Νομοθεσία

Ποιο είναι το πρόστιμο εάν δεν συμμορφωθείς με τον GDPR;

του Ιωάννη Παπαδόπουλου
23 Οκτωβρίου 2018
1020 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
prostimo gia ti summorfwsi sto gdpr

Photo source: www.bigstockphoto.com

Λίγες μέρες πριν από την 25η Μαΐου άρχισες ξαφνικά να βομβαρδίζεσαι με emails σχετικά με την επεξεργασία των προσωπικών σου δεδομένων; Αυτό συνέβη, διότι το GDPR υπαγορεύει μια σειρά μέτρων με στόχο την ελεύθερη και ασφαλή κυκλοφορία των προσωπικών δεδομένων. Η ενημέρωση είναι το πρώτο από τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος, προκειμένου να συμμορφωθεί με τον Κανονισμό για τα Δεδομένα Προσωπικού Χαρακτήρα (ΔΠΧ) και να αποφύγει τις κυρώσεις. 

Για να γίνει πιο κατανοητό στο χώρο των διαιτολόγων, κάτι αντίστοιχο, με τη μορφή εγγράφου θα πρέπει, οπωσδήποτε, να δίνει στον πελάτη του ένας διατροφολόγος και γενικότερα οι επαγγελματίες υγείας, για το λόγο ότι επεξεργάζονται «ευαίσθητα» προσωπικά δεδομένα

Ειδικά, τα «ευαίσθητα» προσωπικά δεδομένα, όπως η υγεία, γενετικά και βιομετρικά δεδομένα, αλλά και τα σχετιζόμενα με αυτά απλά δεδομένα, όπως το όνομα του ασθενούς χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας.  Για το λόγο αυτό, η συμμόρφωση με τον Κανονισμό αποτελεί επιτακτική ανάγκη για τους επαγγελματίες υγείας αφενός για να διασφαλίσουν την προστασία των προσωπικών δεδομένων κι αφετέρου να αποφύγουν τις πιθανές κυρώσεις.

Τι εννοούμε με τον όρο «κυρώσεις»;

Οι εν λόγω κυρώσεις είναι αστικές, ποινικές  και διοικητικές. Πιο συγκεκριμένα, αν για οποιοδήποτε λόγο διαρρεύσουν τα προσωπικά δεδομένα από το διαιτολογικό σου γραφείο, τότε ευθύνεσαι όχι μόνο έναντι του πελάτη σου σε αποζημίωση, αλλά και έναντι της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα σε καταβολή διοικητικού προστίμου. Αλλά και πέραν της διαρροής, αν για οποιοδήποτε λόγο γίνει αντιληπτό από την Αρχή ότι δεν έχεις λάβει όλα τα απαραίτητα, για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, μέτρα, κινδυνεύεις.

Η Αρχή είναι δυνατόν να λάβει γνώση για τις παραβάσεις σου, είτε από καταγγελίες των πελατών σου, είτε με επιτόπιο έλεγχο στο γραφείο σου!

Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι ό,τι καλύτερο να «σκάει μύτη» στο γραφείο σου επιτροπή και να ελέγχει τους υπολογιστές και τα συρτάρια σου...! Για το λόγο αυτό, ειδικά εσύ που επεξεργάζεσαι δεδομένα υγείας και για σκοπούς διάφορους από την παροχή των βασικών υπηρεσιών σου, όπως για παράδειγμα προωθητικούς σκοπούς, πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός. Η προσοχή έγκειται στο να λάβεις όλα τα αναγκαία τεχνικά και οργανωτικά μέτρα, έτσι ώστε να εξασφαλίσεις τη μέγιστη δυνατή προστασία των προσωπικών δεδομένων που χειρίζεσαι. Αυτό είναι απαραίτητο, για να μπορέσεις να αποδείξεις στην αρχή ότι δεν ευθύνεσαι για τυχόν διαρροή που έλαβε χώρα, κι έτσι να απαλλαγείς από οποιοδήποτε πρόστιμο που έχει επιβληθεί.

Ποιο είναι το επόμενό σου βήμα;

Όπως αντιλαμβάνεσαι, πρόκειται για ένα περίπλοκο ζήτημα, όπου θα χρειαστείς τη συνδρομή των GDPR experts, προκειμένου να σε καθοδηγήσουν σωστά στην οργάνωση των αρχείων σου, του γραφείου σου και συνακόλουθα στη συμμόρφωσή σου με το GDPR.

Μείνετε συντονισμένοι, καθώς πολύ σύντομα θα σας δώσουμε αποτελεσματικές λύσεις για να φτιάξετε το δικό σας GDPR

  • Ιωάννης Παπαδόπουλος
    Ιωάννης Παπαδόπουλος Δικηγόρος

    Ο Ιωάννης Παπαδόπουλος είναι Δικηγόρος. Eκφράζει μια διαφορετική προσέγγιση στη νομική επιστήμη. Πιστεύει στην ταχύτητα, στην ποιότητα και στην κατάρτιση. Καλλιέργησε μια κουλτούρα συνεργασίας, που έκανε τη νομική υπηρεσία πιο προσβάσιμη, πιο άμεση και πιο σύγχρονη για τους εντολείς του, φέρνοντας εν τέλει τη δικηγορία της νέας εποχής. Κατόπιν ετών ως συνεργάτης μεγάλων δικηγορικών γραφείων και εταιρειών, ηγείται πλέον του Νομικού Σχήματος "Ιωάννης Παπαδόπουλος & Συνεργάτες", ενώ αποτελεί και μέλος της ομάδας "TPN Law - Δικηγόροι - Νομικοί Σύμβουλοι.

Μείνε ενήμερος για όλες τις εξελίξεις που σε αφορούν.