Επιστημονικά Νέα

Πόσο σημαντικό είναι το ελαιόλαδο για την καρδιά;

της Νάνας Καλαφάτη
23 Νοεμβρίου 2016
8355 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
elaiolado kai ygeia ths kardias

Photo source: www.bigstockphoto.com

Ποιος ήταν ο σκοπός της μελέτης;

Σκοπός της ερευνητικής αυτής μελέτης ήταν η παρουσίαση των δημογραφικών και κλινικών χαρακτηριστικών δείγματος Ελληνικού πληθυσμού που πάσχει από Στεφανιαία Νόσο (ΣΝ). Ένας δεύτερος στόχος της μελέτης αυτής ήταν η διερεύνηση της σχέσης της αποκλειστικής πρόσληψης ελαιολάδου με τον κίνδυνο εμφάνισης ΣΝ. Η αξιολόγηση της αποκλειστικής πρόσληψης ελαιολάδου συμπεριέλαβε τη χρήση κάθε είδους ελαίου ή λιπαρής ύλης τόσο στη σαλάτα όσο και στην παρασκευή του φαγητού. Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά 1221 πάσχοντες από ΣΝ και 1344 υγιή ως προς τη νόσο άτομα.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα της μελέτης;

  • Όπως θα αναμέναμε, οι ασθενείς εμφάνισαν μεγαλύτερα ποσοστά όλων των γνωστών παραγόντων κινδύνου για τη νόσο, δηλαδή για την παχυσαρκία, το Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, για την υπερχοληστερολαιμία και την υπέρταση. Επίσης, οι ασθενείς εμφάνιζαν μικρότερα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας και μεγαλύτερα ποσοστά καπνίσματος.
  • Όσον αφορά στη διαιτητική πρόσληψη, η ενεργειακή πρόσληψη των ασθενών (Ν=499) ήταν στατιστικά σημαντικά μεγαλύτερη από αυτή των υγιών (Ν=832) (p<0.001). Η συνολική πρόσληψη λίπους ως ποσοστό επί της ενεργειακής πρόσληψης ήταν 1% μεγαλύτερη στους υγιείς σε σύγκριση με τους ασθενείς (p<0.005). Φάνηκε, ωστόσο, ότι αυτή η διαφορά στην πρόσληψη λίπους οφείλεται στην πρόσληψη μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, και όχι στην πρόσληψη κορεσμένων ή πολυακόρεστων λιπαρών οξέων.
  • Παρατηρήθηκε ότι το ποσοστό αποκλειστικής κατανάλωσης ελαιολάδου ήταν 65.1% για τους ασθενείς και 76% για τους υγιείς (p<0.001).
  • Διερευνώντας περαιτέρω τη συσχέτιση της αποκλειστικής πρόσληψης ελαιολάδου με την πιθανότητα εμφάνισης ΣΝ, φάνηκε ότι η αποκλειστική πρόσληψη ελαιολάδου μειώνει κατά 48% την πιθανότητα εμφάνισης ΣΝ, ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία, τους προναφερθέντες παράγοντες κινδύνου και το οικογενειακό ιστορικό για τη ΣΝ (p=0.001). Η συσχέτιση αυτή παρέμεινε στατιστικά σημαντική ακόμη και όταν στο μοντέλο προστέθηκαν παράγοντες τρόπου ζωής και συγκεκριμένα η φυσική δραστηριότητα (OR=0.62, p=0.02). καθώς και η προσκόλληση στη Μεσογειακή Διατροφή (OR=0.63, p=0.02).

Τι να κρατήσεις από αυτή τη μελέτη;

Η αρνητική επίδραση του ελαιολάδου στον κίνδυνο εμφάνισης ΣΝ έχει πολλάκις επιβεβαιωθεί. Η Ελληνική αυτή μελέτη έρχεται να προσθέσει και να τονίσει την επιπλέον ευεργετική επίδραση της αποκλειστικής χρήσης ελαιολάδου. Φαίνεται, λοιπόν, ότι το αγαπημένο αυτό συστατικό της Ελληνικής κουζίνας αποτελεί ένα σημαντικό όπλο για την προστασία της καρδιάς! 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Dimitriou M, Rallidis LS, Theodoraki EV, Kalafati IP, Kolovou G, Dedoussis GV. Exclusive olive oil consumption has a protective effect on coronary artery disease; overview of the THISEAS study. Public Health Nutr. 2016 Apr;19(6):1081-7.

Νάνα Καλαφάτη
Νάνα Καλαφάτη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Ph.D.c.