Blog

Υπολογισμός βασικού μεταβολικού ρυθμού: Εξίσωση Mifflin-St. Jeor

29 Αυγούστου 2017
75129 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
diaitologos kanei ton ypologismo vasikou metavolismou

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η εξίσωση Mifflin-St. Jeor προέκυψε σε μια προσπάθεια αναθεώρησης της εξίσωσης Harris-Benedict και προσαρμογής της στις αλλαγές σύστασης του ανθρωπίνου σώματος με το πέρασμα των χρόνων. Όπως και η εξίσωση Harris-Benedict, απαιτεί τη γνώση του βάρους, ύψους και της ηλικίας του υπό εξέταση ατόμου. Και σε αυτή την περίπτωση εκτιμάται ο Μεταβολικός Ρυθμός Ηρεμίας (RMR), που είναι ελαφρώς υψηλότερος του BMR, λόγω της μη τήρησης αυστηρών συνθηκών κατά τη δημιουργία της.

Εξίσωση

  • Άντρες: RMR (kcal/ημέρα) = 5 + 10 x B + 6.25 x Y – 5 x H
  • Γυναίκες: RMR (kcal/ημέρα) = 10 x B + 6.25 x Y – 5 x H – 161

όπου Β=Βάρος σε kg, Y=Ύψος σε cm, H=Ηλικία σε χρόνια

Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι στην εξίσωση αυτή χρησιμοποιείται το παρόν σωματικό βάρος είτε πρόκειται για άτομα φυσιολογικού βάρους είτε για παχύσαρκους.

Ιστορία

Η εξίσωση αυτή δημοσιεύτηκε το 1990 από τους ερευνητές Mifflin και St.Jeor από μετρήσεις σε δείγμα 498 ατόμων (άνδρες και γυναίκες) διαφόρων κατηγοριών σωματικού βάρους (φυσιολογικού βάρους, υπέρβαροι, παχύσαρκοι) ηλικίας 19-78 ετών. Η εξίσωση αυτή προέκυψε ως αναθεώρηση και διόρθωση της εξίσωσης Harris-Benedict.

Πως αξιολογείται

Έχει φανεί ότι εκτιμά το RMR με μικρό ποσοστό σφάλματος (έως ±10%), ακόμη και στα παχύσαρκα άτομα.

Χρησιμότητα

Η χρήση της εξίσωσης Mifflin-St.Jeor συστήνεται ως η πλέον ενδεδειγμένη για το διαιτολογικό μας γραφείο σε επίπεδο συμβουλευτικής για ενήλικα άτομα διαφόρων κατηγοριών σωματικού βάρους (φυσιολογικού βάρους, υπέρβαρα, παχύσαρκα) και διαφόρων ηλικιών (από νεαρούς ενήλικες έως και ηλικιωμένους).

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Mifflin MD, St Jeor ST, Hill LA, Scott BJ, Daugherty SA, Koh YO. A new predictive equation for resting energy expenditure in healthy individuals. Am J Clin Nutr. 1990; 51(2):241–7. [PubMed: 2305711].

Κωνσταντίνα Τσουτσουλοπούλου
Κωνσταντίνα Τσουτσουλοπούλου Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Ph.D.c

H Κωνσταντίνα Τσουτσουλοπούλου είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, απόφοιτος του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (M.Sc.) στην Προαγωγή και Αγωγή Υγείας (Ιατρική σχολή, ΕΚΠΑ) και υποψήφια Διδάκτωρ του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Εργάζεται ως επιστημονική συνεργάτης του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου σε ερευνητικά προγράμματα ενώ παρέχει και διαιτολογικές υπηρεσίες στην Αθήνα.