Blog

Διαφορετικοί δρόμοι απασχόλησης για τους επαγγελματίες διαιτολόγους

18 Αυγούστου 2016
29682 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
apasxolhsh diaitologou

Photo source: www.bigstockphoto.com

Αν έχετε αποφασίσει να ανοίξετε ένα ιδιωτικό διαιτολογικό γραφείο, οφείλετε να λάβετε υπόψη επιλογές και ευκαιρίες οι οποίες μπορούν να σας απογειώσουν! Οι επαγγελματίες διαιτολόγοι μπορούν με δημιουργικό τρόπο να χρησιμοποιήσουν την εκπαίδευση και τις δεξιότητές τους ως εργαλεία για άνοιγμα ευκαιριών, για καλύτερα αποτελέσματα, για περισσότερα χρήματα.

Μερικά χρόνια πριν οι περισσότεροι «ελεύθεροι» διαιτολόγοι είτε παρείχαν συμβουλευτική σε κέντρα υγειονομικής περίθαλψης είτε εξατομικευμένη συμβουλευτική σε ασθενείς. Αυτό πλέον δεν ισχύει. Οι επαγγελματίες διαιτολόγοι έχουν αναπτύξει τις δεξιότητες και τις εξειδικευμένες γνώσεις τους σε πλήθος δραστηριοτήτων. Συμμετέχουν σε ομιλίες, σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, αναπτύσσουν διαδικτυακά πόρταλ, αρθρογραφούν, συνεργάζονται με εταιρείες τροφίμων, εκπαιδεύουν κοινότητες. Μερικοί έχουν δύο ή περισσότερα πτυχία, επιπλέον πιστοποιητικά ή άλλους τύπους πρόσθετης εκπαίδευσης (diploma, επιμόρφωση, μεταπτυχιακά, διδακτορικά κ.ά.).

Πώς μπορεί όμως ένας ελεύθερος επαγγελματίας να ξεπεράσει το στάδιο της απόκτησης απλώς χρημάτων για την προσωπική του διαβίωση καθώς και για τη βιωσιμότητα της εταιρείας του και να περάσει στο στάδιο της απόκτησης σημαντικού κέρδους; Πώς μπορεί να γίνει πιο ανταγωνιστικός και πώς μπορεί να βελτιωθεί σε αυτό που κάνει; Οι παρακάτω αρχές, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της πληθώρας των προοπτικών που έχει το επάγγελμα του διαιτολόγου, θα σας βοηθήσουν να εξασφαλίσετε καλύτερες και ανταγωνιστικές συνθήκες για το μέλλον της επιχείρησής σας.

Βασικές αρχές για μια πιο επικερδή επιχείρηση:

  • Γίνετε οι καλύτεροι στον τομέα σας, με το να είστε οι καλύτεροι στην επιχείρησή σας!
  • Ελέγξτε με τι είδους πελάτες έχετε να κάνετε και βελτιώστε τις παρεχόμενες υπηρεσίες σας για να τους κρατήσετε!
  • Αναπτύξτε μία συγκεκριμένη και συνεχή μέθοδο για να προσελκύετε νέους πελάτες.
  • Οργανώστε και υπολογίστε τα έξοδα της επιχείρησής σας.
  • Κοστολογήστε την παρεχόμενη υπηρεσία σας αυτό που πραγματικά αξίζει!
  • Ποντάρετε στην επικοινωνία

Ωστόσο, λόγω της φύσης του επαγγέλματος του διαιτολόγου, υπάρχουν και άλλες προοπτικές που μπορούν να αναπτυχθούν σε ατομικό επίπεδο και να ενισχύσουν την κερδοφορία της επιχείρησης. Οι προοπτικές αυτές περιλαμβάνουν την ενασχόληση του διαιτολόγου με τη Συμβουλευτική σε μονάδες υγείας, τη συγγραφή, τη Συμβουλευτική σε τηλεοπτικά και ηλεκτρονικά μέσα, τη Συμβουλευτική σε εταιρείες δημοσίων σχέσεων, σε μεγάλες εταιρείες, σε αθλητικά κέντρα ή γυμναστήρια, τη συνεργασία με ιατρούς ή επιστήμονες παραϊατρικών επαγγελμάτων, τη Συμβουλευτική σε πολυκαταστήματα ή αλυσίδες καταστημάτων και, τέλος, τη Συμβουλευτική στον κυβερνοχώρο.

Υπάρχουν όμως και νέοι δρόμοι απασχόλησης για τους επαγγελματίες διαιτολόγους οι οποίοι ανοίγονται σταδιακά και υπόσχονται μια επιτυχημένη και υγιή σταδιοδρομία:

Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικές ευκαιρίες απασχόλησης ως σύμβουλοι:

  • Πανεπιστήμια, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα
  • Προγράμματα Εκπαιδευτικά και Ερευνητικά (Εμπειρογνώμονες, Ερευνητές, Εκπαιδευτές Εκπαιδευτών)
  • Δημόσια Διοίκηση, πχ. Υπουργείο Υγείας, Υπουργείο Παιδείας, Υπουργείο Ανάπτυξης, Νομαρχίες, Δήμοι
  • Κοινωφελή Ιδρύματα, MKO
  • Ιδιωτικά σχολεία, Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί
  • Κέντρα υγείας, Ορφανοτροφεία, Γηροκομεία, Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ)
  • Βιομηχανία τροφίμων και ποτών (σε τομείς παραγωγής – εμπορίας - διαφήμισης)
  • Εστιατόρια, Μονάδες Μαζικής Εστίασης
  • Αθλητικές Ομοσπονδίες, Αθλητικές Ομάδες, Αθλητικοί Σύλλογοι, Μεμονωμένοι Αθλητές Υψηλού Επιπέδου
  • Σεμινάρια Διατροφικής Αγωγής, Συγγραφή βιβλίων διατροφικού περιεχομένου – Εξειδικευμένα περιοδικά
  • Διαιτολογικές υπηρεσίες στο διαδίκτυο, από απόσταση ή μέσω e-mail ή μέσω φαξ, κ.α.

Επομένως, είτε είστε σύμβουλος σε μια μικρή εταιρεία ή έχετε ιδιωτικό διαιτολογικό γραφείο ή έχετε μεγάλα σχέδια για να αναπτύξετε ένα προϊόν ή μια μεγάλη εταιρεία με υπαλλήλους, τώρα έχετε μια καλή ιδέα για το πού πρέπει να κατευθύνετε και να επεκτείνετε τους στόχους και τις υπηρεσίες σας.

Για τις βασικές αρχές για μια πιο επικερδή επιχείρηση καθώς και για τους νέους δρόμους απασχόλησης των Διαιτολόγων, μπορείτε να δείτε περισσότερα στο βιβλίο της σειράς medNutrition experts, Πρακτικός οδηγός για ένα σύγχρονο διαιτολογικό γραφείο

Δρ. Παναγιώτης Βαραγιάννης
Δρ. Παναγιώτης Βαραγιάννης M.Med.Sc. PhD, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Ο Παναγιώτης Α. Βαραγιάννης είναι Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση M.Med.Sc στην Κλινική Διατροφή. Είναι επίσης  Διδάκτωρ του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με ερευνητικό θέμα την Παιδική Παχυσαρκία. Συγγραφέας του βιβλίου "Πρακτικός Οδηγός για ένα σύγχρονο διαιτολογικό γραφείο" των εκδόσεων medNutrition. Διατηρεί Ιδιωτικό Διαιτολογικό γραφείο στο νησί της Σαλαμίνας.