Επιστημονικά Νέα

Διατροφή σε εστιατόριο, στη δουλειά ή στο σπίτι;

της Ειρήνης Μαμαλάκη
24 Μαΐου 2017
8790 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
swsth diatrofh sto grafeio

Photo source: www.bigstockphoto.com

Με τους σύγχρονους ρυθμούς ζωής, είναι σύνηθες τα άτομα να καταναλώνουν μεγάλο ποσοστό της ενεργειακής τους πρόσληψης, εκτός σπιτιού, είτε αυτό είναι στη δουλειά είτε σε κάποιο εστιατόριο. Δεν έχουν, όμως, αποσαφηνιστεί πλήρως τα χαρακτηριστικά των γευμάτων ανάλογα με τον τόπο κατανάλωσης τους.

Πώς σχεδιάστηκε η μελέτη;

Το δείγμα της μελέτης αποτελούνταν από 23.766 ενήλικες από 11 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα και στόχος της ήταν να αποκαλύψει τυχόν διαφορές στις επιλογές και τη θρεπτική σύσταση των γευμάτων ανάλογα με το πλαίσιο στο οποίο καταναλώνονται. Η διαιτητική πρόσληψη των εθελοντών αξιολογήθηκε μέσω ανακλήσεων 24ωρου ή ημερολογίου καταγραφής τροφίμων 4-7 ημερών.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα;

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα γεύματα στον εργασιακό χώρο αποτελούνταν σε μεγαλύτερο ποσοστό από υδατάνθρακες, σε σχέση με το φαγητό στο σπίτι. Από την άλλη, τα γεύματα σε εστιατόρια ήταν πιο πλούσια σε λίπος, σε σχέση με αυτά στη δουλειά ή στο σπίτι. Συνολικά, πάντως, η σύσταση, ως προς τα μακροθρεπτικά συστατικά, των γευμάτων έξω από το σπίτι, τόσο σε εστιατόρια όσο στο εργασιακό περιβάλλον, δε διέφερε σημαντικά σε σχέση με αυτά που γίνονται στο σπίτι, εκτός από το μικρότερο ποσοστό υδατανθράκων και τη μεγαλύτερη πρόσληψη αλκοόλ των γευμάτων εκτός σπιτιού.

Η συλλογή των δεδομένων της μελέτης προερχόταν από αυτο-αναφορά των εθελοντών, έτσι δεν μπορεί να αποκλειστεί το φαινόμενο της υπο- ή υπερ-καταγραφής. Κάτι ακόμα που πρέπει να σημειωθεί είναι το δείγμα της μελέτης δεν ήταν ομοιογενές, αφού προερχόταν από ποικιλία χωρών. Παρ’όλα αυτά, η παρούσα μελέτη έρχεται να προστεθεί στη φαρέτρα μελετών που επιβεβαιώνουν ότι ανάλογα με το που πραγματοποιείται το γεύμα, η συνεισφορά των μακροθρεπτικών συστατικών διαφοροποιείται.

Ποιο είναι το συμπέρασμα για τον επαγγελματία διαιτολόγο;

Από τα βασικά κεφάλαια της διατροφικής αξιολογήσης των ατόμων θα πρέπει να είναι και ο τόπος πραγματοποίσησης των γευμάτων, αφού μπορούμε να εξάγουμε αρκετές πληροφορίες, πριν φτιάξουμε ένα εξατομικευμένο πλάνο διατροφής. Ταυτόχρονα, η γνώση αυτή θα βοηθήσει στη σωστή διατροφική καθοδήγηση και εκπαίδευση σχετικά με τις επιλογές που υπάρχουν στα εστιατόρια ή το κυλικείο ενός εργασιακού χώρου.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Orfanos P, et al. "Eating At Restaurants, At Work Or At Home. Is There A Difference? A Study Among Adults Of 11 European Countries In The Context Of The HECTOR* Project. - Pubmed - NCBI". Ncbi.nlm.nih.gov. N.p., 2017. Web. 19 May 2017.

Ειρήνη Μαμαλάκη
Ειρήνη Μαμαλάκη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.