Επιστημονικά Νέα

Συστήνονται τα προβιοτικά στην ελκώδη κολίτιδα;

της Μαρκέλλας Συμεοπούλου
15 Νοεμβρίου 2016
29862 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
pswmi giaourti tyria kai ksinolaxano

Photo source: www.bigstockphoto.com

Ένα από τα δύσκολα περιστατικά που αντιμετωπίζουμε στο γραφείο είναι οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου. Η εξατομίκευση είναι μονόδρομος ειδικά εφόσον οι κατευθυντήριες οδοί δεν είναι απόλυτα σαφείς. Η συγκεκριμένη μελέτη αναφέρεται στην ελκώδη κολίτιδα, μία χρόνια κατάσταση με εκτεταμένη βλάβη του βλεννογόνου και χαρακτηρίζεται από περιόδους έξαρσης και ύφεσης. Πρόσφατα μάλιστα, επιβεβαιώθηκε από μελέτες πως η χρήση προβιοτικών είναι ασφαλής και αποτελεσματική και σε αυτήν την περίπτωση.

Αναλυτικότερα, οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Τόκυο αξιολόγησαν την αποτελεσματικότητα των προβιοτικών στη διατήρηση της περιόδου ύφεσης, σε ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα, αυτή τη διπλά τυφλή τυχαιοποιημένη μελέτη. Στους συμμετέχοντες χορηγήθηκαν 2 mg Steptococcus feacalis , 10 mg Clostridium butyricum και 10 mg Bacillus mesentericus και παράλληλα υποβλήθηκαν σε ανάλυση της εντερικής χλωρίδας (με τη μέθοδο T-RFLP) καθώς και ανάλυση των παραγόμενων λιπαρών οξέων βραχέας αλύσου.

20 άτομα στην ομάδα ελέγχου και 23 άτομα στην ομάδα παρέμβασης ολοκλήρωσαν τη μελέτη.

Τα αποτελέσματα έδειξαν τα εξής:

  1. Η ανάλυση της χλωρίδας έδωσε 3 υποκατηγορίες και τα αποτελέσματα της παρέμβασης εξετάστηκαν και ανά υποκατηγορία χλωρίδας. Η ομάδα ΙΙ ήταν αυτή που είχε χλωρίδα πιο κοντά στην υγιή και αυτό σημαίνει πως είχε μεγαλύτερο αριθμό από bifidobacteria και μειωμένο λόγο βουτυρικό προς οξικό οξύ. Το βουτυρικό οξύ έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και φαίνεται πως απορροφάται περισσότερο σε μία περισσότερο υγιή χλωρίδα από ότι σε μία φλεγμαίνουσα.
  2. Ο ρυθμός της υποτροπής δε διέφερε σημαντικά μεταξύ της ομάδας παρέμβασης και της ομάδας ελέγχου. Υπήρχε ωστόσο σημαντική κλινική διαφορά στα άτομα της ομάδας παρέμβασης με υποκατηγορία χλωρίδας Ι.

Τι να κρατήσετε από αυτή τη μελέτη:

  • Τα προβιοτικά από μόνα τους στη φάση της έξαρσης δεν μπορούν να καταστείλουν την έξαρση. Ωστόσο, μπορούν να είναι αποτελεσματικά στην συντήρηση της ύφεσης και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την ποιότητα ζωής του ασθενούς.
  • Η ανάλυση της χλωρίδας καθώς και των παραγόμενων λιπαρών οξέων βραχέας αλύσου είναι πολύ χρήσιμη καθώς μπορεί να μας δώσει σημαντικά στοιχεία για την ενδεικνυόμενη προβιοτική θεραπεία.

Μπορεί στην Ελλάδα να έχουμε ακόμα βήματα να κάνουμε σε αυτόν τον τομέα, αλλά ως σωστοί επαγγελματίες υγείας είναι καλό να μπορούμε να κατευθύνουμε σωστά τον ασθενή μας.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Yoshimatsu Y, Yamada A, Furukawa R, et al. Effectiveness of probiotic therapy for the prevention of relapse in patients with inactive ulcerative colitis. World Journal of Gastroenterology

Μαρκέλλα Συμεοπούλου
Μαρκέλλα Συμεοπούλου Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.