Επιστημονικά Νέα

Απαραίτητη η σύσταση για τη μείωση των σακχάρων σε υπέρβαρες και παχύσαρκες εγκύους;

της Ευσταθίας Παπαδά
24 Ιουλίου 2019
5856 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
meiwsi sakxarwn stis egkuous

Photo source: www.bigstockphoto.com

Ο επιπολασμός και η επίπτωση της παχυσαρκίας και του υπέρβαρου αυξάνονται συνεχώς και οι συνέπειες για τις γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία είναι ανησυχητικές. Η παχυσαρκία της μέλλουσας μητέρας σχετίζεται με επιπλοκές, όπως οι συγγενείς δυσπλασίες, οι αποβολές, η υπέρταση, η προεκλαμψία, η μακροσωμία του νεογνού, η γέννηση με καισαρική τομή και ο διαβήτη κύησης. Επιπλέον, φαίνεται ότι μακροπρόθεσμα μπορεί να σχετίζεται με την εμφάνιση της παχυσαρκίας και καρδιαγγειακών νοσημάτων και στο παιδί.

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που επιδρά στην παχυσαρκία και στην πρόσληψη βάρους κατά την εγκυμοσύνη είναι οι διατροφικές συνήθειες

Η αυξημένη κατανάλωση σακχάρων από τρόφιμα με υψηλή ενεργειακή αξία και η υψηλή κατανάλωση πρόσθετων σακχάρων σχετίζεται με την υψηλή πρόσληψη βάρους κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Επομένως, η αξιολόγηση της διατροφικής κατάστασης με έμφαση στη συνήθη κατανάλωση αυτών των τροφίμων είναι απαραίτητη.

Πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη αξιολόγησε εάν μια παρέμβαση που βασίζεται στη διατροφική συμβουλευτική μειώνει την κατανάλωση συνολικών σακχάρων και ενέργειας σε υπέρβαρες και παχύσαρκες έγκυες γυναίκες σε σύγκριση με την προηγούμενη κατανάλωσή τους και σε σύγκριση με γυναίκες που έλαβαν μόνο συνήθη συμβουλευτική.

Πώς σχεδιάστηκε η παρέμβαση;

Πρόκειται για μία τυχαιποιημένη μελέτη με δύο ομάδες, την ομάδα παρέμβασης και την ομάδα ελέγχου. Η παρέμβαση αποτελείτο από τρεις εκπαιδευτικές συνεδρίες που εστίασαν στη μείωση της πρόσληψης τροφών που είναι πλούσια σε σάκχαρα. Οι μεταβολές στα σάκχαρα και την κατανάλωση ενέργειας αξιολογήθηκαν με το ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων πριν και μετά την επέμβαση.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα της μελέτης;

Αξιολογήθηκαν συνολικά 433 έγκυες γυναίκες, 272 στην ομάδα παρέμβασης και 161 στην ομάδα ελέγχου. Στο τέλος της παρέμβασης, η ομάδα παρέμβασης έδειξε χαμηλότερη κατανάλωση συνολικών σακχάρων κατά 15g/ημέρα, 2% λιγότερη συνολική προσλαμβανόμενη ενέργεια από τα σάκχαρα και λιγότερη προσλαμβανόμενη ενέργεια κατά 125 kcal/ημέρα σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Η μεγαλύτερη μείωση στην κατανάλωση καταγράφθηκε για την επιτραπέζια ζάχαρη, τα γλυκά και τα αναψυκτικά.

Ποια τα συμπεράσματα για τον επαγγελματία διαιτολόγο;

Η διατροφική συμβουλευτική από τον επαγγελματία διαιτολόγο με έμφαση στη μείωση της κατανάλωσης των τροφίμων πλούσιων σε ενέργεια και σάκχαρα σε υπέρβαρες και παχύσαρκες έγκυες γυναίκες κρίνεται απαραίτητη για την πρόληψη των επιπλοκών που συνδέονται με την παχυσαρκία και το υπέρβαρο.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Anleu E, Reyes M, Araya B M, Flores M, Uauy R, Garmendia ML. Effectiveness of an Intervention of Dietary Counseling for Overweight and Obese Pregnant Women in the Consumption of Sugars and Energy. Nutrients. 2019 Feb 13;11(2). pii: E385.

Ευσταθία Παπαδά
Ευσταθία Παπαδά Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, Ph.D