Επιστημονικά Νέα

Βοηθά η συμπεριφορική παρέμβαση για αύξηση κατανάλωσης λαχανικών στην επιβράδυνση της εξέλιξης του Καρκίνου Προστάτη;

της Ευσταθίας Παπαδά
04 Μαΐου 2023
4152 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
man eating vegetable

www.canva.com

Οι κλινικές οδηγίες για τον καρκίνο του προστάτη που απευθύνονται στο κοινό προωθούν την κατανάλωση μια δίαιτας με λαχανικά που είναι πλούσια σε μικροθρεπτικά συστατικά. Φαίνεται ότι η πρακτική αυτή μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη του καρκίνου και να μειώσει τη θνησιμότητα των επιζώντων από τον καρκίνο του προστάτη.

Η σύσταση αυτή βασίζεται σε δεδομένα επιδημιολογικών μελετών και μικρής εμβέλειας πειράματα σε προ-κλινικό επίπεδο. Έμμεσα στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση λαχανικών μπορεί να προάγει τη γονιδιωματική σταθερότητα, να επάγει την έκφραση κυτταροπροστατευτικών ενζύμων και να μειώσει τον κίνδυνο θανατηφόρου καρκίνου του προστάτη. Ωστόσο, τα δεδομένα από τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές είναι ελάχιστα.

Πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής στόχευσε στην αξιολόγηση μιας συμπεριφορικής παρέμβασης για την αύξηση της πρόσληψης λαχανικών στην εξέλιξη του καρκίνου σε άνδρες με καρκίνο του προστάτη σε πρώιμο στάδιο.

Πώς σχεδιάστηκε η παρέμβαση;

Πρόκειται για τη μελέτη MEAL (Men’s Eating and Living Study), μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή που διεξήχθη σε 91 κλινικές ουρολογίας και ογκολογίας στις ΗΠΑ, στην οποία συμμετείχαν 478 άνδρες ηλικίας 50 έως 80 ετών με επιβεβαιωμένο με βιοψία αδενοκαρκίνωμα προστάτη. Οι ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν στην ομάδα συμπεριφορικής παρέμβασης μέσω τηλεφώνου προωθώντας την κατανάλωση 7 ή περισσότερων μερίδων λαχανικών ημερησίως (παρέμβαση MEAL, n = 237) και στην ομάδα ελέγχου, η οποία έλαβε γραπτές πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή και τον καρκίνο του προστάτη (n = 241). Το πρωτεύον καταληκτικό σημείο της μελέτης ήταν ο χρόνος έως την εξέλιξη του καρκίνου. Ως εξέλιξη ορίστηκαν τα επίπεδα PSA ≥10 ng/mL, ή ο χρόνος διπλασιασμού PSA μικρότερος από 3 χρόνια ή η αύξηση του όγκου ή του βαθμού του όγκου μέσω βιοψίας.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα της μελέτης;

Μεταξύ των 478 ασθενών που συμμετείχαν στη μελέτη με μέση ηλικία τα 64 έτη, 443 ασθενείς συμπεριλήφθηκαν στην πρωτογενή ανάλυση. Αναφέρθηκαν συνολικά 245 συμβάντα εξέλιξης του καρκίνου (ομάδα παρέμβασης: 124, ομάδα ελέγχου: 121). Δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές στο χρόνο έως την εξέλιξη. Τα 24μηνα ποσοστά χωρίς εξέλιξη (Kaplan-Meier) ήταν 43,5% [95% CI, 36,5% έως 50,6%] και 41,4% [95% CI, 34,3% έως 48,7%] για τις ομάδες παρέμβασης και ελέγχου αντίστοιχα.

Ποια τα συμπεράσματα για τον επαγγελματία διαιτολόγο;

Μεταξύ των ανδρών με καρκίνο του προστάτη σε πρώιμο στάδιο, μια συμπεριφορική παρέμβαση που αύξησε την κατανάλωση λαχανικών δε μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο εξέλιξης του καρκίνου του προστάτη. Τα ευρήματα δεν υποστηρίζουν τη χρήση αυτής της παρέμβασης για τη μείωση της εξέλιξης του καρκίνου του προστάτη σε αυτόν τον πληθυσμό, αν και η μελέτη μπορεί να μην είχε την ισχύ για να εντοπίσει μια κλινικά σημαντική διαφορά.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Parsons JK, Zahrieh D, Mohler JL, et al. Effect of a Behavioral Intervention to Increase Vegetable Consumption on Cancer Progression Among Men With Early-Stage Prostate Cancer: The MEAL Randomized Clinical Trial. JAMA. 2020;323(2):140-148. doi:10.1001/jama.2019.20207

Ευσταθία Παπαδά
Ευσταθία Παπαδά Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, Ph.D