Εισαγωγή
Σακχαρώδης Διαβήτης Κύησης
Ο διαβήτης κύησης, είναι ένας τύπος διαβήτη ο οποίος χαρακτηρίζεται από δυσανεξία στη γλυκόζη με ποικίλη σοβαρότητα, η οποία ξεκινά ή διαγιγνώσκεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μέχρι το 2030, ο διαβήτης θα είναι η έβδομη κύρια αιτία θανάτου στον κόσμο. Η συχνότητα εμφάνισης του διαβήτη κύησης επηρεάζεται από διαφορετικά διαγνωστικά κριτήρια και ποικίλλει ανά τους πληθυσμούς Ο διαβήτης κύησης είναι μια από τις πιο συχνές αιτίες επιπλοκών που σχετίζονται τόσο με τη μητέρα όσο και με το έμβρυο.
Θεραπεία Σακχαρώδη Διαβήτη
Οι διαθέσιμες θεραπείες για τον διαβήτη περιλαμβάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής, βασιζόμενες στην άσκηση και τη διατροφή, τα από του στόματος φάρμακα και την ινσουλίνη. Πριν από την ανακάλυψη της ινσουλίνης και των συμβατικών φαρμάκων, οι διαβητικοί θεραπεύονταν με βότανα και παραδοσιακά φάρμακα.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών, έχουν διεξαχθεί πολλές κλινικές και εργαστηριακές μελέτες σε φαρμακευτικά φυτά, μερικές από τις οποίες έχουν δείξει σημαντικά αποτελέσματα στη μείωση του σακχάρου στο αίμα. Από αυτή την άποψη, ο FDA εκτιμά ότι υπάρχουν σήμερα περισσότερα από 29.000 φυτικά φάρμακα, βιταμίνες ή συμπληρώματα διατροφής και περισσότερα από 1000 προστίθενται κάθε μήνα.
Βρώμη
Η Avena sativa L., κοινώς γνωστή ως Βρώμη, ανήκει στην οικογένεια Gramineae. Η βρώμη είναι πλούσια σε βήτα-γλυκάνη, δηλαδή μια διαλυτή φυτική ίνα, η οποία έχει αναφερθεί ότι παίζει ευεργετικό ρόλο στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη, της δυσλιπιδαιμίας, της υπέρτασης και της παχυσαρκίας.Η κυτταρίνη και οι βήτα-γλυκάνες είναι μη αμυλούχοι πολυσακχαρίτες της βρώμης και αποτελούν σημαντικές διαιτητικές ίνες στα δημητριακά. Οι περισσότερες ίνες της βρώμης βρίσκονται στο φλοιό της.
Βρώμη και Σακχαρώδης Διαβήτης
Σε μια μελέτη των Tapola et al. (2005) που είχε ως στόχο να διερευνήσει την γλυκαιμική απόκριση των προϊόντων πίτουρου βρώμης σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το πίτουρο βρώμης μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά για τη μείωση της γλυκαιμικής απόκρισης σε διαβητικούς. Η συχνότητα εμφάνισης του διαβήτη κύησης και των επιπλοκών του για τη μητέρα, το έμβρυο και το νεογνό αυξάνεται. Επίσης, ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία αυτής της διαταραχής συνήθως συνοδεύονται από παρενέργειες και ορισμένες έγκυες μητέρες αρνούνται να χρησιμοποιήσουν ινσουλίνη.
Παρ΄όλα αυτά και δεδομένης της θετικής επίδρασης της βρώμης στο σάκχαρο του αίματος σε μη έγκυες γυναίκες, μέχρι στιγμής δεν έχει διεξαχθεί καμία μελέτη σχετικά με την επίδραση του πίτουρου βρώμης στον διαβήτη κύησης.
Σκοπός
Η παρούσα μελέτη διεξήχθη για να διερευνηθεί η επίδραση της χρήσης βρώμης στον διαβήτη κύησης.
Μέθοδος
Πραγματοποιήθηκε τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή σε 112 γυναίκες με διαβήτη κύησης που έλαβαν θεραπεία με δίαιτα. Οι συμμετέχουσες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες των 56. Και στις δύο ομάδες δόθηκε δίαιτα για διαβήτη κύησης. Εκτός από τη δίαιτα, η ομάδα παρέμβασης λάμβανε 30 γραμμάρια πίτουρου βρώμης καθημερινά για 4 εβδομάδες στο μεσημεριανό γεύμα και το δείπνο. Ελήφθησαν εξετάσεις γλυκόζης αίματος νηστείας και μεταγευματικής γλυκόζης δύο ωρών και από τις δύο ομάδες. Η ανάλυση δεδομένων πραγματοποιήθηκε χρησιμοποιώντας το στατιστικό λογισμικό SPSS.
Αποτελέσματα
Η κατανάλωση πίτουρου βρώμης για τέσσερις εβδομάδες είχε σημαντικά ευεργετική επίδραση στα επίπεδα γλυκόζης αίματος. Παρότι οι δύο ομάδες είχαν παρόμοιες αρχικές τιμές, η ομάδα παρέμβασης παρουσίασε στατιστικά σημαντική μείωση τόσο στη γλυκόζη νηστείας όσο και στη γλυκόζη δύο ώρες μετά το γεύμα ήδη από τη δεύτερη εβδομάδα.
Η θετική αυτή μεταβολή διατηρήθηκε και την τέταρτη εβδομάδα. Επιπλέον, η διατροφική πρόσληψη δεν διέφερε σημαντικά μεταξύ των ομάδων, γεγονός που ενισχύει την άμεση επίδραση του πίτουρου βρώμης στον γλυκαιμικό έλεγχο.
Συμπέρασμα
Συνεπώς, η προσθήκη πίτουρου βρώμης στη διατροφή εγκύων με διαβήτη κύησης συνέβαλε σημαντικά στη μείωση της γλυκόζης αίματος νηστείας και της μεταγευματικής. Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι το πίτουρο βρώμης μπορεί να αποτελέσει ένα ασφαλές και αποτελεσματικό διατροφικό συμπλήρωμα για τη βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου κατά την εγκυμοσύνη.
Ωστόσο, απαιτούνται μελλοντικές μελέτες με μεγαλύτερα δείγματα και μεγαλύτερη διάρκεια παρέμβασης, ώστε να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα και να διερευνηθούν περαιτέρω οι μηχανισμοί δράσης του.