Επιστημονικά Νέα

LC-PUFA: Συμβάλλουν στην καλύτερη διάθεση των ηλικιωμένων;

της Ευσταθίας Παπαδά
01 Μαΐου 2018
6615 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
polyakoresta lipara oksea kai diathesh twn hlikiwmenwn

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η σημασία της πνευματικής υγείας των ηλικιωμένων αυξάνεται ολοένα και περισσότερο. Ερευνητές από όλο τον κόσμο προσπαθούν να αναγνωρίσουν τους παράγοντες που επηρεάζουν τη διάθεση όχι μόνο ασθενών με ψυχικές νόσους αλλά και υγιών ηλικιωμένων.

Η άσκηση, οι τεχνικές χαλάρωσης και τα συστατικά της διατροφής φαίνεται να επηρεάζουν τη διάθεση υγιών ατόμων

Ένα σημαντικό συστατικό της διατροφής που φαίνεται να επιδρά στη διάθεση είναι τα μακράς αλύσου λιπαρά οξέα (long-chain polyunsaturated fatty acids, LC-PUFA), όπως το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA), το εικοσαπεντανοϊκό οξύ και το αραχιδονικό οξύ (ARA), που βρίσκονται στα θαλασσινά και σε ζωϊκά τρόφιμα και είναι συστατικά των φωσφολιποειδών του εγκεφάλου. Μελέτες σε ζωικά μοντέλα κι επιδημιολογικές μελέτες έχουν συσχετίσει τα LC-PUFA με τις διαταραχές διάθεσης.

Ωστόσο, πρόσφατη ιαπωνική μελέτη διερεύνησε την επίδραση των LC-PUFA στη διάθεση υγιών ηλικιωμένων.

Πώς σχεδιάστηκε η παρέμβαση;

Συνολικά, 115 ηλικιωμένοι Ιάπωνες ηλικίας 55-64 ετών διαχωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες: την ομάδα που έλαβε LC-PUFA και την ομάδα που έλαβε placebo. Οι συμμετέχοντες έλαβαν για 4 εβδομάδες συμπλήρωμα με LC-PUFA (DHA 300mg/ημέρα, EPA 100mg/ημέρα, ARA 120mg/ημέρα) ή placebo. Η διάθεση αξιολογήθηκε με ένα εξειδικευμένο ψυχολογικό τεστ που αξιολογεί έξι επίπεδα της διάθεσης που διαχωρίζονται σε θετικά (ενεργητικότητα) και αρνητικά χαρακτηριστικά (άγχος, κατάθλιψη, θυμός, κόπωση, σύγχυση).

Ποια ήταν τα αποτελέσματα της μελέτης;

Μετά το τέλος της παρέμβασης παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στο κομμάτι της ενεργητικότητας στην ομάδα που λάμβανε LC-PUFA σε σύγκριση με την ομάδα placebo. Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε καμία σημαντική διαφορά στην αρνητική πλευρά του ερωτηματολογίου μεταξύ των δύο ομάδων. Επιπρόσθετα, τα επίπεδα των DHA και ARA στο πλάσμα αυξήθηκαν σημαντικά στην ομάδα παρέμβασης, ενώ η διατροφική πρόσληψη των DHA, EPA και ARA παρέμεινε αμετάβλητη και στις δύο ομάδες.

Ποια τα συμπεράσματα για τον επαγγελματία διαιτολόγο;

Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι ενθαρρυντικά και υποδηλώνουν ότι τα διατροφικά συμπληρώματα με LC-PUFA φαίνεται να ενισχύουν τη θετική διάθεση στους υγιείς ηλικιωμένους.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Tokuda H., Sueyasu T., Kawashima H, Shibata H., Koga Y. (2017). Long-chain Polyunsaturated Fatty Acid Supplementation Improves Mood in Elderly Japanese Men. J Oleo Sci. 66(7):713-721.

Ευσταθία Παπαδά
Ευσταθία Παπαδά Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, Ph.D