Blog

Δίαιτα ή τρόπος ζωής;

της Όλγας Δέδε
11 Μαρτίου 2016
13146 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
kopela pou krataei maxairopirouna

Photo source: www.bigstockphoto.com

"Ακόμη και αν κάνουμε δίαιτα και δεν τρώμε παχυντικές τροφές, ακόμη και τότε χωρίς άσκηση το να χάσουμε βάρος γίνεται μία κούρσα με τη φύση, μία κούρσα με το σώμα μας, όπου του στερούμε τροφή, περισσότερη από αυτή που πρέπει γιατί αν δεν το κάνουμε δεν θα χάσουμε βάρος μιας και δεν έχουμε αυξημένες καύσεις. Και σας ρωτώ, για πόσο καιρό πιστεύετε ότι μπορείτε να λιμοκτονήστε οικειοθελώς;"

Πηγή: www.keadd.gr

Υπάρχει η αντίληψη ότι τα άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα δεν έχουν θέληση, δε μπορούν ή δε θέλουν να χάσουν βάρος, ποιός άνθρωπος όμως δε θέλει να έχει ένα όμορφο σώμα; Όλα ξεκινούν όταν σταματάμε να βλέπουμε το πρόβλημα και συγκεντρωνόμαστε στο αποτέλεσμα. Γιατί τρώμε τρόφιμα που δε μας προσφέρουν τίποτα; Κάποιο συναίσθημα καλύπτουμε, κάποια ψυχολογική ανάγκη νιώθουμε ότι ξεχνάμε με το φαγητό. Με το να μην παίρνουμε τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε κάνουμε το σώμα μας να ζητάει κι άλλη τροφή και πάλι δε του προσφέρουμε τίποτα. Το κάνει αυτό κάποιος που αγαπάει το σώμα του; Η απάντηση είναι όχι! Όταν αρχίσεις να αγαπάς το σώμα σου αποβάλλεις κάθε τι τοξικό, απο ανθρώπους μέχρι τροφές, γυμνάζεσαι γιατί γι'αυτό έχεις φτιαχτεί κι όχι να κάθεσαι σε μια καρέκλα όλη μέρα. Αντιδρά ο οργανισμός όταν πας κόντρα στη φύση του! 


Διαβάστε επίσηςΠώς να βοηθήσετε τον πελάτη σας με διατροφικές διαταραχές [Δωρεάν EBOOK]


Πραγματικά, πολύ ενδιαφέρον να βλέπεις την προσπάθεια κάποιου μέσα απο τη δική του πλευρά. Αλήθεια, πόσους ανθρώπους έχουμε δει να ξεκινούν την προσπάθεια απώλειας βάρους και να σταματάνε ή να χάνουν βάρος και μετά απο λίγο να ζητήσουν ξανά βοήθεια γιατί το ξαναπήραν; Εκεί εμείς είμαστε λάθος γιατί στοχεύουμε απλά σε μια υποθερμιδική δίαιτα και λέμε "μαθηματικά είναι όλα"! Όταν κάποιος αποφασίζει να ζητήσει βοήθεια για να χάσει βάρος έχει αναγνωρίσει ήδη ότι δε νιώθει καλά μ'αυτό που κάνει, μπορεί να μην ξέρει τι αποφάσισε να "θάψει" μέσα στα κιλά του, αλλά είναι εκεί και τον τρώει. 

Δεν είμαστε πλέον οι κακοί μάγοι του φαγητού, κανέναν δε θα βάλουμε να χάσει κιλά αν δε το θέλει, αλλά αν το θέλει πρέπει να του δείξουμε ότι δε θα το κάνει για να μπει σ΄ένα στενό τζίν ή για να δείχνει καλά με το μαγιό. Δε χρειάζεται να χάσει βάρος για να εντυπωσιάσει κανέναν, αν και ξέρουμε ότι ο πιο συχνός λόγος που έρχεται κάποιος σε μας είναι αυτός. Η κινητήριος δύναμη για να γίνει η σωστή διατροφή, τρόπος ζωής είναι να αγαπήσει κάποιος το σώμα του και να μη θέλει πια να το καταπονεί ή να το βλάπτει. Εμείς πρέπει να είμαστε εκεί με όσες γνώσεις χρειάζεται για να χάσει κάποιος βάρος σωματικά και ψυχικά.

Όλγα Δέδε
Όλγα Δέδε Διαιτολόγος - Διατροφολόγος