νόσους, συμπεριλαμβανομένων των μολυσματικών ασθενειών. Παραδείγματος χάριν, άτομα τα οποία είχαν διαβήτη και μολύνθηκαν από την αρχική παραλλαγή του ιού SARS-CoV-2 είχαν ποσοστό θνησιμότητας διπλάσιο από αυτό του γενικού πληθυσμού, υπογραμμίζοντας την περίπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ υποκείμενων καταστάσεων υγείας και μολυσματικών ασθενειών.

Εντερική δυσβίωση και ασθένειες

Η δυσβίωση του εντέρου χαρακτηρίζεται από αλλαγές στη σύνθεση και λειτουργία του εντερικού μικροβιώματος και  έχει συσχετιστεί με καταστάσεις που κυμαίνονται από μεταβολικές διαταραχές έως μολυσματικές ασθένειες όπως η COVID-19. Η δυσβίωση εκδηλώνεται ως μείωση της βιοποικιλότητας των μικροοργανισμών, απώλεια ευεργετικών μικροοργανισμών ή υπεραύξηση των βλαβερών, αναδεικνύοντας την εύθραυστη ισορροπία εντός του εντερικού οικοσυστήματος.

Παράγοντες που επηρεάζουν τη δυσβίωση

Η δυσβίωση μπορεί να προκύψει από ποικίλους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων στοιχείων που είναι ξεχωριστά για τον κάθε άνθρωπο, όπως γενετικές προδιαθέσεις, κατάσταση υγείας και διαφορετικός τρόπος ζωής, καθώς και περιβαλλοντικών επιδράσεων, όπως η διατροφή, η έκθεση σε ξενοβιοτικές ουσίες και οι πρακτικές υγιεινής. Παραδείγματος χάριν, διαιτητικά πρότυπα πλούσια σε απλά σάκχαρα έχουν συσχετιστεί με εντερική φλεγμονή και μεταβολικές διαταραχές, επιδεικνύοντας την επίδραση των διατροφικών συνηθειών στην υγεία του εντέρου.

Η επίδραση των προσθέτων στη διατροφή

Επιπλέον, τα επιβλαβή αποτελέσματα των προσθέτων τροφίμων στο εντερικό μικροβίωμα έχουν τραβήξει την προσοχή σε πρόσφατες μελέτες. Κάποια συντηρητικά και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες έχουν δείξει ότι διαταράσσουν την εντερική μικροβιακή ισορροπία, επιδεινώνοντας συνθήκες όπως η εντερική φλεγμονή και το μεταβολικό σύνδρομο, παρά την αρχική τους πρόθεση να προλαμβάνουν τέτοιες ασθένειες.

Επιπτώσεις στην παθογένεση της νόσου

Οι συνέπειες της διαταραγμένης εντερικής μικροβιακής ισορροπίας επεκτείνονται πέρα ​​από τη γαστρεντερική υγεία, επηρεάζοντας τα ανοσολογικά και μεταβολικά συστήματα. Η δυσβίωση μπορεί να υπονομεύσει τον εντερικό φραγμό, οδηγώντας σε συστημική φλεγμονή και μεταβολική δυσλειτουργία. Επιπλέον, η δυσβίωση μπορεί να λειτουργήσει ως αποθήκη παθογόνων μικροοργανισμών, επιδεινώνοντας τη σοβαρότητα της νόσου σε μολυσματικά πλαίσια όπως η μόλυνση από τον SARS-CoV-2.

Θεραπευτικές προοπτικές

Η κατανόηση της πολύπλοκης σχέσης μεταξύ εντερικού μικροβιώματος και παθογένεσης διαφόρων νόσων κρύβει υποσχόμενες θεραπευτικές στρατηγικές. Από την ανάκαμψη της μικροβιακής ισορροπίας έως την επέμβαση σε μικροβιακά μεταβολικά μονοπάτια, υπάρχει ένα αυξανόμενο πλαίσιο προσεγγίσεων που στοχεύουν στην αποκατάσταση της μικροβιακής ισορροπίας και στην μείωση του βάρους της νόσου.

Συμπεράσματα

Συνοψίζοντας, το εντερικό μικροβίωμα βρίσκεται μεταξύ της υγείας και της νόσου, ασκώντας προφανή επιρροή σε ανοσολογικές, μεταβολικές και νευρολογικές διαδικασίες. Αν και δεν είναι ακόμη σαφές εάν η δυσβίωση είναι η αιτία ή το αποτέλεσμα της νόσου, η έρευνα δείχνει την υποσχόμενη επίδρασή της στη θεραπεία των νοσημάτων. Απαιτούνται όμως περισσότερες έρευνες για να διευκρινιστεί πως θα βελτιωθεί η ποικιλότητα των μικροβίων του εντέρου.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Hrncir, T. (2022). Gut Microbiota Dysbiosis: Triggers, Consequences, Diagnostic and Therapeutic Options. In Microorganisms (Vol. 10, Issue 3). MDPI. https://doi.org/10.3390/microorganisms10030578

Παναγιώτα Κωνσταντίνου
Παναγιώτα Κωνσταντίνου Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Η Παναγιώτα Κωνσταντίνου είναι πτυχιούχος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc.) στα Τρόφιμα, Διατροφή και Μικροβίωμα από το τμήμα Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης ενώ κατέχει και επαγγελματική εξειδίκευση (Master Practitioner) στην διαχείριση διατροφικών διαταραχών και παχυσαρκίας. Συνεργάζεται ως διατροφολόγος σε γυμναστήριο της Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα παρέχει τις υπηρεσίες της τόσο κατ’οίκον όσο και online.