Blog

Μήπως ο πελάτης σας δεν λαμβάνει αρκετά ω3 λιπαρά;

της Εβίτας Σιατίτσα
19 Οκτωβρίου 2017
8937 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
katanalesh omega 3 liparwn apo ton pelath sas

Photo source: www.bigstockphoto.com

Σαν διαιτολόγοι ίσως από τα πρώτα πράγματα που διδαχθήκαμε ήταν οι συστάσεις για την πρόσληψη μακροθρεπτικών συστατικών. Σε τι ποσοστό επί των συνολικών θερμίδων πρέπει να προσλαμβάνουν οι πελάτες μας πρωτεΐνη, υδατάνθρακες και πόσο λίπος; Αναλογίες που καλούμαστε καθημερινά να εφαρμόσουμε στην πράξη σχεδιάζοντας ένα πλάνο διατροφής για ανθρώπους που άλλοτε θέλουν να χάσουν βάρους και άλλοτε να διαχειριστούν ένα πρόβλημα υγείας μέσω της διατροφής τους.

Συστάσεις WHO για το λίπος

Και μιας και ο λόγος γίνεται για τα λιπαρά γνωρίζουμε πολύ καλά ότι μόνο το 25-35% των θερμίδων που προσλαμβάνουμε καθημερινά θα πρέπει να προέρχεται από λίπος. Και όσο για τις επιμέρους κατηγορίες λίπος με βάση τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας θα πρέπει να εξασφαλίζουμε:

  • Μονοακόρεστα σε ποσοστό 15% της συνολικής προσλαμβανόμενης ενέργειας
  • Πολυακόρεστα σε ποσοστό 10% της συνολικής προσλαμβανόμενης ενέργειας
  • Κορεσμένα σε ποσοστό <7% της συνολικής προσλαμβανόμενης ενέργειας
  • Trans σε ποσοστό <1% της συνολικής προσλαμβανόμενης ενέργειας

Όσον αφορά τα πολυακόρεστα λιπαρά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά ημερήσια πρόσληψη:

  • 0,8-1,1 γρ α λινολενικού οξέος (ALA) (ω3) και
  • 300-500mg EPA και DHA (ω3)

Τι λέει η EFSA για τα πολυακόρεστα λιπαρά;

Επιπλέον αναφορικά με τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) προτείνει ως συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη

  • 2γρ α-λινολενικού οξέος ALA (ω3)
  • 250mg EPA και DHA (ω3)
  • 10γρ λινολεϊκού οξέος (LA) (ω6)

Κατά πόσο οι άνθρωποι που φτάνουν στο γραφείο σας ακολουθούν τις παραπάνω συστάσεις;

Θα συμφωνήσετε νομίζω μαζί μου, ότι τις περισσότερες φορές η απόσταση από τις συστάσεις στην πραγματικότητα είναι μεγάλη. Ο σύγχρονος τρόπος διατροφής χαρακτηρίζεται από αυξημένη πρόσληψη λίπους της τάξεως του 40% των συνολικά προσλαμβανόμενων θερμίδων.

Ας σκεφτούμε ένα συνηθισμένο διατροφικό μοτίβο

Μία διατροφή με συχνό πρωταγωνιστή τα τηγανιτά τρόφιμα, με υπερκατανάλωση συσκευασμένων προϊόντων και fast food, με αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος, με υπερκατανάλωση ελαιόλαδου, θεωρώντας ότι κάνει καλό, και με αραιή κατανάλωση ψαριών. Σας θυμίζει και εσάς τις διατροφικές συνήθειες αρκετών πελατών σας;

Πώς μεταφράζεται αυτό σε λιπαρά;

Έχουμε αυξημένη πρόσληψη trans και κορεσμένων λιπαρών, ενώ συχνά υπερκαλύπτονται οι συστάσεις σε μονοακόρεστα λιπαρά εις βάρος των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων.

Φαίνεται λοιπόν ότι ενώ οι περισσότεροι προσλαμβάνουν, και με το παραπάνω, λίπος στη διατροφή τους, αυτό δεν είναι από τις πηγές εκείνες που θα μας εξασφαλίζουν σωστή αναλογία από το κάθε είδος λιπαρών.

Θα σας θέσω κάποια ερωτήματα για να μπορέσει ο καθένας μας να αναρωτηθεί στη συνέχεια αν και κατά πόσο εξασφαλίζουμε στους πελάτες μας την επιθυμητή πρόσληψη λιπαρών

  • Μήπως το πρόγραμμα διατροφής περιλαμβάνει αρκετό κόκκινο κρέας και άρα αυξημένη πρόσληψη κορεσμένου λίπους;
  • Επιλέγει ο πελάτης μας γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά όπως του προτείνουμε ή συνεχίζει στις παλιές του συνήθειες με το σκεπτικό ότι «η διαφορά είναι μικρή»;
  • Ελέγχει τις ετικέτες τροφίμων για την περιεκτικότητά τους σε λίπος (κορεσμένο και συνολικό);
  • Πόσες φορές την εβδομάδα θα φάει ο πελάτης μας ψάρι; Ή για να το διατυπώσω διαφορετικά, καλύπτει τις ανάγκες του στα απαραίτητα ω3 λιπαρά οξέα; Είτε πρόκειται για παιδιά που δε συμπαθούν το ψάρι είτε για ενήλικες που αποφεύγουν το ψήσιμό του, νομίζω ότι είναι ένα τρόφιμο που λείπει αρκετά και που όσο και να θέλουμε δεν μπορούμε να τους το επιβάλλουμε. Τι κάνουμε λοιπόν για να αναπληρώσουμε το έλλειμμα των ω3 λιπαρών που θα μας εξασφάλιζε το ψάρι; Έχουμε φροντίσει να τα λαμβάνει ο πελάτης από άλλες πηγές;
  • Έχουμε εκπαιδεύσει τον πελάτη μας στη σωστή επιλογή σνακ; Γνωρίζει για παράδειγμα ότι μερικοί ξηροί καρποί θα του προσφέρουν ωφέλιμα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα ενώ τα συσκευασμένα γλυκά αρτοπαρασκευάσματα, ακόμη και αν έχουν λίγες θερμίδες, είναι πιθανό οι περισσότερες να προέρχονται από ζάχαρη και κορεσμένο λίπος;

Αναγνωρίζουμε λοιπόν εύκολα ότι η διατροφή των πελατών μας ενώ μπορεί σχετικά εύκολα να καλύψει τις ανάγκες του σε μονοακόρεστα και να υπερκαλύψει τις συστάσεις για κορεσμένα, όταν φτάνουμε στα πολυακόρεστα λιπαρά τα πράγματα φαίνεται να δυσκολεύουν. Και αν μιλήσουμε ιδιαιτέρως για τα ω3 λιπαρά αξίζει να αναφέρουμε ότι στις δυτικού τύπου δίαιτες οι άνθρωποι προσλαμβάνουν περίπου 10 φορές περισσότερα ω6 σε σχέση με ω3.

Μείνετε συντονισμένοι μαζί μου για να σας δώσω τη λύση!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

WHO, World Health Organization website, Fats and fatty acids in human nutrition, accessed on 15th September 2017: http://www.who.int/nutrition/publications/nutrientrequirements/fatsandfattyacids_human nutrition/en/

Nutri-Facts, Essential Fatty Acids, accessed on 17 th September 2017: http://www.nutri-facts.org/en_US/nutrients/essential- fatty-acids/essential- fatty-acids/intake-recommendations.html

Sioen, I., van Lieshout, L., Eilander, A., Fleith, M., Lohner, S., Szommer, A., Petisca, C., Eussen, S., Forsyth, S., Calder, P.C. and Campoy, C., 2017. Systematic review on n-3 and n-6 polyunsaturated fatty acid intake in European countries in light of the current recommendations-focus on specific population groups. Annals of Nutrition and Metabolism, 70(1), pp.39-50.

Εβίτα Σιατίτσα
Εβίτα Σιατίτσα Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc.