Επιστημονικά Νέα

Πρακτικές για την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας στην εργασία

26 Απριλίου 2018
6993 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
odhgies gia thn aykshsh fysikhs drasthriothtas

Photo source: www.bigstockphoto.com

Παρόλο που τα οφέλη ενός ενεργού τρόπου ζωής στην προώθηση της υγείας και την πρόληψη των ασθενειών είναι καλά τεκμηριωμένα, ο πληθυσμός υιοθετεί αυξανόμενα καθιστική συμπεριφορά.

Τι δείχνει έως τώρα η βιβλιογραφία;

Δεδομένα δείχνουν ότι οι παρεμβάσεις που στοχεύουν στην αύξηση της σωματικής άσκησης στο χώρο εργασίας μπορούν να επηρεάσουν θετικά στη σωματική δραστηριότητα γενικότερα

Από την ανασκόπηση της βιβλιογραφίας εντοπίστηκαν πολλές μελέτες λοιπόν, που παρουσιάζουν θετικά αποτελέσματα για τις παρεμβάσεις στο χώρο εργασίας. Μελέτες περίπτωσης δείχνουν ότι συχνά είναι προτιμότερο οι παρεμβάσεις να μην είναι υπερβολικά φιλόδοξες από άποψη έντασης των προσφερόμενων δραστηριοτήτων. Η αύξηση του περπατήματος, εντός του γραφείου και του χώρου εργασίας, είναι μια ρεαλιστική δραστηριότητα στο χώρο εργασίας, καθώς έχει χαμηλό κόστος και χαμηλή ένταση.

Ποιες είναι οι πιο επιτυχημένες παρεμβάσεις;

Μερικά από τα πιο επιτυχημένα παραδείγματα παρεμβάσεων σωματικής άσκησης στο χώρο εργασίας είναι εκείνα που επιτρέπουν την ενσωμάτωση της σωματικής δραστηριότητας στην κουλτούρα της εταιρείας και στις καθημερινές πρακτικές. Οι διευθυντές και οι μάνατζερ είναι καλό να τονίζουν τη σημασία της σωματικής άσκησης και παρέχουν ποικιλία ευκαιριών συμμετοχής. Οι δραστηριότητες θα πρέπει επίσης να είναι προσαρμοσμένες ώστε να ικανοποιούν τις ανάγκες των διαφόρων ομάδων και των επιπέδων φυσικής κατάστασης. Οι πιο επιτυχημένες παρεμβάσεις τείνουν να ενσωματώνουν την τακτική μέτρια σωματική άσκηση ως ένα μέρος του ημερήσιου ωραρίου των εργαζομένων.

Σημεία «κλειδιά» για την επιτυχία των προγραμμάτων

Βασικά κλειδιά για την επιτυχή εφαρμογή προγραμμάτων φυσικής δραστηριότητας στο χώρο εργασίας είναι η συμμετοχή της ηγεσίας και η προσέλκυση των ανώτερων στελεχών καθώς και ο αποτελεσματικός συντονισμός των προγραμμάτων - ένας υπεύθυνος έργου ή ένας «πρεσβευτής» της φυσικής δραστηριότητας μέσα στην εταιρεία μπορεί να βοηθήσει στην οργάνωση για συγκεκριμένες ενέργειες.

Τι εξέτασε πρόσφατη μελέτη;

Σε πρόσφατη ανασκόπηση της βιβλιογραφίας εξετάστηκε η αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων σωματικής άσκησης στο χώρο εργασίας. Η μελέτη είχε σκοπό να εντοπίσει ποιες μορφές παρεμβάσεων είναι αποτελεσματικές. Ο απώτερος στόχος της μελέτης ήταν να προσδιοριστούν οι βέλτιστες πρακτικές παρεμβάσεων που αποσκοπούν στην προώθηση της σωματικής δραστηριότητας στο χώρο εργασίας.

Μέθοδοι αύξησης της φυσικής δραστηριότητας (προκλήσεις)

Βηματομετρητές

Οι περισσότερες προκλήσεις λοιπόν, επικεντρώθηκαν στην καταμέτρηση βημάτων και φάνηκαν να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιούνται βηματομετρητές και όταν οι εργαζόμενοι ενθαρρύνονται να επιτύχουν καθορισμένους στόχους.

Συμμετοχή σε ομάδες

Η συμμετοχή σε ομάδες μπορεί επίσης να επιφέρει σημαντικά οφέλη.

Ποδηλασία

Η ποδηλασία από και προς το χώρο εργασίας μπορεί επίσης να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα συμμετοχής και η αλλαγή αυτή μπορεί να είναι διατηρήσιμη ειδικότερα εάν χρησιμοποιηθούν ισχυρές προωθητικές ενέργειες που θα δώσουν κίνητρα στους εργαζόμενους καθώς και σχετικό ενημερωτικό υλικό.

Χρήση σκάλας

Οι προκλήσεις σχετικά με τη χρήση της σκάλας είναι λιγότερο δημοφιλείς, ωστόσο είναι πολύ εύκολες στην εφαρμογή τους, καθώς μπορούν να είναι απλές πινακίδες που θα ενθαρρύνουν τους εργαζομένους να χρησιμοποιήσουν τις σκάλες.

Υγιής ανταγωνισμός μεταξύ εταιρειών

Ο ανταγωνισμός μεταξύ εταιρειών είναι μία παρέμβαση με μεγάλες προεκτάσεις, καθώς μπορεί να ενισχύσει τη φυσική δραστηριότητα σε πολλαπλά περιβάλλοντα ταυτόχρονα, ενώ ενθαρρύνει τις εταιρείες να γίνουν εφευρετικές ως προς τις προτεινόμενες λύσεις. Σε αυτού του είδους τις παρεμβάσεις μπορούν να δοθούν πιστοποιητικά ή βραβεία στην εταιρεία. Αν κάτι τέτοιο δοθεί από αναγνωρισμένους φορείς, τόσο το κίνητρο όσο και η πρόκληση αυξάνουν.

Συμπερασματικά

Συνοψίζοντας λοιπόν την παραπάνω έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι εργοδότες φαίνεται να έχουν την ευχέρεια να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση και να δώσουν στους εργαζόμενους τους τη δυνατότητα να δραστηριοποιηθούν τον χώρο εργασίας. Με την καλύτερη ευεξία που προσφέρει κάθε μορφή άσκησης, αυτό πιθανό να συμβάλλει και στη βελτίωση της αποδοτικότητας των εργαζομένων!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ecorys, Physical Activity at the Workplace: Literature review and best practice case studies, A Final Report to the European Commission, Directorate-General for Education, Youth, Sport and Culture Directorate C – Innovation, International Cooperation and Sport, European Commission, 2017

Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού
Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD

H Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc.) στην κλινική διατροφή και Διδάκτωρ του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Εργάζεται ως επιστημονική συνεργάτιδα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου σε Ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα ενώ παρέχει και διαιτολογικές υπηρεσίες στο αυτόνομο διαιτολογικό γραφείο στην περιοχή της Καλλιθέας.