Blog

Ο ρόλος του διατροφολόγου πέρα από τις διαστρεβλώσεις της βιομηχανίας του αδυνατίσματος

της Μυρτώς Μαρίας Μυλωνά
06 Ιανουαρίου 2017
18093 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
mezoura

Photo source: www.bigstockphoto.com

Όλοι ξέρουν ότι ο διαιτολόγος δεν κρατά κάποιο μαγικό ραβδί - πολύ βέβαια θα το ευχόντουσαν. Οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν ρίξει ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων τους και των ερευνητικών προγραμμάτων για να βρουν το «χάπι του αδυνατίσματος» που θα εκτόξευε τα κέρδη τους. Μάταια... δεν θα μπορέσουν, ποτέ να τα καταφέρουν και ο λόγος είναι απλός: το πρόβλημα του βάρους είναι πολυπαραγοντικό!

Ο βασικός ηθικός ρόλος του διατροφολόγου απέναντι στα άτομα με τα οποία θα συνεργαστεί είναι να περάσει το μήνυμα της προσωπικής ευθύνης. Η υγεία δεν αγοράζεται, δεν πουλιέται, κατακτάται! Είναι προσωπική επιλογή το πώς θέλω να ζήσω τη ζωή μου. Χρειάζεται μόνο προσωπική προσπάθεια για να αποβάλλουμε τα ελαττώματά μας. Η θεραπεία έρχεται μέσα από το ίδιο το άτομο αν θέλει και όποτε το θελήσει. Ο εκάστοτε ειδικός βρίσκεται εκεί για να υποστηρίξει μια προσπάθεια που το άτομο επιλέγει να κάνει. Αν θα το κάνει, πότε θα το κάνει και με τι τρόπο θα το κάνει είναι προσωπική ευθύνη.

Επίσης χρέος όλων των συναδέλφων και των επαγγελματιών υγείας είναι να ενημερώνουμε τους ανθρώπους που έχουμε τη τύχη να μας επισκέπτονται στα γραφεία μας. Να τους ενημερώνουμε για το ρόλο μας. Δεν είμαστε γιατροί, δεν είμαστε αδυνατιστές, δεν είμαστε ψυχολόγοι, δεν είμαστε γυμναστές. Πολλές φορές καλούμαστε λόγω της φύσης του επαγγέλματος που άπτεται της σημαντικότερης ανθρώπινης συμπεριφοράς, της διατροφής - της σίτησης να «μπούμε» σε ξένα χωράφια. Άλλα δεν είμαστε experts και δεν γνωρίζουμε τα πάντα.

Ο ρόλος μας -και τιμή μας- είναι να είμαστε συνοδοιπόροι στο ταξίδι που ο πελάτης μας κάνει να βρει μια καλύτερη υγεία και να ζήσει μια καλύτερη ζωή. Ο ρόλος μας είναι να υποστηρίζουμε την προσπάθεια του και να τον βοηθάμε να υπερπηδήσει τα εμπόδια και τις δυσκολίες που θα συναντήσει στο δρόμο του. Ο ρόλος μας είναι να τον ενημερώσουμε ότι ζούμε σε ένα επιβαρυμένο περιβάλλον και εκτιθέμαστε περιβαντολλογικά δηλητήρια μέσω της διατροφής μας καθημερινά. Ρόλος μας είναι να χορηγήσουμε κατάλληλες τροφές - φάρμακα για να μπορέσει ο οργανισμός να αναλάβει και να αποκτήσει δύναμη. Τέλος ρόλος μας είναι να βοηθήσουμε τα άτομα να κάνουν τους απαραίτητους συσχετισμούς & να τους επιστήσουμε την προσοχή σε σφάλματα που συμβαίνουν και φέρνουν σύγκρουση. Και για να το κάνουμε αυτό πρέπει πάνω από όλα όλοι να έχουμε πίστη ότι θα τα καταφέρουν/καταφέρουμε.

Το βίντεο που ακολουθεί είναι απόσπασμα από την εκπαίδευση Master Practitioner in Eating Disorders.

 
Μυρτώ Μαρία Μυλωνά
Μυρτώ Μαρία Μυλωνά Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Μaster Practitioner on Eating Disorders