Ομιλίες

Διατροφικοί θησαυροί της ελληνικής φύσης

του Κωνσταντίνου Ξένου
10 Μαΐου 2017
9831 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
ellhnika superfoods

Στα πλαίσια της 4ης επιστημονικής ημερίδας Superfoods - Superfit, μου δόθηκε η δυνατότητα να μιλήσω για ελληνικούς διατροφικούς θησαυρούς, από το ελαιόλαδο στο ρόδι και το χυμό από goji berries...

Ποιος ήταν ο σκοπός της παρουσίασης;

Η παρουσίαση αυτή, φιλοδοξεί να ανατρέψει το έως τώρα διαμορφωμένο σκεπτικό για τις «υπερτροφές» (super foods) και να θέσει τα πράγματα στη σωστή και επιστημονική τους βάση. Παράλληλα διευκρινίζει την ειδοποιό διαφορά μεταξύ επιστημονικών στοιχείων που προκύπτουν από μελέτες σε κυτταρικές σειρές ή σε πειραματόζωα και στοιχείων από κλινικές μελέτες σε ανθρώπους.

Ο όρος «super foods»...

Και για όσους αναρωτηθούν μήπως τόσο εγώ όσο και η καλή συνάδελφος Αστερία Σταματάκη, η οποία συνέδραμε ουσιαστικά στην συγγραφή του βιβλίου «Γνωρίστε τα Ελληνικά super foοds» υπερβάλλουμε με τον όρο super food, πιστέψτε με πως αν και από τους πρώτους που μιλήσαμε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για την μη ύπαρξη καλών και κακών τροφών και την αναγκαιότητα ένταξης όλων των φυσικών τροφών με το μέτρο και στη συχνότητα που τους αναλογεί, όταν θεωρείς το αχλάδι τροφή, (το οποίο σαφέστατα και είναι) τότε το ρόδι, με τις μοναδικές και επιβεβαιωμένες από κλινικές μελέτες επιδράσεις του, επιτρέψτε μας να το χαρακτηρίζουμε ως υπερτροφή.

Τι κρατάει ο διαιτολόγος από την ομιλία;

Το να υπηρετείς την επιστήμη της διατροφής και της διαιτολογίας με αγάπη, ειλικρίνεια και συνέπεια, σημαίνει πρώτα από όλα και πάνω από όλα, ότι υπηρετείς τον άνθρωπο που έχει ανάγκη από την εξέλιξη αυτής και τα πορίσματα της. Τον άνθρωπο ο οποίος προσδοκά μέσα από επιστημονικά τεκμηριωμένες οδηγίες και συστάσεις να καρπωθεί οφέλη, τόσο για την οργανική, όσο και για την ψυχοσυναισθηματική του υγεία. Και βέβαια για να υπηρετείς έναν άνθρωπο πρέπει να μάθεις να τον αφουγκράζεσαι, να τον ακούς, να βιώνεις τις ανησυχίες και τις σκέψεις του.

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε την παρουσίασή μου, αναλυτικά.

Κωνσταντίνος Ξένος
Κωνσταντίνος Ξένος Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.