Επιστημονικά Νέα

Έρευνα της Διατροφικής Πρόσληψης 40 Παιδιών, με Διαβήτη Τύπου Ι

29 Ιουλίου 2005
9030 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
koritsaki pou kanei metrhsh sakxarou

Photo source: www.bigstockphoto.com

Εξεταζόμενα άτομα και μεθόδοι

Εξετάσαμε την διατροφική πρόσληψη 40 παιδιών με διαγνωσμένο ινσουλινοεξαρτώμενο σακχαρώδη διαβήτη. Η παρακολούθησή τους πραγματοποιήθηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Τα παιδιά ήταν 13 αγόρια και 27 κορίτσια, ηλικίας από 3,5 έως 17,9 χρονών.

Εργαλεία της συλλογής των πληροφοριών ήταν η συνέντευξη με κάθε παιδί ξεχωριστά και η συμπλήρωση 3 ερωτηματολογίων: «ατομικών πληροφοριών», «τροφικής πρόσληψης προηγούμενου 24ώρου» και «συχνότητας τροφικής πρόσληψης».

Η ανάλυση των τροφικών προσλήψεων του προηγούμενου 24ώρου έγινε με το πρόγραμμα Η/Υ "Food Processor 7.40". Η οργάνωση των αποτελεσμάτων και η στατιστική τους ανάλυση (μέσοι όροι, student t-test, διακύμανση) έγινε με το πρόγραμμα Η/Υ "Microsoft®Excel 2000".

Για την εξαγωγή συμπερασμάτων της διατροφικής πρόσληψης, ο πληθυσμός μελετήθηκε, μέσα από 5 διαχωρισμούς. Οι διαχωρισμοί αυτοί είναι: «Διαχωρισμός βάσει των μετρήσεων Γλυκοζυλιωμένης Αιμογλοβίνης (HbAlc< & > 7,5%)», «Διαχωρισμός βάσει των μετρήσεων Διάρκειας Διαβήτη», «Διαχωρισμός βάσει των μετρήσεων Ηλικίας Εμφάνισης Διαβήτη», «Διαχωρισμός των Παιδιών Κάτω των 12 Ετών και Άνω των 12 Ετών (Έφηβοι)» και «Διαχωρισμός των Εφήβων (Άνω των 12 Ετών) ανάλογα με το Φύλο (Αγόρια & Κορίτσια)».
Τα αποτελέσματα που προέκυψαν από κάθε διαχωρισμό, παρουσιάζονται σε συγκριτικά σχεδιαγράμματα των δυο επιμέρους ομάδων, με τα % ποσοστά κάλυψης RDA των διατροφικών στοιχείων.

Αποτελέσματα

Προέκυψαν αρκετά στατιστικά σημαντικά αποτελέσματα μεταξύ των υποομάδων που προέκυψαν από τους 5 διαχωρισμούς, τα σημαντικότερα όμως αποτελέσματα ανεξαρτήτως διαχωρισμού ήταν:

  • Ανεξαρτήτως διαχωρισμού, όλες οι ομάδες των διαβητικών παιδιών παρουσίασαν υπερβολική κάλυψη RDA, όσον αφορά την πρωτεϊνική πρόσληψη. Το εύρος που διακυμάνθηκε η πρωτεϊνική πρόσληψη συνολικά για όλες τις ομάδες, ήταν 131% - 259% κάλυψη RDA.
  • Ανεξαρτήτως διαχωρισμού, όλες οι ομάδες των διαβητικών παιδιών παρουσίασαν ανεπαρκή κάλυψη RDA, όσον αφορά την ενεργειακή πρόσληψη. Το εύρος που διακυμάνθηκε η ενεργειακή πρόσληψη συνολικά για όλες τις ομάδες, ήταν 62% - 91% κάλυψη RDA.
  • Ανεξαρτήτως διαχωρισμού, όλες οι ομάδες των διαβητικών παιδιών παρουσίασαν ανεπαρκή κάλυψη RDA, όσον αφορά την πρόσληψη υδατανθράκων. Το εύρος που διακυμάνθηκε η πρόσληψη υδατανθράκων συνολικά για όλες τις ομάδες, ήταν 57% - 76% κάλυψη RDA.
  • Ανεξαρτήτως διαχωρισμού, όλες οι ομάδες των διαβητικών παιδιών παρουσίασαν ανεπαρκή κάλυψη RDA, όσον αφορά την πρόσληψη φυτικής ίνας. Το εύρος που διακυμάνθηκε η πρόσληψη φυτικής ίνας συνολικά για όλες τις ομάδες, ήταν 72% - 92% κάλυψη RDA.
  • Ανεξαρτήτως διαχωρισμού, όλες οι ομάδες των διαβητικών παιδιών παρουσίασαν ανεπαρκή κάλυψη RDA, όσον αφορά την πρόσληψη πολυακόρεστων λιπαρών οξέων. Το εύρος που διακυμάνθηκε η πρόσληψη πολυακόρεστων λιπαρών οξέων συνολικά για όλες τις ομάδες, ήταν 19% - 33% κάλυψη RDA.

Συμπεράσματα

Η αντιμετώπιση του νεανικού σακχαρώδους διαβήτη είναι ανέφικτη χωρίς την συμβολή διαιτολόγου που θα αναλάβει την διατροφική ρύθμιση, εκπαίδευση και παρακολούθηση στα πλαίσια ολοκληρωμένης αντιμετώπισης από ειδική ομάδα.

Γράφουν οι:
Παναγιωτοπούλου Ευαγγελία, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Πτυχιούχος Α.ΤΕ.Ι.Θ.
Αποστόλου Αγγελική, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Πτυχιούχος Α.ΤΕ.Ι.Θ.
Υπό την επίβλεψη της Dr Καραγκιόζογλου-Λαμπούδη Θωμαής, Καθηγήτρια Α.Τ.Ε.Ι.,Τμήμα Διατροφής.

Ευαγγελία Παναγιωτοπούλου
Ευαγγελία Παναγιωτοπούλου Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Με μεγάλη εμπειρία στον τομέα της, αναλαμβάνει υπεύθυνα κάθε περιστατικό που χρήζει διαιτητικής εκπαίδευσης και διατροφικής αποκατάστασης. Η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών διάγνωσης, καθοδήγησης και υποστήριξης συνίσταται στην εξατομικευμένη και στοχοποιημένη προσέγγιση της. Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και το ίδιο ισχύει για τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του. Με απόλυτη πίστη και αφοσίωση στην δύναμη της Διατροφής ως όπλο για την βελτίωση τη Υγείας του ανθρώπου και της αναβάθμισης της ποιότητας Ζωής του, με υπευθυνότητα και διαρκή επιστημονική ενημέρωση, στηρίζει & ενθαρρύνει κάθε προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων αυτών.