Επιστημονικά Νέα

Υπηρεσίες κατ' οίκον διανομής σούπερ μάρκετ: Μπορούν να βελτιώσουν τη διατροφική ποικιλία σε ηλικιωμένους που μένουν μακριά από αυτά;

12 Δεκεμβρίου 2022
3843 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
eshop soyper market

Photo source: www.canva.com

Όπως γνωρίζουμε, οι καλές διατροφικές συνήθειες σχετίζονται με καλύτερη κατάσταση υγείας, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους ενήλικες. Μια βασική πτυχή της διατροφικής ποιότητας είναι η ποικιλία. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που έχουν μεγαλύτερη ποικιλία στη διατροφή τους βρίσκονται σε καλύτερη διατροφική κατάσταση και κατ’ επέκταση σε χαμηλότερο κίνδυνο για προβλήματα υγείας όπως μειωμένη γνωστική λειτουργία ή λειτουργική ικανότητα, αδυναμία, μυϊκή πτώση και θνησιμότητα. Επομένως φαίνεται ότι η προώθηση μεγαλύτερης διατροφικής ποικιλίας μεταξύ των ηλικιωμένων ενηλίκων είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία τους.

Παράγοντες που επιδρούν στη διατροφική ποικιλία

Ένας σημαντικός περιβαλλοντικός παράγοντας που καθορίζει τη διατροφική ποικιλία είναι η πρόσβαση σε καταστήματα τροφίμων. Ωστόσο, τα υπάρχοντα στοιχεία γι’ αυτήν τη σχέση παραμένουν ασαφή. Σε ορισμένες μελέτες έχει φανεί ότι οι ηλικιωμένοι με δύσκολη πρόσβαση σε καταστήματα τροφίμων έχουν χαμηλότερη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, κρέατος και ψαριού, ενώ σε άλλες μελέτες η πρόσβαση στα καταστήματα τροφίμων δεν σχετίστηκε σημαντικά με την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών ή με τη διατροφική ποικιλία συνολικά. Έτσι, φαίνεται ότι η πρόσβαση στα καταστήματα τροφίμων μπορεί να επηρεάζει τη διατροφική ποικιλία διαφορετικά, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ατόμου.

Ένας πιθανός τροποποιητικός παράγοντας είναι η χρήση υπηρεσιών παράδοσης τροφίμων, πόσο μάλλον αν λάβει κανείς υπόψιν ότι όλο και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού χρησιμοποιεί τέτοιες υπηρεσίες. Η διατροφική ποικιλία των ατόμων που δε χρησιμοποιούν τέτοιες υπηρεσίες μπορεί να εξαρτάται περισσότερο από την πρόσβαση σε καταστήματα τροφίμων. Έτσι, σε πρόσφατη μελέτη διερευνήθηκε το αν οι υπηρεσίες παράδοσης διαμεσολαβούν τη σχέση μεταξύ της απόσταση από καταστήματα τροφίμων και διατροφικής ποικιλίας σε ηλικιωμένους ενήλικες στην Ιαπωνία. 

Σχεδιασμός μελέτης

Η μελέτη ήταν προοπτική με διετή διάρκεια. Η απόσταση από καταστήματα τροφίμων μετρήθηκε χρησιμοποιώντας συστήματα γεωγραφικών πληροφοριών. Πληροφορίες για τη διατροφική ποικιλία η οποία βαθμολογήθηκε από 0-10, για την τακτική χρήση υπηρεσιών παράδοσης ειδών παντοπωλείου και κοινωνικο-δημογραφικούς παράγοντες συλλέχθηκαν μέσω ερωτηματολογίου από 778 ηλικιωμένους ενήλικες στην πόλη Kobe της Ιαπωνίας τα έτη 2017-2018.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα;

Από τα αποτελέσματα της μελέτης φάνηκε ότι η μεγαλύτερη απόσταση από καταστήματα τροφίμων προέβλεπε σημαντικά χαμηλότερη διαιτητική ποικιλία μετά την προσαρμογή που πραγματοποιήθηκε για κοινωνικο-δημογραφικούς παράγοντες. Η χρήση των υπηρεσιών παράδοσης ειδών παντοπωλείου δεν φάνηκε να βελτιώνει σημαντικά τη διατροφική ποικιλία, ακόμη και αν συνυπολογιζόταν η αλληλεπίδραση της με την απόσταση από καταστήματα τροφίμων. 

Ποια τα συμπεράσματα για τον επαγγελματία υγείας;

Συμπερασματικά, το βασικό εύρημα της μελέτης ήταν ότι η μεγαλύτερη απόσταση από καταστήματα τροφίμων σχετίστηκε με χαμηλότερη διατροφική ποικιλία σε ηλικιωμένους ενήλικες στην Ιαπωνία και ότι η χρήση των υπηρεσιών παράδοσης δε φάνηκε να τροποποιεί αυτή τη σχέση, υποδηλώνοντας ότι η ύπαρξη υπηρεσιών παράδοσης δεν επαρκεί για τη μείωση της αρνητικής επίδρασης της δύσκολης πρόσβασης σε καταστήματα τροφίμων. Επομένως η ενθάρρυνση της χρήσης της υπηρεσίας παράδοσης σε περιοχές με λίγα καταστήματα τροφίμων πιθανότατα να είναι αναποτελεσματική για την προώθηση της διατροφικής ποικιλίας ηλικιωμένων ενηλίκων και αντ' αυτού, η βελτίωση της προσβασιμότητας σε κατάστημα τροφίμων μπορεί να έχει μεγαλύτερα οφέλη.


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Harada K, Masumoto K, Okada S. Distance to supermarkets and dietary variety among Japanese older adults: examining the moderating role of grocery delivery services. Public Health Nutr . 2020 Jul 29;1-8. doi: 10.1017/S1368980020002219.

Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού
Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD

H Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc.) στην κλινική διατροφή και Διδάκτωρ του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Εργάζεται ως επιστημονική συνεργάτιδα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου σε Ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα ενώ παρέχει και διαιτολογικές υπηρεσίες στο αυτόνομο διαιτολογικό γραφείο στην περιοχή της Καλλιθέας.